Messi sayesinde milyarderler kulübüne girecekler

Lionel Messi, İnter Miami’de daha şimdiden büyük bir ekonomi yarattı. İnter Miami yıllık gelirlerinin birinci yılda 2’ye katlanmasını ve kulübün değerinin 1 milyar doların üstüne çıkmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Messi’ye Suudi Arabistan’dan 1 milyar doları aşan bir teklif geldi. Ancak MLS bu tür bir parayı ödeyemeyeceği için devreye Apple ve Adidas’ı soktu. Apple 10 yıllık 2.5 milyar dolarlık bir anlaşmayla MLS’in özel küresel yayın haklarını satın aldı. Apple firması da benzeri görülmemiş bir şey yapmaya karar verdi ve Messi’ye her yeni MLS kaydından bir pay teklif etti. Daha şimdiden Apple TV abonelikleri uçuşa geçmiş durumda.

ŞİMDİDEN 500 BİN FORMA SATILDI

Forma satışlarında da Messi etkisi kendini fazlasıyla gösteriyor. Barcelona’da iken yılda yaklaşık 2 milyon forması satılan Messi’nin daha şimdiden 500 bine yakın İnter Miami forması satıldığı konuşuluyor. Bu da 100 milyon dolarlık bir gelir anlamına geliyor.

Adidas da satılan her forma için telif hakkı vererek Messi’nin kazancının artmasına yardımcı oldu. Apple ve Adidas ile gelir paylaşımı anlaşmalarına ek olarak Arjantinli futbolcu, İnter Miami’den hisse alarak yaratacağı her türlü finansal avantajdan faydalanmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Messi için oluşturulan bu kapsamlı paket futbolda sahanın içinden dışına kadar pek çok faktörün doğru kullanıldığında ne kadar büyük kazançlara dönüştürülebileceğinin en önemli örneklerinden biri oldu.

SUUDİ ARABİSTAN, ÇİN GİBİ Mİ OLACAK?

Suudi Arabistan futbol dünyasına adeta bir fırtına getirdi. Cristiano Ronaldo, Benzma, Mane, Mahrez, Milinkovic-Savic, Koulibaly ve pek çok yıldız oyuncu artık bu ligde forma giyecek. Bu durumdan rahatsız olan Klopp ve Tuchel yaşananlara hem tepkili hem temkinli yaklaşıyor. Klopp, “En kötü şeylerden biri, yanılmıyorsam, Suudi Arabistan transfer pazarının üç hafta daha sürmesi. UEFA veya FIFA bunu düzeltmek zorunda” derken, “Bu tamamen yeni bir durum ve bir fikre sahip olmak için henüz çok erken. Ben sadece şaşırmış bir gözlemciyim” ifadelerini kullandı. Tuchel ise, “Bana Çin ligini hatırlatıyor. Bir altına hücum durumu gibi! Hem oyuncular hem de antrenörler arasında büyük yetenekleri çeken bir popülerlik yarışması” dedi.

HAİN EVLAT OSKARSSON!

Danimarka’nın Kopenhag takımı ile İzlanda ekibi Breidablik arasında oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi 2. Eleme Turu rövanş maçı, futbolun sıradışı hikayelerinden birine sahne oldu.

Haberin Devamı

Kopenhag’ın 18 yaşındaki forvet oyuncusu Orri Oskarsson, takımının 6-3 kazandığı maçta 3 gol atarak hat-trick yaptı ve babası Oskar Hrafn Thorvaldsson’un çalıştırdığı Breidablik’i eledi. Babasının çalıştırdığı Grotta’da futbola başlayan ve ardından Kopenhag’ın yolunu tutan 18 yaşındaki İzlandalı, tur atlayarak mutlu olsa da ailede ufak çaplı bir krize sebep oldu.

İNGİLİZ FUTBOLUNDA AMERİKAN RÜYASI

İngiliz futboluna yatırım yapan son Amerikalı, NFL’in efsane oyuncusu Tom Brady oldu. Birmingham City’den hisse alan Brady, 49ers Enterprises’ın Leeds United’ı devralmasının konuşulduğu bugünlerde sürpriz bir kararla İngiliz liginin yeni yüzlerinden biri oldu. Hollywood oyuncusu Michael B. Jordan’ın Bournemouth’ta hisse satın alması, LeBron James’in Liverpool’daki hissesi ve Ryan Reynolds ile Rob McElhenney’in Wrexham’ı satın almasıyla başlayan İngiliz futbolundaki Amerikan rüyası daha çok ismi Ada’ya çekecek gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Messi sayesinde milyarderler kulübüne girecekler

LA MASIA'NIN YILDIZ ADAYI MICHAL ZUK GERİ DÖNDÜ

Barcelona'nın yetenekli ve gelecek vaat eden genç oyuncularından Michal Zuk, Polonya’da bir yıl geçirdikten sonra La Masia’ya geri döndü. Geçtiğimiz yıl ailevi nedenlerle La Masia’dan ayrılarak ülkesine giden 14 yaşındaki oyuncu, bu kez takıma kardeşi Milosz ile döndü. Oynadığı futbolla kendini çok küçük yaşlarda kanıtlayan Zuk, daha 9 yaşında Adidas ile reklam sözleşmesi imzalamıştı. İnstagram’da da 115 bin takipçisiyle oldukça popüler olan Zuk’un dönüşü Barcelona’da büyük heyecan yarattı.

UEFA MAÇLARINA 960 MİLYON EURO

2021 Aralık ayında Dazn ile birlikte, La Liga’nın yayın haklarını 5 sezon (2022-2027) için toplam 5 milyar Euro’ya satın alan Telefonica firması, bu kez UEFA maçlarının haklarını da satın aldı. Önümüzdeki 3 sezon boyunca UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi, Konferans Ligi ve Gençlik Ligi maçlarının İspanya yayıncısı olacak şirket, bunun için 960 milyon Euro ödeyecek.

Yazarın Tüm Yazıları