İşte sezona damga vuran hakemler

2023-24’te Süper Lig’de 4 hakem öne çıktı ancak 7 FIFA’dan hiçbiri bu listede yer alamadı.

Haberin Devamı

KARE AS

Dört ismin de yol kazaları ve VAR destekleri elbette oldu lakin genel performansta açık ara fark yarattılar. FiFA kokartlı 7 isimden hiçbirinin bu karede olmaması istikrarlı performans, kalite, tecrübe ve gelecek adına düşündürücü.

ALi ŞANSALAN

1- Beşiktaş-Trabzon kupa finaliyle taçlanan çok başarılı bir sezon geçirdi. 20 maç yönetti. Hakemlik yorumu, mantalitesi, becerisi gayet iyi. Ah bir de “Yes/ No”yu öğrenebilseydi 7 FiFA kokartından birini çoktan hak etmişti. Yazın İngilizce çalış, Ocak 2025’te kokart değişsin.

TUGAY KAAN NUMANOĞLU

2- En olgun sezonunu yaşadı. Soğukkanlılığı çok etkileyiciydi. Zorluk derecesi yüksek çok maçta düdük çaldı. Sezon finalinde Konyaspor-Galatasaray maçına verilebilecek güveni ve takdiri sağladı, alkışı hak etti.

Haberin Devamı

VOLKAN BAYARSLAN

3- 2011’de adım attığı Süper Lig’de 10 sene yüzüne bakılmadı. 3-5 maçla kadroda tutuldu. Yaş haddinden emeklilik günü sayıyor lakin derbiymiş, zor maçmış fark etmeden son 2 senedir kriz maçlarının genelinde başarılı yönetimleriyle nefes aldırdı.

CiHAN AYDIN

4- “Manchester’da Premier Lig maçı mı izliyorum?” tadındaydık onu izlerken. Son yılların en çetin yarışının ve kavgasının yaşandığı bir sezonda Kadıköy’de ve Sami Yen’de daha 1. yılında şu maçları yönetebilmek her babayiğidin harcı değil: F.Bahçe-Rize, F.Bahçe-Ankaragücü, F.Bahçe-Kasımpaşa, Sivas-F. Bahçe, G.Saray-Samsun, G.Saray-Başaksehir, Alanya-G.Saray. Türkiye Kupası yarı finali: Karagümrük-Trabzon... Şımarma, çalış, çabala ve lütfen İngilizce öğren. Howard Webb tadında hakemi Avrupalı da görsün.

HAYAL KIRIKLIĞI YARATANLAR

KADiR SAĞLAM 

1- Bir FiFA hakeminin Beşiktaş-Pendik, Rize-Galatasaray, Fenerbahçe-Pendik, Karagümrük-İstanbul, Sivas-Gaziantep, Karagümrük-Antalyaspor maçlarındaki faul ve kart kararlarını yaz boyunca eğitim amaçlı tekrar tekrar izlemesi şart. Henüz 2022’de Süper Lig’e ayak basmasına rağmen başarısıyla jet hızında nasıl FiFA’ya yükseldiyse, paraşütsüz kaybetmemek adına çok önemli.

TURGUT DOMAN

2- Hafta sonu hobisi hakemlik... Eğlenmeye veya fitness salonunda spor yapmaya gider tavırda “Süper Lig maçı yönetip geleyim” diyerek evinden çıkan hakem havası var. Kurallardan, kitaptan bihaber ve alakasız. Keyfe keder faul çalıp, o günkü ruh haline göre kart göstererek 15 maçta spor yaparak eğlendi. 4 büyük takım maçı olmayınca laf söz eden de olmadı: Turgutvari Oyun Kuralları. Dolce vita!

Haberin Devamı

ATiLLA KARAOĞLAN

3- Önceki sezonlarda çok iyi yönetimlerini izledik. Geçen yaz U17 Avrupa Şampiyonası’nda Almanya-Fransa finaliyle taçlanmıştı. Bu sezon kasımda FiFA U17 Dünya Kupası’na katıldı. Ancak gerek Avrupa kupalarında gerek ligde bu sezon beklentinin altındaydı. Toparlanmak ve odaklanmak şart!

