Sivasspor evinde Beşiktaş’ı devirdi!

Maç yorumundan önce Sivassporlu hemşehrilerimi, o soğuk havada stadyuma giden 18 bin taraftarı, 3 boyutlu koreografi yapan Yiğido Gençlik taraftar grubunu kutluyorum. Bu görsel şovun yapılmasında maddi ve manevi emeği geçen herkesi ve son olarak da Sivassporlu futbolcuları oynadığı istekli ve yürekli oyunundan dolayı kutluyor, teşekkürlerimi sunuyorum.İstediğim ruh ve memleket sevdası budur.

Haberin Devamı

Taraftar olarak her gün gelişen ve artan Sivassporlu taraftarlar, bu maçta da koreografi yapmışlardı. Tahtta oturan kral elinde Sivasspor bayrağı tutuyor, hemen yanında “Kral da biziz kural da.” yazısı bulunuyordu. Onun yanında da Dünya, Avrupa ve Olimpiyat şampiyonu milli güreşçi, gururumuz Talha Akgül’ün, Rio Olimpiyat Oyunlarında ülkemizin kazandığı tek altın madalyayı sırtında Türk bayrağıyla kutlamasının görüntüsü.Yanında da “Rocky’nin değil, YİĞİDİN harman olduğu yer.” yazısı yer alıyordu.Maçtan çok bu görüntüler hakkında konuşmak istiyorum aslında. Bu örneklerin devamı gelir umarım.İstanbul takımlarına taraftarından ve başarılarından dolayı sempati duyup, bu takımları destekleyenler için sitem içeren bu görseller şehire de farklı bir hava katıyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz 2 senenin şampiyonu Beşiktaş ligde 8, tüm kulvarlarda 14 maçtır yenilmiyordu.Şampiyonlar Ligi’nde gruptan lider olarak çıkan Beşiktaş Avrupa Arenasında çok iyi işler yaptı.Son senelerde Türkiye’nin ülke puanını bir hayli arttırıp, bizi iyi temsil ettiler. Umarım diğer Türk takımları da eskiden olduğu gibi Avrupa’da bizi böyle güzel bir şekilde temsil edebilirler.

Şampiyonlar Ligi’nde işler iyi gitse de ligde istemediği puan kayıpları alan Beşiktaş bu maça iyi çalışıp, Sivasspor’u çok ciddiye aldığını hafta içinde yaptıkları açıklamalarda belirtmişlerdi.

Sivasspor üst üste aldığı mağlubiyetlerden sonra Başakşehir’i liderlikten etmişti.Bir hafta sonra Alanyaspor deplasmanında son dakikada yediği golle berabere kalmıştı.Haftaya 9. başladı Sivasspor ve 10. sıradaki Malatyaspor ile arasında 4 puan fark vardı.İlk devreyi en kötü ihtimalle 9. sırada bitirmeyi garantileyen Sivasspor kazandığı takdirde ilk devreyi 8. sırada tamamlayacaktı.

Sivasspor kadrosunda geçen haftadan farklı olarak Mert Hakan Yandaş yerine Sergiy Rybalka oynuyordu. Rybalka da henüz 5. dakikada gol perdesini açmayı başardı.Bu gol Beşiktaş’ın bu sezon yediği, en erken gol oldu. Rybalka çıktığı ilk maçlarda yaptığı asistlerle taraftarın beğenisini kazanmıştı. Haftalardır Samet Aybaba tarafından kesilen bir futbolcu kendisi. Rybalka iyi oynasa bile ikinci yarı oyundan alınıyor.Herhangi bir yorgunluk belirtisi de göstermiyor.Oyundan alınmadan önce uzaktan çektiği şut çok tehlikeli olup direkten dönmüştü.Geçen sene Dinamo Kiev’de forma giyen Rybalka Beşiktaş’ın 6-0 yenildiği Kiev maçında da sahada olup güzel bir performans sergilemişti.

Haberin Devamı

Kalede 3 haftadır duran Tolgahan Acar güzel performansını üstüne koya koya arttırıyor.Bugün hatasız oynadı neredeyse.

Hakan Arslan yine sahanın en çok koşan futbolcusu.İstikrarlı orta saha oyuncusu galibiyet golünde de çok çaba sarfetti.

Kaptan Ziya Erdal maçın adamıydı bence.Üst düzey bir oyuncu olmasa da yüreğiyle, hırsıyla ve isteğiyle ligin en verimli beklerinden biri. Sene başında çok basit hatalar yapsa da seyirciler tarafından desteklendiği zaman hem ofansif hem de defansif anlamda olumlu işler yapıyor.
Emre Kılınç da her hafta daha iyi oynuyor.

