GeriSeyahat Volkanlara tırmandım doyasıya mavi yengeç yedim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Volkanlara tırmandım doyasıya mavi yengeç yedim

Volkanlara tırmandım doyasıya mavi yengeç yedim

İstanbullu Çiğdem Ergun (40), bankacılık sektöründe yönetici. Farklı ülkelerin mutfaklarına, sinema, yelken ve kayağa ilgi duyuyor. Bunların yanı sıra “Seyahat etmek, yeni yerler görmek benim için vazgeçilmez bir tutku” diyor. Geçen kasımda tek başına 17 günlük Güney Amerika seyahati yaptı. Santiago’dan yola çıkıp Patagonya Göller Bölgesi, Buenos Aires, Iguazu, Parati rotasını takip eden yolculuğu Rio’da son buldu. Ergun, Şili Göller Bölgesi’nde yer alan Puerto Montt ve Puerto Varas’ı anlattı.

Ne sıklıkla seyahat edersiniz?
- Çalıştığım için zamanım sınırlı, yılda en az 2 defa yurtdışına çıkmaya çalışıyorum. Bayram tatillerinin avantajını kullandığımda uzak yerlere gidebiliyorum. 2 yıl kadar ABD’de yaşadığım için Kuzey Amerika dışındaki her yer çok ilgimi çekiyor. Ama Kuzey Amerika’ya tekrar gidecek olsam bir tek Alaska’yı görmek isterdim. Gitmek istediğim yerler içinde Kuzey Avrupa ve Antarktika da var. Bu yıl Kamboçya ve Vietnam’a gitmeyi planlıyorum.

Daha önce nerelere seyahat ettiniz?
- Avrupa’da İtalya, Fransa, Portekiz, Asya’da Tayland, Dubai, Afrika’da Mısır ve Güney Afrika’ya gittim. New York en sevdiğim şehirlerden. İş nedeniyle pek çok Londra yolculuğu yaptım. Bulgaristan, İsviçre ve Almanya’da kayağa gidiyorum. Geçen kasımda yol arkadaşım rahatsızlanıp gelemeyince tek başıma Güney Amerika’ya gittim. Santiago’dan yola çıkıp Patagonya Göller Bölgesi, Buenos Aires, Iguazu, Parati rotasını takip eden yolculuğum Rio’da son buldu.

SÖMÜRGECİLERDEN KORKAN KÖYLÜ DEV AYAKLAR ÇİZDİ
/images/100/0x0/55ea568cf018fbb8f8796a0d


Şili Göller Bölgesi’nde ne kadar kaldınız?

- Yaklaşık bir hafta. Güney Amerika’nın yazı yaşadığı dönem olmasına rağmen, bölge kıtanın en güneyinde yer aldığı için hava soğuktu. Puerto Montt bölgenin Şili tarafındaki en güney havaalanlarından biri ama bölgeyi gezmek isteyen ziyaretçiler 20 dakika uzaklıktaki Puerto Varas’ı tercih ediyor.

Oranın en cazip özellikleri nelerdi?
- Patagonya bölgesi, Güney Amerika’nın en güneyinde. Hem Şili hem de Arjantin topraklarına yayılıyor. Bölgeye Güney Amerika’nın İsviçresi de diyorlar. Gerçekten derin zümrüt gölleri, dumanlı volkanları, dört mevsim karlı And Dağları, ormanları ve buzulları ile manzara ziyafeti sunuyor. Patagonya “dev ayak” anlamına geliyor. Bu isim bölgeye 1520’de gelen Macellan tarafından verilmiş. Yerli halk topraklarını ele geçirmek üzere gelen yabancıları korkutmak, orada devlerin yaşadığına inandırmak için dev ayak izleri çizmiş.