ABULKADİR BİTİGEN

4- Bunca yıllık tecrübesi ve FIFA kokartı sahip bir hakem olarak ligi sırtlamasını, zor zamanlarda başarılı yönetimler göstermesini beklerdik. Trabzonspor-Galatasaray dışında zor maçlarda beklenen performansı gösterdiğini söylemek çok zor. Çoğunlukla VAR desteğiyle kırmızı kart ve penaltı vermek için FIFA olmaya gerek yok.

MERT GÜZENGE

Haberin Devamı

5- Süper Lig’de maç yönetmek gibi bu mesleğin en güzel mertebesine ermenin bilincine varamadan, hiçbir gelişme göstermeden yerinde saymak, hatta gerilemek. 2020'den bu yana kadroda ama maçta tartışmalı pozisyon yoksa iyi yönetti gözüken, kritik tartışmalı pozisyonlarda büyük oranda yanlış karar veren bir profil çiziyor.

HAFTALARDAN SEÇMELER

İLK HAFTADAN İŞE Mİ BAŞLANIRMIŞ!

İtirazları yok etmek için sezona “sıfır tolerans” mottosuyla girildi. Daha ilk maçta Trabzon’da Bjelica’nın itirazlarına ve yere pet şişe fırlatma tepkisine uygulanamadı. Sezon boyunca kulübeler, 4. hakemleri yedi bitirdi.

HUGH DALLAS TRİPLERİ

27.Haftanın VAR konuşmaları, sızan seminerde ortaya çıktı. F.Bahçe-Kasımpaşa’nın son saniyesinde çalınan penaltıda hiçbir açıdan “açık ve bariz” görülemeyen elle oynama… G.Saray-Antalyaspor’da Tete’ye çalınan soft penaltı, Erdoğan, Buksa ve Toreira’nın kırmızı kartlık hareketleri… VAR-hakem-Hugh Dallas üçlüsü diyalogları, Dallas’ın ithamları, artistik hareketleri akıllara zarar boyuttaydı.

Haberin Devamı

CANIMIZ KULÜPLERİMİZ, KİMİ YOK EDELİM ABİLER?

MHK Talimatı, klasmanlar yapılmadan önce geleneksel olarak yine değiştirildi.

ERKAN, “OYUNUN RUHU” SAYFASINI OKU

75.dakikası 0-4’lük skorla geçilen Kasımpaşa-Trabzonspor maçında kaleci Uğurcan’a “zaman geçirdi” diye sarı kart gösteren hakem vardı Süper Lig’de…

MERT, FUTBOL DA OYNAYAMAZ

Ç.Rizespor-Başakşehir maçında hakem Mert Güzenge, sinirlenen Opoku’nun topu kendisine getirip “al da sen oyna kardeşim o zaman!” tepkisiyle eline tutuşturma hareketine 3 maymunu oynadı, kart gösteremedi…

BU KADARINI BÜNYE KALDIRMAZ

Adana Demirspor-Samsunspor… Bir maça bu kadar penaltı tartışması sığar mı? Hakem ne yapsın!

- Verilen penaltılar: Dakika 24 ve Dakika 32

Haberin Devamı

- Verilmeyen penaltılar: Dakika 13, Dakika 45+ ve Dakika 58

HOCAM, HANGİ TOP GOL?

Kasımpaşa-Hatayspor maçında ev sahibi takımın iki oyuncusu, aralarında 20 metre mesafe olan farklı noktalardan taç kullanmak için topu ellerine aldı. Hataysporlular, hangisinin gerçek top olduğunu anlayana kadar golü yediler...

ZABAHA KADAR BEKLERİZ, RAAD OL!

Alanyaspor-Ç.Rizespor maçında yarı otomatik ofsayt teknolojisi devreye giremedi. Ofsaytı manual çözme uğraşı 10 dakika sürdü, çözülemedi, hakem Şansalan kenara davet edildi, “bir de sen bak sadıcım” denildi.

UYUYAN GÜZELLER

- G.Saray-Gaziantep maçında Kerem’in kullandığı frikik direkten dönüp, başka bir oyuncuya temas etmeden yine Kerem’e geldi ve hakem Kardeşler uyuyup devam ettirdi. Endirekt serbest vuruş verilmeliydi.

