UNESCO Hasankeyf için toplanıyor
Hasankeyf Belediyesi ve Doğa Derneği, Hasankeyf ve Dicle Vadisi için “barajsız” bir geleceğin temellerini atmak amacıyla 10 –11 Nisan tarihlerinde Hasankeyf’de uluslararası bir arama konferansı düzenleyecek.
Türkiye ve dünyanın değişik ülkelerinden tanınmış bilim insanlarının katılacağı konferansın amacı, doğal ve kültürel zenginlikleri ile Türkiye turizmine büyük katkı sağlayacak Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmesi için bir yol haritası belirlemek.
Hasankeyfliler’in de katılacağı konferansa Türkiye’den birçok sivil toplum kuruluşu ve akademisyenin yanı sıra, Mısır, Afganistan, Almanya, Avusturya ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinden UNESCO Dünya Mirası konusunda uzman bilim insanları katılacak.
Kahire Monofia Üniversitesi’nden Mısır Kültür Miras Uzmanı Mimar Dr. Alaa Elwi El-Habashi, Afganistan Kültür Miras Uzmanı Mimar Dr. Wasay Najimi, Avusturya Viyana Üniversitesi’nden Dr. Rita Pirpamer, Almanya Stuttgart Üniversitesi’nden Dr. Anette Gangler, Londra Kolej Üniversitesi’nden Dr. Cassidy Johnson gibi isimlerin konuşmacı olacağı konferansa Türkiye’den de çok sayıda akademisyen katılacak.
Doğa Derneği Başkanı Güven Eken konferansa ilişkin yaptığı açıklamada, “Hasankeyf’i de içine alan Dicle Vadisi, UNESCO’nun on “Dünya Mirası” kriterinin dokuzunu birden sağlayan dünyadaki tek yer. Her yıl, bir milyonu aşkın yerli ve yabancı turist en az on bin yıllık bu tarihi şehri ve çevresindeki doğal güzellikleri ziyaret etmeye geliyor. 10-11 Nisan’da Hasankeyf’te UNESCO Dünya Mirası alanları konusunda Türkiye ve dünyanın en deneyimli uzmanları buluşacak. Bu buluşma ile barajsız bir Hasankeyf’in Türkiye ve bölge ekonomisine çok daha fazla koyacağı ortaya konacak” dedi.
Ilısu baraj projesinin Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakacağı için bu “Dünya Mirası”nı tehdit ettiğini belirten Eken, “Ilısu baraj projesi gerekçesiyle bölgede son elli yıldır hemen hiçbir kalkınma projesi gerçekleştirilmemiş, tarihi eserler kaderine terk edilmiş, Hasankeyf olağan üstü bir cazibe merkezi olmasına rağmen burada hiçbir turizm altapısı yapılmamıştır. Sonuç olarak, baraj nedeniyle bölge ekonomisi ciddi zarar görmüştür” dedi.
Doğa Derneği Başkanı Eken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yaptıkları çağrıyı yenileyerek Ilısu Barajı’nın iptal edilmesi ve Hasankeyf’in UNESCO Dünya Mirası listesine alınması için Başbakan’ın gerekli girişimleri başlatmasını talep etti.
Ilısu Barajı inşa edildiği takdirde, Hasankeyf ve dört yüz kilometrelik nehir ekosistemi sular altında kalacak. Avrupa‘daki yatırım bankaları, doğaya ve kültürel mirasa vereceği zararlar nedeniyle 2009 yılında Ilısu baraj projesinden geri dönüşsüz olarak çekilmişlerdi.