GeriSeyahat Şiddet kurbanı park
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şiddet kurbanı park

Şiddet kurbanı park

Maçka Demokrasi Parkı kurulurken planlanan hiç bir şey gerçekleşmedi. Ne satranç taşları, ne çöp kutuları, ne direkler, ne fıskiyeler sağlam kalabildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü sürekli mücadele halinde.

Maçka Demokrasi Parkı Harbiye mahallesi sınırlarında. Maçka, Dolmabahçe sırtları, Teşvikiye ve Beşiktaş arasındaki alanı kapsıyor.

Parkın dört bir yanında her şey var: Askeri tesisler, futbol, sanat, turizm... Açık Hava Tiyatrosu, Askeri Müze, Maçka Silahhanesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Hilton, Maçka Oteli, Swissotel, İnönü Stadyumu... Hepsi de Demokrasi Parkı'nın sınırlarını oluşturuyor.

Parkın yüz ölçümü 18-20 hektar. Çevre duvarlarının uzunluğu yaklaşık 2-3 kilometre.

Dört girişli parkın iki ana kapısı var. Beşiktaş ve Harbiye. Yukarı kapısı, Harbiye tarafı, kemerli bir girişle süslü. Giriş, arı kovanı ve piramit arası tuhaf bir görünüme sahip; ne için yapıldığı belli olmayan kulübemsi bir bina bulunuyor. Daha sonra küçük bir taş avludan geçiyorsunuz. Park yokuştan aşağıya doğru uzanıyor.

Hemen solunuzda dev bir mantar şeklinde kırmızı bir bina var. Burası başlangıçta sağlık merkezi olarak düşünülmüş, ama şimdi inşaat malzemeleri deposu olarak kullanılıyor. Bu kırmızı mantarın yanında yerdeki üçgen pencereler altımızda bir su deposu bulunduğunu gösteriyor.

İlerde sağda bir çocuk bahçesi, yanında çocuklar resim yapsın diye hazırlanmış pano takılacak direkler var. Ama panolar kırıldığı ve yakıldığı için bir daha yerine yenileri takılmamış, bomboş duruyor direkler. Çocuk bahçesinin yanında İTÜ Vakfı'nın çalıştırdığı kahvede ağaçların arasına serpiştirilmiş masalarda 150 bin liraya çay içilebiliyor.

Sonra bir halı saha ve acil durumlarda kullanılmak üzere yapılmış tek araba girişi geliyor. Parka otomobil girmesi yasak.

Satrançtan kalan

Nişantaşı'ndan Dolmabahçe'ye inen yol, yani Kadırgalar Caddesi parkı ikiye bölüyor. Geçmek için küçük bir köprüyü kullanıyorsunuz. Köprüyü Hilton yönüne doğru geçtiğinizde hemen yukarıda 80-100 kişilik tahta oturma sıraları ve sevimli küçük bir amfiteatr var. Şişli Evlendirme Dairesi'ne yaklaşırken yolun kenarında büyük bir gülibrişim ağacı sizi karşılıyor.

Köprüyle karşıya geçmeyip yola devam ederseniz bir havuzla karşılıyorsunuz. Havuz yazın burayı plaja döndürüyor. Çocuklar bekçilerin kovalamalarına rağmen havuzun keyfini çıkarıyorlar.

Parkta yapılan son değişiklik yeni elektrik direkleri. Eski kısa direkler iptal edilmiş. Artık geceleri aydınlık istemeyenler lambaları kırmakta zorlanacaklar!

Parkta, eşyalara zarar verme alışkanlığı sadece elektrik direkleriyle sınırlı değil. Bir dönem çocuk bahçesinin karşısında bulunan yer satrancı iyice yağmalanmış. Önce büyük boy tahta taşları alınıp yakılmış daha sonra da bakalit sert plastik satranç taşları kırılmış. Bugün satrançtan geriye sadece yerdeki kareler kalmış. Çimenlerin arasına gizlenmiş fıskiye muslukları da geçerken atılan tekmelerle kırılmış.

Beton çöp kutuları

Çöp kutuları tahrip edildiği için yerine konan beton çöp kutuları şimdilik hasarsız, ama bu kez içinde ateş yakmakta kullanılıyor! Bir diğer tahrip unsuru da parkta top oynayanların genç fidanları kırması.

Sabah erken saatlerde park çok hareketli. Civardan gelen pek çok kişi koşu parkurunda terliyor. Ama parkın iyice dolu olduğu aylar bahar ayları. Park kalabağı deniz mevsiminin açılması ile büyük bir düşüş gösteriyor.

Parktaki bitkiler deprem sonrası kurulan çadırkent nedeniyle zarar görmüş. Bazen Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne şikayet mektupları geliyor. Bir mektupta demir banklarda oturduğu için ishal olduğundan şikayet etmiş biri; demir bankların kaldırılmasını istemiş.

Kimi geceler kartonların, gazetelerin üzerinde uyuyan çocuklara rastlamak mümkün. Ya da yeşilliklerin üzerine serilmiş içki içen insanlara... Tatil günlerinde mangal getirip yakanlar da oluyor.

İki No.lu Park

Demokrasi Parkı'nın bir bölümü 1940'lara kadar bostandı. Sınırlarında havagazı deposu ve Küçükçiftlik Gazinosu bulunuyordu. Arazi bu yıllarda H. Prost'un planında 2 No.lu Park olarak yer alıyordu. Ama sadece tasarı olarak... 1966'da Belediye Başkanı Haşim İşcan yüksek mühendis Doğan Bayraktar'ı görevlendirdi, park yapıldı. Gezi yolları, bisiklet parkuru, taşlarla örülmüş havuzlar, çocuklar için tren rayı; herşey vardı. Ama park zamanla kendi haline terk edildi. Korkutucu bir yer haline geldi. Nurettin Sözen döneminde Prof. Dr. Hande Suher başkanlığında bir ekip yeniden işe koyuldu. 1993'te Maçka Demokrasi Parkı yeniden açıldı.

Çiçekler maç kurbanı

Beyoğlu bölgesi, park açısından çok zengin: İrili ufaklı en az 20 park var. Cemil Topuzlu, Beşiktaş, Fındıklı, Sururi Parkı-Kasımpaşa vb. Park ve Bahçeler Müdürlüğü özellikle Avrupa takımlarına karşı alınan galibiyetlerden

sonra Taksim Meydanı'nda yapılan kutlamalardan şikayetçi. Çünkü maç sonrası sayısız çiçek futbol fanatiklerinin ayakları altında ezilip gidiyor.

Kim bilir Taksim Meydanı'ndaki kasımpatılar kaç kez dikilmiş?

False