- Rizespor-Adana Demir Spor maçında misafir kaleci Şaxrudin, degaj kullanmak için top elindeyken farkında olmadan ceza sahası dışına çıktı ve sonra yere bıraktı. Yardımcı hakem Ogün Kamacı derin uykudaydı.

ROCKY BALBAO HAFTASI

12.Hafta “Rocky Balboa” filmi gibiydi. Trajik tarafı ise bu hareketlerin hiçbirinde kart çıkmadı.

- Karagümrük-Sivasspor maçında Güven Yalçın rakibine kafa attı;

- Beşiktaş-Başakşehir maçında Opoku buldozer gibiydi, Zaynutdinov’un ağzını burnunu dağıttı;

- Adana Demirspor-F.Bahçe’de N’Diaye ile Rodrigues, Oosterwolde’nin boğazına sarıldı…

FENERBAHÇE MAÇLARINDA ARTIK “ŞANS ALMALI”

Geçmişteki sıkıntı nedeniyle sadece bir kulübün maçlarına atanmayan tek isim Ali Şansalan(2021’deki Trabzon-F.Bahçe maçı). Aynı sezon içinde skandal bir karar olduğunda belki bir nebze anlaşılabilir lakin ligin top 10 hakeminden birinin senelerce yasaklı olması kabul edilemez.

- Bir kulüp “ben bu hakemi istemiyorum” diyemez;

- Bu seviyede bir hakem “Ben Fenerbahçe maçları istemiyorum” diyemez”, TFF izin veremez (Her hakem mazaret girsin o zaman, Fenerbahçe ve Galatasaray istemiyoruz diye. Ne güzel dünya!).

- TFF, “Yapay zeka ile otomatik atıyoruz, objektifiz” diyemez.

Bir benzeri Ümit Öztürk için de geçerli. Fenerbahçe ve Galatasaray maçları dışında 18 maçta görev alıp en çok maç yöneten hakem listesine girmek kabul edilemez. Ne kendi mazereti, me MHK'nın onayı kabul edilebilir gibi değil.

YENİ YÜZLERİ YAKMA SANATI: MHK

Ligin ilk devresinde Fenerbahçe ve Galatasaray'ın şampiyonluk yarışı daha harlamamışken 1 yeni isimi dahi bu takımların maçlarında görevlendirmeyen MHK, 2.yarıda pes denecek zamanda,11 Şubat’ta F.Bahçe-Alanyaspor maçında Çağdaş Altay’a şans verdi. Hatalı penaltı, kartlar, standartsız fauller, otorite boşluğuyla geçen 90 dakika…

ÜZÜLME YİĞİDİM, 3 BÜYÜK GÖREMEDEN GİTTİ DİYEMEZLER

26 Kasım’daki G.Saray-Alanya maçında hakem Ali Şansalan 55.dk’da sakatlanınca 4.hakem Yiğit Arslan düdüğü devraldı. Kariyerinin ilk ve son 3 büyük maçını yönetti. Ocak ayında TFF 1’e düşürüldü.

MHK, DİSİPLİN TALİMATINI(!) MI ÖRNEK ALDI ACEP?

VAR’da TFF 1’de skandal hata yapanlar, ertesi hafta Süper Lig’de; Süper Lig’de skandal hata yapanlar ertesi hafta TFF 1’de görev aldığı görüldü. Cezaya girmediklerine çok kereler tanıklık ettk. Malumunuz hani kupadaki kartlar ligde geçmiyor, MHK da özenip cezaları kendi kategorisinde çeksinler istemiş olmasın?

AMCA-DAYI-TEYZE İLE 40’INDA FIFA SEÇERSEN…

40 yaşına gelmiş, İngilizcesi olmayan ve Avrupa’da esamesi okunmayacak bir hakeme, aklımızla alay ederek 2021’de FIFA kokartı taktılar. Ne mi oldu? 3 senede dişe dokunur bir maç yönetemeden Ocak 2024’te kokartı sökülüp, TFF 1’e postalandı: Yaşar Kemal Uğurlu… Türk hakemliğini yönetenlerin engin(!) vizyonu…

BU BÖLÜM SADECE TÜRKİYE’DE GÖRÜLÜR

- G.Antep-Samsunspor maçı bitiminde Tait ile Djilobodji birbirine girdi. VAR’ın uyarısıyla Zorbay Küçük pozisyonu izledi ve soyunma odasına giderek Djilobodji’ye kırmızı kart gösterdi.