Beşiktaş’ın kanat oyuncuları dünya düzeyinde gerçekten.Kadrodaki her isim en büyük organizasyonlarda forma şansı bulmuş ve bence ligin en yetenekli takımı. Babel ve Quaresma ile etkili olmaya çalıştılar ama gerekli beceriyi takım olarak gösteremediler.Topa sahip olan, gole çok yaklaşan takım Beşiktaş olsa da futbolda sonuç önemli.Topla oynayan takım maçı hakeder diye bir kaide yoktur.Önemli olan 90 dakika sonunda rakipten daha fazla gol atabilmektir.Beşiktaş 25 şut çekiyor 10 tanesi kaleye isabet etmiş. Sivasspor 11 şut çekip 7 şutta isabet bulmuş.Basit bir matematikle 10-7=3 çıkıyor sonuç.Yani yayıncı kuruluş yorumcuları ve Şenol Güneş’in dediği gibi ahım şahım bir fark yok ortada. Beşiktaş’ın gole daha yakın olduğu doğruydu fakat isabetli şut yüzdesi bence daha önemli bir istatistik.Ayrıca Beşiktaş kazandığında takımının attığı golleri hiç konuşmayan Şenol Güneş bu maçtan sonra Sivasspor’un golünü küçümsemeyi de eksik görmüyor.Bu maçta Beşiktaş’ın attığı gol de ortada zaten. Beşiktaş’ın attığı her gol çok klas ve şıkmış gibi açıklamalarda bulunması biraz komik oldu.Eskiden yaptığı çelişkili konuşmalara bir yenisini daha eklemiş oldu. Ayrıca açıklamalarının çarpıtıldığını savunuyor.Fakat ben bu açıklamaları kulağımla duydum ve sözleri bunları ima ediyor.Kendisi Türkiye’nin en iyi teknik adamlarından biridir ve başarılarına da saygı duyuyorum.Fakat Türkiye’nin en büyük takımlarından birinde teknik direktörlük yapan bir kişinin daha objektif ve tutarlı açıklamalar yapmasını bekliyorum.Kendisinin Beşiktaş’a gelmeden önce yaptığı açıklamaları da biliyor ve hatırlıyoruz.Kendi takımı hakem hatasından kaybedince yaptığı açıklamaları da hatırlıyoruz.Hakem hatası sayesinde kazandığı maçlardan sonra neler söylediklerini de hatırlıyoruz. Özeleştiri yapmadan, istatistiklere bakmadan tamamen tek taraflı bir bakış açısına sahip Şenol Güneş maçı kaybettikten sonra da gerçekçi veya filozofik cümleler kursa daha güzel olur.

Haberin Devamı

Beşiktaş’ın, Fenerbahçe’nin, Galatasaray’ın başarılarını kutluyorum.Fakat bu takımlarda bulunan insanların da ligdeki diğer takımları küçük görüp,ezmeye çalışması can sıkıcı ve maalesef normal karşılanan bir durumdur.En basitinden Anadolu kulüplerine karşı aldıkları mağlubiyetleri kabullenip, haklarını teslim etmeliler.Galibiyeti değersizleştirmeye çalışan bu insanlar kendini gülünç duruma düşürmekten başka hiç bir şey yapmıyorlar.Bu maç sonunda Şenol Güneş, Sivasspor’u da kutlamıştır bu arada. Bu sözlerim sadece bu maça ithafen değildir.

Onlara göre galibiyeti hak etmek istatistikten ibaretse en basitinden bu sene oynadıkları maçlardaki istatistiklere bakmalılar.Desteklediği takımların istatistiklerini bir Anadolu kulübü destekçisinden öğrenen taraftarlar var bu ülkede.

Haberin Devamı

Hakem Cüneyt Çakır’a gelince, kendisi genel olarak iyi maç yönetti, tebrik ederim. Beşiktaş’ın penaltısı bence griydi.Talisca topun kontrolünü kaybettikten sonra müdahale yemişti zaten.Ama Mattias çok hızlı ve sert geldiği için dokunuş çok sert olmasa da geniş açıdan penaltı kararı doğru bir karar olarak gözüktü.Hakemi bu konuda suçlayamam.Hakemin bugünkü tek eksiği sarı kart kullanmamasıydı bence.Kendini yere bırakmaya alışmış bazı futbolcular var Beşiktaş’ta.Bu futbolcuları bu hale getiren de Türk hakemleridir. O kadar müsamaha edilmemeli bu pozisyonlara.Bu isimler sarı kart görmeli artık.Bazı oyuncular hakemler tarafından kollanmaya devam ettikçe bu futbolcular da şımarmaya devam edecektir.

Haberin Devamı

Son eleştirim de yayıncı kuruluşa olacaktır. Sivasspor gol attığında sakin kalmayı başarabilen spiker, Beşiktaş’ın penaltıdan attığı golde bir tek tezahürat yapmadığı kaldı.57. dakikada Beşiktaşlı taraflar tezahürat yaparken yayının sesini arttıran yayıncı kuruluş, bir dakika sonra 58. dakikadaki Sivassporlu tarafların şovunda sesi kısmayı da ihmal etmedi.Eminim maçı Sivasspor kazandığı için de üzülmüşlerdir.

Ligin ilk devresini galibiyetle kapatan Sivasspor’u kutluyorum.Samet Aybaba’ya da ayrı bir teşekkür sunuyorum.Takım özgüvenli oynadığında neler yapabileceğini görmüş olduk son iki iç saha maçında.Kaleden Rochet kesildi, takım 3 maçta 2 gol yedi.Sene başındaki hedefimiz ilk 10’a girebilmekti ve ilk devreyi 8.sırada tamamladık.Yeni çıkan bir kulüp için iyi bir başarı bu.Samet Aybaba ile gidilebildiği kadar ileriye gidelim ki geleceğe dair yapılan planlar da meyvelerini iyi bir şekilde verebilsin.

 

Yazarın Tüm Yazıları