İlk haftadan hakemlere 'Ne yapıyorsunuz?' uyarısı gönderildi

Bu sezon teknik alan kontrolü, MHK’nın hatta UEFA’nın önemli hassasiyetlerinden. Bu nedenle de ‘sıfır tolerans’ direktifiyle sezona girildi.

Haberin Devamı

Lakin ilk haftadan standartsızlık baş gösterdi. Trabzonspor-Antalyaspor maçından hemen sonra MHK iyi bir refleks göstererek “Yahu daha yeni anlattık. Ne yapıyorsunuz?” mesajıyla hakemleri uyardı. Yanlış uygulamalar Trabzon ve Kadıköy’de, doğru uygulama ise Kayseri’de vardı. Gelelim temel soruna...

HERKES KABADAYI OLMUŞ

Herhangi bir ligimizde yedek kulübesinde kimin teknik direktör olduğunu müsabaka süresince asla tahmin edemezsiniz. 90 dakika boyunca ayakta duran veya sürekli içeri girip çıkan en az 2 kişi var. Hele ki hakem hata yapmaya görsün. Herkes mahallenin kabadayısı. En az 5 kişi ağız dolusu sahada! Bu sahneler, 30 sene boyunca “aman yedek kulübelerini bir şekilde idare edelim, aman sorun çıkarmayalım, aman yangına körükle gitmeyelim, aman sakinleştirelim, aman her şeyi duymayalım” diye diye maç bir şekilde bitsin mantalitesinin, futbolumuzu zehirleyen zihniyetin sonucudur.

Haberin Devamı

SIFIR TOLERANS DEĞİL SIFIR KORKU

“Ben görevimi yaparım” diyerek teknik direktörü tribüne yollatma cesareti gösteren 4. hakemler ‘düzeni bozan’ olarak görülmeyip mahalle baskısı sonucu cezalandırmasaydınız, bugünlerdeki görüntümüz Avrupa ligleri gibi olurdu. 4. hakemlere direktif ‘sıfır tolerans’ değil, ‘sıfır korku’ olmalı.

TFF, 4 BÜYÜKLERE KARŞI HAKEMİNİN ARKASINDA DURMALI

Yeni sezona merhaba dediğimiz haftada coşku, keyif, heyecan beklerken agresif tavırlar, lüzumsuz itirazlar yaşadık. Açılış maçına dair akıllarda kalan Trabzonspor Teknik Direktörü Nenad Bjelica ile yardımcısı Nino Blue’nun gördüğü sarı kartlardı. İlk 45’te ev sahibinin, ikinci 45’te Antalyaspor’un teknik sorumlusu Nuri Şahin’in takımının iyi oyununu konuşmaya fırsat kalmadı. Bjelica, hakem Zorbay Küçük’ün doğru faul kararına rağmen elindeki pet şişeyi yere hışımla fırlattı ve 4. hakem Cihan Aydın’a sert çıkıştı. Yardımcısı Blue ise atılan şutun kendi oyuncularına çarpıp auta gittiğini görmeden “Nasıl korner olmaz!” tepkisini abarttı. Konyaspor-İstanbulspor maçında görüntü fecaatti. Ligin son haftasında düşme maçı mı, neyi paylaşamıyorsunuz? Birbirlerine girmiş oyuncu topluluğu, itirazlar, itiş-kakış... Kargaşadan çıkan 2 kırmızı, 2 sarı kart.

Haberin Devamı

GARİP ALKIŞLAR

Fenerbahçe - Gaziantep maçında hakemin bir faul hatasını abartıp takımını 10 kişi bırakacak kadar sorumsuz Maxim’in protesto adı altında garip alkışlarını izledik. Ne zaman? 38 hafta sürecek maratonun henüz 23. dakikasında.

Adana Demirspor - Rize karşılaşmasında Ümit Öztürk iyi maç yönetti ancak kart sayısı 12’ydi. Alanya-Başakşehir’de de Figueiredo’nun çift sarıdan atılmasıyla ilk hafta bilançosu: 5 kırmızı kart, 50 sarı kart, 257 faul.

LA LIGA 306 FAULLE 'MERHABA' DEDİ

28 dakikada 2 penaltı golü izlenen Almeria-Vallecano (0-3) maçıyla siftah yapan La Liga’da toplam faul sayısı abartılıydı: 306 (maç başı 30.6). Son yıllarda kart hanesi en yüksek takımlardan Getafe’ye şampiyon Barcelona konuk olunca 10 sarı, 2 kırmızı çıktı. Yetmezmiş gibi Barça’nın teknik direktörü Xavi bir faul için itirazını abartınca 71’de atıldı.

Haberin Devamı

PREMIER LİG KARTLARDA COŞTU

Sheffield United-Crystal Palace ve Newcastle-Aston Villa karşılaşmaları 29’ar faulle ortalamayı yükseltse de diğer 8 maçın ortalaması 21.8’di. Kartlarda ise hiç alışık olmadığımız bir tablo vardı Ada’da: 42 sarı, 1 kırmızı. Burnley-Manchester City, sarı kart çıkmayan lakin haftanın tek kırmızısının görüldüğü 90 dakikaydı. Ev sahibinden Zaroury, VAR uyarısıyla ihraç edildi.

Premier Lig’de sezonun ilk skandal kararı Manchester United-Wolverhampton (1-0) maçında yaşandı. Son saniyelerde öyle bariz bir pozisyonda Wolves’ın penaltısı verilmedi ki, İngiltere Profesyonel Hakem Şirketi (PGMOL), kaleci Onana’nın kontrolsüz sert darbesine kayıtsız kalan hakem Simon Hooper ile VAR’daki Michael Salisbury ve Richard West’i dinlendireceğini açıkladı.

Haberin Devamı

LIGUE 1, KARTLARA 'FRANSIZ' KALDI

Premier Lig, LaLiga ve Süper Lig’de fauller ve kartlar uçuşurken Ligue 1 bu sahnelere ‘Fransız’ kaldı. Faul ortalaması 21.3 olarak çok düşük kalırken, sadece 31 sarı kart çıktı. Golsüz biten ve 14 faulün olduğu PSG-Lorient maçında hiç kart çıkmadı. Tek kırmızı kart, Lens’ten Adrien Thomasson’a gösterildi.

Genel tabloya baktığımızda 3 büyük Avrupa Ligi ile aramızdaki hazin fark şu: Oyuncular, futbolun doğasının getirdiği teknik kararlar sonucunda kart görüyor, biz ise ağırlıklı olarak itirazdan, kargaşadan ve didişmeden...

AĞZIYLA AMELİ BİR OLMAMAK

TRT Spor’a açıklama yapan ve Türk çocuklarının sahada daha çok olmasını isteyen Ankaragücü Teknik Direktörü Tolunay Kafkas’ın haftanın en çok (8) yabancı oynatan hocası olması!

Haberin Devamı

ATTIĞIMIZ TAŞ, ÜRKÜTTÜĞÜMÜZ KUŞ

Fenerbahçe ve Galatasaray’ın transferlerinden sonra merakla beklenen ilk maçlarına toplam 11 dakika ilave edildi. İki maçın da toplam süresi en az 101 dakikaydı. Ne yazık ki topun oyunda kalma süresi Kayseri’de 52 dakika 18 saniye, Kadıköyle 51 dakika 50 saniye idi.

Yazarın Tüm Yazıları