- Alanyaspor-G.Saray, henüz daha 18.dk ve skor 0-0… Tartışmalı bir pozisyon dahi yokken neyin deparı bu yardımcı hakeme? Teknik direktör sorumsuzluğu ve kırmızı kart: Fatih Tekke…

BiZi SABOTE Mi EDiYORSUN?

Dönemin TFF’si ile MHK’sinin iş birliğiyle Türk hakemliğine infaz girişiminde bulunulan 8 Mart 2022’de “Hakemlik mesleğinin itibarı ve kamuoyundaki güven yok edildi. Daha kötüsü herhalde olamaz” diye düşünürken, “Keşke dilimi ısırsaymışım“ dediğim bir sezonu geride bıraktık. 2023-24 sezonundan satırbaşları:

Türkiye’nin FİFA elit kategorisindeki hakemi, bir kulüp başkanı ve yandaşları tarafından dövüldü. Yerde kafası ve vücudu acımasızca tekmelendi. 

Hakemler, tarihte ilk kez kariyerlerini ve menfaatlerini düşünmeden bir olaya tepki verip maçlara çıkmadı. 1 haftalık protesto küçümsense de devrim niteliğindeydi. 

MHK eğitim semineri kamuoyuna sızdırıldı. 

“VAR sorumlusu Tolga Özkalfa istifa etti” duyurusu çıkıldı, sızan seminerde şutlandığı anlaşıldı, kamuoyuna yalan söylendi.

2 yıllık Mehmet Büyükekşi döneminde 3. MHK görev yaptı. 

VAR müdahalesiyle değişen kararların ses kayıtları açıklandı.

ŞANSALAN’IN YASAĞI SÜRDÜ

Mete Kalkavan gibi elimizde kalan nadir tecrübeli bir ismin hakemliği Trabzonspor’un isteği ile bitirildi.

TFF internet sitesinde, kulüplere şirin gözükmek adına “bazı hakemlerin dinlendirileceği”ne dair gizemli duyuru geleneği bu sezon da sürdü.

Ali Palabıyık’ın yüzüne “Bizi sabote mi ediyorsun?” denildi, sezona başlarken hakemliği bitirildi. 

Sezonun en iyilerinden Ali Şansalan, 2021’den bu yana Fenerbahçe yasaklısı olarak kalmaya devam etti.

FiFA KOKARTINA GÜVENME ANINDA 1. LiG’E POSTALANIRSIN

GEÇEN sene göğsünde FiFA kokartı taşıyanlar, bu sezon TFF 1.Lig’e postalandı. Son 24 yılda 20 kez MHK değişen bir ülkede, sistemsizlik garabeti bir kez daha tescillendi.

MHK Talimatı, “hakemler nasıl yok edilebilir” temasında klasmanlar açıklanmadan kurcalanmaya devam etti.

Avrupa’nın önde gelen liglerinde her sezon birkaç hakem en üst lige terfi ederken, son 1 yılda 13 hakem Süper Lig’e yükseldi!

Yabancı gözlemciler, hakem notlarında yüzde 50 söz sahibi oldu. Hangi hakeme kimin atandığı hiçbir zaman bilinmedi (80 yaşına dayananlar dahil). 

Yabancı VAR’lar dünyamıza girdi, düşme ve şampiyonluk hattında 33, 34 ve 37. haftalarda skandal kararlara imza attı.

EN GÜZEL ADIM HAKEM AKADEMiSi

Kısıtlı VAR kadrosu işgüzarlığından dönüldü, Avrupa’daki gibi sahadakiler de görev aldı.

Sözde yapay zeka atama sistemiyle devam edildi. Eğilip büküldü, nihayetinde “manuel” atama açıklamaları boy gösterdi.

Süper Lig’de bir başkan, oyuncusunun gördüğü kırmızıdan sonra sahaya girmek istedi. · Yarı otomatik ofsayt teknolojisine geçildi.

Koltuk kavgasından, kurum içi çatışmalardan ve dış etkilerden fırsat bulunabilirse, hakemliğin geleceğini kurtarabilmek adına en güzel adım Hakem Akademisi kuruldu.

Yazarın Tüm Yazıları