Puerto Montt’ta neler yaptınız?
- Patagonya Göller Bölgesi’nin Şili tarafını keşfetmek için ilk durak ister istemez Puerto Montt oluyor. Çünkü Şili’nin en güneydeki liman ve havaalanı burası. Dünyanın somon başkenti olarak bilinen bu şehri, Norveç bile yakalayamıyor. Havaalanından ayrılıp bölgenin turistik merkezi Porto Varas’a geçmeden önce mutlaka zaman ayırıp Puerto Montt’un tablo güzelliğindeki balıkçı limanını ve balık pazarını gezmek gerek. Denizin ne kadar cömert olduğunu ve aklınıza gelebilecek her türlü deniz ürününün nasıl yemeğe dönüştüğünü bu pazarda görebilirsiniz. Pazarda yerli halkın birkaç metrekarelik alanlarda oluşturdukları mutfaklarda hemen pişirip sundukları deniz ürünlerini, et ve deniz ürünlerini beraber pişirdikleri çorbayı tadabilirsiniz.
/images/100/0x0/55ea568cf018fbb8f8796a0f

PATAGONYA’NIN EN LEZİZ AVUSTURYA PASTALARI

Puerto Varas’ın gezip görülecek yerleri nereler?
- Puerto Montt’a 20 kilometre uzaklıktaki Puerto Varas, Llanquihue Gölü’nün kenarına kurulmuş 33 bin nüfuslu bir kasaba. Özelliği, Osorno ve Calbuco volkanlarını bütün ihtişamıyla gören bir manzaraya sahip olması. 19. yüzyılda bölgeye gelen ve Alman dili konuşan Alman, İsviçreli ve Avusturyalı göçmenlerin kurduğu kasabada bu kültür bütün canlılığı ile yaşıyor. Alman mimarisini şehrin her yerinde görebilirsiniz, turizm merkezinden alacağınız bir harita güzel bir yürüyüş rotası gösteriyor. Birçok ev korunma altına alınmış. Alman, Danimarka ve Avusturya pasta sanatının şahaserlerini Patagonya dokunuşları ile tatmak isterseniz etrafta birçok kafe bulabilirsiniz. Llanquihue Gölü’nü ve kasabayı And Dağları’nı arkanıza alarak görmek isterseniz mutlaka Osorno Volkanı’na tırmanmalısınız. Yol boyunca göreceğiniz verimli topraklar ve orman size keyifli bir yolculuk yaşatacak. Tepedeki enfes manzara yüzünden fotoğraf makinenizi elinizden düşüremeyeceksiniz. Baharda gittiğim için araçtan indiğim anda duyduğum çiçek kokusunu unutamıyorum. Kış mevsimde ziyaret ediyorsanız bu enfes manzarayı seyrederek kayak yapmak da mümkün. Frutillar kasabası ve Chlioe Adası da etrafta görebileceğiniz yerler. Puerto Montt ve Puerto Varas’da kanodan biniciliğe kadar birçok doğa sporu yapabilirsiniz.

Nerede kaldınız, konaklama seçeneklerinden bahseder misiniz?
- Terrazes del Logo adında göl kenarında bir otelde kaldım. Güzel manzaralı ve Güney Amerika standartlarına göre temiz bir oteldi. Puerto Varas turistik bir kasaba olduğundan hostellerden 5 yıldızlı otellere kadar uzanan geniş seçenekler sunuyor.

Gece hayatı nasıldı?
- Gece hayatı olduğunu söyleyemem. Ama arzu edenler şehrin merkezinde bulunan Hotel Los Volcanes’deki casino’da vakit geçirebilir.

Yemekleri nasıl buldunuz?
- Deniz ürünlerini sevenler için tam bir cennet. Yerel rehberimin götürdüğü Fogon Las Buenas Brasas isimli aile restoranında yediğim mavi yengecin tadı hâlâ damağımda. Öğle lezzetli bir empanadas, üzerine de güzel bir turta veya “kuchen” tatmak isterseniz Cafe Danes’e mutlaka uğramalısınız. Somonla yapılan birçok farklı lezzeti tatma şansını kaçırmayın.

Bu mevsimde oranın hava koşulları nasıl, gitmek için iyi bir zaman mı?
- Aralık ve mart hava koşulları açısından gitmek için en ideal zaman. Ama hiçbir mevsimde hayal kırıklığı yaratmayacağını düşünüyorum.
False