Guardiola’nın hayretle izlediği takım: Union Saint-Gilloise

Alt liglerde geçirdiği 48 yıllık uykunun ardından 2021-22 sezonunda yeniden Belçika Pro Lig’e dönen Union Saint-Gilloise ilk sezonunda şampiyonluğu son anda kaçırırken, bir sonraki sezon UEFA Avrupa Ligi’nde Bayer Leverkusen ile çeyrek final oynadı.

Haberin Devamı

Takımın 2021-22 sezonunda kazandığı başarılarda en önemli pay sahibi olan kişi oldukça tanıdık bir isim olan Deniz Undav. O sezon 26 golle gol kralı olan Deniz, şimdilerde gollerine Stuttgart formasıyla devam ediyor.

Brighton Kulübü’nün de sahibi olan Tony Bloom’un satın almasıyla birlikte yeni bir kimliğe sahip olan takım, 2023 yılında toplam 91 puan kazandı. Son 75 yılda bunu başaran (2010’da 98, 2012’de 97) sadece Anderlecht olmuştu. Şu anda da ligde 6 puan farkla lider durumdalar.

SIRADIŞI YÖNTEMLER 

Futbolcu transferleri konusunda geleneksel scouting yöntemlerinin dışına çıkan Bloom ve ekibi oyuncu izlemek için farklı ülkelere gitme gereği duymuyor. Transferleri sadece matematiksel veriler ile yapan kulüpte scout ekibinin başındakiler de bir transfer için en az 10 ay boyunca o oyuncuyu takip ediyorlar.

Haberin Devamı

MANCHESTER CiTY BiLE ONLARI iNCELiYOR

Futbol analistleri bile Union Saint-Gilloise Kulübü’nün harcadığı parayla elde ettiği başarı arasındaki dengeyi açıklamakta zorlanıyorlar. Pep Guardiola’nın başında olduğu Manchester City’nin veri analistleri bile şu an onları inceliyor. Kadrolarını çok ayrıntılı bir şekilde modelleyen ekip şunları söylüyor: “İncelemeye başladığımızdan beri aşırı performans sergiliyorlar. Kadro tasarımlarında gördükleri ve bizim görmediğim bir şey var. Bunu anlatabilmek gerçekten çok zor.”

Union Saint-Gilloise Kulübü’nün bu öngörülemezliği bakalım sezon sonunda şampiyonlukla taçlanacak mı?

SABRIN SONU BOURNEMOUTH

Ligin ilk 11 haftasında 1 kez kazanıp sadece 6 puan toplayan ve son maçında da rakibinden 6 gol yiyen bir teknik direktörün akıbeti sizce ne olurdu? Muhtemelen o maç sonrasında işine son verilirdi. Elbette dediğim yer Süper Lig olsaydı. Ancak bahsi geçen yer Premier Lig ve o teknik direktör hala görevinin başında. Anlatacağım hikayenin kahramanı Andoni İraola ve takımı Bournemouth...

LiGiN EN FORMDA TAKIMI

Herkes 11 haftalık performans sonrası Bournemouth’un küme düşeceğini ve İraola’nın kovulacağını konuşurken onlar bambaşka bir kimliğe bürünerek ligin en formda takımı haline geldi. Son 7 maçta 19 puan toplayan ekip ligin en iyi performansına imza atarken hiçbir takım onlara yaklaşamadı. Elbette bu başarı gol sayılarına da yansıdı. Bournemouth seriye geçtiği periyotta Manchester City ile ligin en skorer takımı durumunda.

Haberin Devamı

Bu süreçte Newcastle ve Manchester United’ı yenerken Aston Villa ile de berabere kaldılar. Ama kulübün sahibi Bill Foley’e ayrı bir parantez açmamız lazım. Bugünlerde futbol sahalarında alışık olmadığımız sabra sahip olan ve İraola’nın felsefesine inanan Foley övgüyü fazlasıyla hak ediyor. Yaz transfer döneminde İraola’nın istediği 9 futbolcuya 120 milyon Euro harcayan Foley kötü giden 11 maçlık periyotta paniklemek yerine teknik direktöre inanmaya devam etti. Ayrıca Fransız ekibi Lorient ile kardeş kulüp olmaları ve oradan potansiyelli oyuncuları kadrolarına eklemeleri de yine Foley’in en önemli işlerinden biri oldu.

HERKESE BiRER KEÇELi KALEM

Haberin Devamı

Andoni İraola kulüpte düzenli olarak taktik toplantıları düzenliyor ve detaylı hazırlıklarının boşa gitmemesi için bazı futbolcuları özellikle ön tarafa çağırıyor. Daha sonra kendilerinden ne istendiğini anlatmalarını isteyen İraola onlara birer keçeli kalem uzatarak bir öğretmen gibi oyuncularını test ediyor. İraola ile altın çağını yaşayan Dominiç Solanke yakın zamanda Times’a verdiği röportajda o toplantılar hakkında bakın neler söylüyor: “Öne çağırdığı oyunculardan biriydim. Çağırdığı için mutluydum ancak herkesin önünde konuşmanın baskısını hissettim. Orası gerçekten ciddi bir yer. İraola’nın gelişinden bu yana uygulamaya çalıştığı şeyin doruk noktasına ulaştığını söyleyebilirim.”

Haberin Devamı

OYUNCULARA FARKLI ROLLER BiÇiYOR

41 yaşındaki Andoni İraola’nın takımdaki her oyuncuya farklı bir dokunuş yaptığını da söylemek mümkün. Aslında bir kanat oyuncusu olan Dango Ouattara’yı iki maçta sol bek oynatması kafalarda soru işareti yarattı ancak haklı çıkan İraola oldu. Ouattara bu maçlarda 10 top kapmayla oynarken, 15 ikili mücadele kazandı. Nottingham Forest maçında çizgiden çıkardığı top ise onun ligin en iyi sol beklerinden biri olabileceğinin sinyali gibiydi. Senesi’nin oyuna kattığı zeka, Scott’ın ipeksi dokunuşları ve elbette Solanke’nin ceza alanı dominasyonu İraola’nın çalışmalarının en önemli sonuçları...

Bournemouth bu sezonu kaçıncı sırada tamamlar bilinmez ama artık İngiliz basınının İraola’ya hak ettiği saygıyı görme zamanı geldi de geçiyor.

Yazarın Tüm Yazıları