Faruk Doğa Üründül
Faruk Doğa Üründül
Faruk Doğa ÜründülYazarın Tüm Yazıları

Türkiye Kupası’nda Çeyrek Final: Yaşandı Bitti

Faruk Doğa Üründül.

Haberin Devamı

10 gün önceki Fenerbahçe Doğuş’un 100 sayılık galibiyeti, çeşitli tartışmalara yol açmış ve maç sonundaki el sıkışma polemiği gereksiz yere gündem işgal etmişti. Yaşananlardan motivasyon kaynağı çıkarıp, bunu hava atışıyla birlikte tempoya dönüştürebilen taraf ise Anadolu Efes oldu ve yarı final biletini kapmayı başardı.

Lacivert-Beyazlıların ribaunt konsantrasyonuyla başlaması, hücum temposunu belirlemek açısından anahtar niteliğindeydi. Havuza düşen topları aldıkları an, hızlıca rakip potaya akın ettiler ve Fenerbahçe Doğuş’u ters ayakta yakaladılar. İlk çeyreğin dış atış keskinliğini, tempodan kaynaklı yaratılan boş atışlar sağladı (5/6-3 sayı). Fenerbahçe Doğuş, skor fırtınası içinde sığınabileceği güvenli limanı, EuroLeague 5’inde buldu. Farkı tek haneli sayılara kadar düşürebildiler. Özellikle ikinci çeyreğin başlamasından 1 dakika sonra, Efes’in faul hakkının dolması, ters eşleşmeleri bulmayı içselleştirmiş olan Sarı-Lacivertliler için kolay sayı şansı doğurdu. McColum’un en büyük özelliği şuta kalktığı zaman kendisini genişleterek temas alması ve basketine serbest atış eklemesi. Oyuncu, Wanamaker gibi kalıplı biriyle eşleşince çok rahat faul aldı. Zaten Wanamaker da faul yaptıkça oyundan koptu. Fenerbahçe Doğuş, ilk yarı boyunca Guduric ve Vesely toplamından 18 sayı çıkarabilmesine rağmen, Anadolu Efes’in Dunston önderliğinde ilk 5’i 34 sayı üretebildi.

Haberin Devamı

İkinci yarının başları, ilk iki çeyreğin karbon kopyası gibiydi. Simon’un yaratıcılığı üzerinden oynanan ikili oyunları Dunston veya Motum’um bitirmesi, farkı tekrar 15 sayıya çıkarttı. Bu noktadan itibaren Fenerbahçe Doğuş, Melih ve Guduric’e boş 3 sayılık atışları yaratmaya başladı. Özellikle Vesely’e uygulanan yardım savunması Fenerbahçe dış atıcılarına hareket alanı sağladı. Son çeyreğe 67-61 ile girilirken, momentumu arkasına alan Sarı-Lacıvertliler bu sefer de Wanamaker ve Datome üzerinden 3 sayılık atışlar buldular ve farkı 1 sayıya kadar indirmeyi başardılar. Fakat tekrar sahneye McColum çıktı. Oyuncunun birebirler üzerinden sayılar bulması, tüm rakip savunmayı önlem almaya itiyor. Savunmanın skorer garda yoğunlaştığı anlarda, topun Dunston’a inmesi sayesinde, oyuncu müsabakayı 23 sayıyla tamamladı. Maçın adamıysa hiç şüphesiz Simon oldu. Hırvat oyuncunun 15 sayı, 7 asist ve 8 ribauntluk performansı galibiyetin anahtarıydı.

Haberin Devamı

Sarı-Lacivertliler, Türkiye Basketbol Ligi’ndeki 100 sayılık galibiyetin kefaretini Sinan Erdem’de ödedi. Maça harika başlayan Anadolu Efes, üçüncü çeyrekte ivmesini kaybetse bile McColum ile Dunston’ın sayıları ve Simon’un asistleriyle galip gelen taraf oldu. Fenerbahçe Doğuş için erken elenmenin tek olumlu tarafı, yoğun fikstürde birazcık dinlenme fırsatı bulmak. Burak Kut’un şarkısındaki gibi “Yaşandı bitti…”

 

Yazarın Tüm Yazıları