GeriSeyahat Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti

Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti

Anadolu yüzyıllar boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yaptı. Her biri bu topraklarda dini, mimari ve kültürlerine göre şehirler inşa etti. Baharın gelmesiyle ısınan hava ve açan çiçeklerle ayrı bir güzelliğe bürünen antik kentleri gezmenin tam zamanı. Peki, sizi tarihin derinliklerine götürecek en iyi antik kentler hangileri?

SEYAHAT DANIŞMANI, PROGRAMCISI VE YAZARLARI, TV PROGRAMCISI VE GAZETECİLERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ

Ertuğrul Günay/ Eski Kültür ve Turizm Bakanı 
Saffet Emre Tonguç/ Hürriyet Seyahat yazarı 
Ahmet Zeki Apalı/ TUREB Başkanı 

Erdal İpekeşen/ DB Ankara temsilcisi 
Aynur Tartan/ Tv programcısı, gazeteci 
Şerif Yenen/ Seyahat yazarı 
Faruk Pekin/ Festtravel sahibi 
Nilay Örnek/ Gazeteci 
Doç. Dr. Necmi Karul/ İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi 
Haldun Hürel/ Öğretim üyesi, İstanbul sanat tarihi 

 

1) ZAMANA YOLCULUK: EFES ANTİK KENTİ / İZMİR

Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti



Kuruluşu milattan önce 6000’li yıllara uzanan yerleşim İyonya’nın 12 şehrinden biriydi. Bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Eserlerin iyi korunmuş olmasından dolayı içeri girdiğinizde kendinizi zamanda yolculuk yapmış gibi hissedeceksiniz. Selçuk.

2) İHTİŞAMLI HEYKELLER: SAGALASSOS / BURDUR 

Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti




Antik Yunan’da Pisidya’nın başkenti olan kent Büyük İskender’in burayı almak istemesiyle adını duyurur. 1990’da başlayan kazılarda ortaya çıkan ihtişamlı heykeller, 9 bin kişilik tiyatro ve Roma hamamı dikkat çekiyor. Ağlasun.

3) SAHİP ÇIKAMADIK: PERGAMON / İZMİR

Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti

2014’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen kent, milattan önce 3. yüzyılda Pergamon Krallığı’nın başkentiydi. Önemli eserleri bugün kentte görebilseniz de, ne yazık ki Athena Tapınağı Almanya’ya götürülmüş ve bugün Berlin Müzesi’nde sergileniyor. Bergama.

4) GÜZELLİK TANRIÇASINA ADANMIŞ: AFRODİSİAS / AYDIN

Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti



Milattan önce 5. yüzyılda kurulan kent, güzellik tanrıçası Afrodit’e adanmış. Depremler ve istilalar sonucu yok olmaya yüz tutan yerleşim, fotoğrafçı Ara Güler’in tesadüf sonucu burayı keşfetmesiyle yeniden hayat buldu. Geyre.

5) PLANLAMASIYLA ÖNDE: PERGE / ANTALYA

Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti




Geç Klasik, Helenistik ve ağırlıklı olarak Roma İmparatorluğu dönemlerinde planlama açısından önemli bir kenttir. İlk kazıların 1946 yılında başladığı bölgede antik dünyadan günümüze kalan iyi korunmuş  13 bin kişilik stadyum bulunuyor. Aksu. 

6) GİZLİ GEÇİT: HATTUŞAŞ / ÇORUM

Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti



Hitit Krallığı’nın başkenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Kente ilk geldiğinizde dikkatinizi surlar, saray kalıntıları ve bir savaş esnasında şehirde yaşayanların gizlice dış dünyaya ulaştıkları Yerkapı çekecek. Boğazkale.

7) İKİ DİNDEN ESERLER: ANİ HARABELERİ / KARS

Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti

Kentin kıyısında  Aras Nehri’nin Arpa Çay kolu, Türkiye ile Ermenistan sınırını oluşturuyor. Ermeniler, Araplar, Urartular ve Türkler gibi 24 farklı uygarlık burada hüküm sürmüş. İki farklı dine ait eserleri görmek mümkün. Merkez.  

8) DESTANLARA KONU OLMUŞ: TROYA / ÇANAKKALE

Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan, Homeros’un 2700 yıl önce yazdığı İlyada Destanı’nın geçtiği ve uğruna 10 yıl savaşılan yer burası. Necmi Karul, “Efsaneler kenti arkeolojik tarih açısından Anadolu’daki en önemli bölge” diyor. Kaz Dağları. 

 

9) 300 HEYKEL VAR: YESEMEK / GAZİANTEP

Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti




Tarihte bilinen ilk açık hava heykel atölyesi milattan önce 1335-1375 tarihleri arasında kullanılmış. Geç Hitit İmparatorluk dönemine ait heykel üretimini sanatsal ve teknolojik açıdan ortaya koyan 300’den fazla eser var.  İslahiye.

 

10) İNCE HESAPLAR: PRİENE / AYDIN

Türkiye’nin en iyi 10 antik kenti

Bir zamanlar deniz kenarında kurulmuş olan kent, bugün Menderes Nehri’nin biriktirdiği alüvyonlardan dolayı kıyıdan kilometrelerce uzaklıkta yer alıyor. İnce matematik hesaplarıyla kent 80 eşit alanlı bloka ayrılarak inşa edilmiş. Söke.

 

 

False