Manchester City sadece para harcamıyor

Avrupa’da alt yapıya yatırım yapan kulüpler karşılığını alıyor.

Haberin Devamı

Pep Guardiola yönetimindeki Manchester City emin adımlarla Premier Lig şampiyonluğu için ilerlemeye devam ederken altyapısıyla da dikkat çekiyor.

City yaptığı yüksek bütçeli transfer harcamalarıyla sık sık gündeme gelse de U21 takımı üçüncü kez üst üste Premier Lig 2 şampiyonu oldu. U18 takımı ise üst üste dördüncü kez lig şampiyonluğunu kazandı. Bu unvanları birer kez kazanmanın bile zor olduğu bu liglerde elde edilen bu şampiyonluklar inanılmaz bir başarı olarak sayılıyor. Şimdilerde İngiltere’de en çok konuşulan konu Manchester City’nin ülkenin en iyi akademisine sahip olduğu.

Guardiola’nın başta Justin Oboavwoduo olmak üzere geleceğin oyuncularını yakın dönemde A takımdaki kültürün bir parçası haline getirmesi bekleniyor.

SABIR, PLANLAMA VE ÜRETKENLiK

Haberin Devamı

Graham Potter sonrası De Zerbi’yi göreve getiren Brighton şimdilerde Avrupa kupaları için mücadele ediyor. Elbette bu başarının ardında son derece titiz bir çalışma yatıyor. Taraftarlar genellikle çabuk bir şekilde başarı isterler ve bu futbolda anlaşılabilir bir durumdur. Aslında uzun vadeli bir planla yeni bir şeyler inşa etmek Brighton gibi kulüplerde çok daha kolay olabiliyor. Kulüp bu vizyonu uygularken antrenör veya oyuncu olsun ne istediğini bilen bir yapıya sahip. Elde ettikleri parametreler dahilinde nasıl oynamak istediğini bilen Brighton kulübü hem süreç hem veri odaklı bir disipline sahip.

GENÇLERE BÜYÜK ŞANS

Kulübün scout ağı da bir o kadar farklı. Her ülkede scoutları yok ancak süreci bilen, aktif olan ve kulübün aradığı tipte oyuncuları bulan insanlara sahipler. Kaoru Mitoma, Moises Caicedo, Alexis Mac Allister gibi oyuncular yine scout’lar tarafından organizasyonun yapısına uygun oyuncular olarak transfer edildi. Sadece bununla da sınırlı değil kulübün vizyonu. Premier Lig’in genç oyunculara en fazla şans veren kulübü durumundaki Brighton şimdilerde büyük sermayesi olmasa da Büyük 6’lı arasında kendine yer bulmaya çalışıyor.

AKADEMi DEYiNCE BENFiCA

Portekiz ekibi Benfica için Avrupa futbolunun en iyi akademisine sahip diyebiliriz. Portekiz ekibi geçen Nisan ayında Nyon’daki finalde RB Salzburg’u 6-0 yenerek UEFA Gençlik Ligi’ni kazanmıştı. Temmuz 2015’ten bu yana, kendi yetiştirdikleri oyuncuların satışından toplam 400 milyon Euro kazanmaları da tesadüf değil. Mezunları arasında Felix, Bernardo Silva, Cancelo ve Dias gibi pek çok önemli oyuncu yer alıyor ve bu sezon altyapıdan yetişen oyunculara en fazla şans veren kulüp olarak zirvede yer alıyor.

Haberin Devamı

TAKIMA YARDIMCI OLMA BiLiNCi

Temmuz 2018’den bu yana akademinin başında yer alan Pedro Marques başarılarının sırrını şöyle anlatıyor: “Akademi ve oyuncu gelişimi açıkça kulüp stratejisinin bir parçasıdır ve yıllar boyunca sürekli bir yatırım olmuştur. Birçok insanın uzun yıllar boyunca çok fazla çalışmasının sonucudur.

Oyunları kazanmak, kupa kazanmakla ilgilidir. Bu talep her zaman orada ancak zamanla Akademi’de yapılan çalışmalar ve gelmeye başlayan ilk oyuncular, bunun kulüp için bir gelişim akışı, değer yaratmanın ve takımın daha fazla kupa kazanmasına yardımcı olmanın bir yolu olabileceği fikrini güçlendirdi. Bu çocuklardan birinin birinci takımda oynadığını ve kulüp için kupa kazandığını görmekten daha iyi bir duygu olamaz.

Haberin Devamı

Sadece A takım için değil, diğer kulüpler için de geliştirdiğimiz oyuncu sayısı için bir geliştirme kulübü olarak düşünebilirsiniz.”

PEKİ KULÜP BAŞKA NELERİ BAŞARIYOR?

· Scouting konusunda odak noktaları Portekiz. Ülkede 5 yetenek merkezleri var. · Bu merkezler, sistem için ilk beslemedir ve oyuncular için ilk yol U6’dan U12’ye gider. U12’den U14’e giden süreç sonrası ise U15 takımıyla Benfica Kampüsü’ne geçiş yaparlar.

· Yatırımlarını ve enerjilerini aynı zamanda oyuncuların insan tarafını, aile yapısını öğrenmeye ve onlarla bağlantı kurmaya harcıyorlar. Psiko-sosyal özellikler sayesinde profesyonelliğe geçişin zorluğuyla başa çıkacak zihniyetteki oyuncuları daha çabuk buluyorlar.

Haberin Devamı

· Genç yaşlardan itibaren çok fazla çeşitliliğe sahip olduklarından oyunculara futsal, dans, jimnastik ve kafes futbolu yaptırıyorlar.

· Sadece futbol değil, bir multi-spor kulübü de var. Performans departmanı farklı spor ve Olimpiyat projelerinde çalışıyor.

· Kulübün tüm bu çalışmalar sonunda en büyük hayali Şampiyonlar Ligi‘ni kazanmak. Bunu da akademiden çıkardığı oyuncularla yapmak.

Yazarın Tüm Yazıları