GeriSeyahat Toskana'da bir Ortaçağ şehri: Siena
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Toskana'da bir Ortaçağ şehri: Siena

Toskana'da bir Ortaçağ şehri: Siena

Düzenli mimarisi, dokusunu yitirmemiş sokakları ile ön plana çıkan Siena, Ortaçağ'da yaşıyormuş hissi uyandırıyor. UNESCO korumasında olan bölge olan Siena gezginleri bekliyor.

Üç tepe üzerine kurulu olan Siena, Toskana bölgesinin kalbi niteliğinde. Çok iyi şekilde korunmuş tarihi dokusu nedeniyle ziyaretçilerine bir zaman yolculuğuna çıkma imkanı sunuyor. Bu özelliği sayesinde bölge, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne girmeye de hak kazanmış.

Toskanada bir Ortaçağ şehri: Siena

Toskana bölgesi deyim yerindeyse buram buram tarih kokan bir yer. Bölgede yer alan her kentin kendine has özellikleri var. Siena'da bunlardan birisi. İlk bakışta kahverengimsi kızıl taş evleri ile dikkat çeken Siena, parke döşeli uzun ve dar sokaklara sahip. Bu sokaklar gezerken bir labirentte dolaşıyormuş hissi yaratıyor. Kentin her yerinde Ortaçağ mimarisinin izlerini görmek mümkün. Uzun ve dar sokakların her biri Piazza del Campo Meydanı'na çıkıyor. Deniz kabuğu şeklindeki bu meydan Avrupa'nın en büyük kent meydanlarından biri olarak kabul ediliyor. Şehrin kalbi Piazza del Campo'da atıyor denebilir. Bu meydan UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmış. Yani meydan yapıldığı günden bu yana el değmeden gelmiş!

Toskanada bir Ortaçağ şehri: Siena

İhtişamlı Katedraller!

İtalya'nın en ihtişamlı katedrallerinden birisi olan Siena Duomo ise siyah-beyaz taşlar kullanılarak inşa edilmiş tarihi bir yapı. Hristiyan dünyasının en büyük katedrali olması amacıyla inşa edilen Duomo'nun inşaatı salgın hastalıklar nedeniyle uzun süre ertelenmiş, bittiğinde ise amacına ulaşamamış. Ancak yine de tüm görkemiyle dikkat çeken bir yer. Ortaçağ'da Siena, Toskana bölgesinde yer alan diğer kentlerden gelen jokeylerin de katılımı ile düzenlenen ve Palio ismi ile anılan at yarışlarına ev sahipliği yapmış. Günümüzde de Ağustos ayında Siena'da Palio Festivali düzenliyor ve bu tarihi gelenek yaşatılmaya çalışıyor. Festivali ilgi oldukça yoğun.

Toskanada bir Ortaçağ şehri: Siena

Siena mutfağı, Akdeniz mutfağını kendine göre yorumlamış özellikleriyle dikkat çekiyor. Öyle ki bol miktarda aromatik lezzet söz konusu. Ancak Siena mutfağı dendiğinde yemeklerden ziyade şaraplar ön plana çıkıyor. Hayli meşhur olan Toskana bölgesinin şaraplarının belki de en iyilerine Siena'da rastlamak mümkün. Ortaçağ'dan kalma kalelerin ve şatoların içlerinde yer alan şarap mahzenleri, Siena'da halen aslına uygun bir biçimde kullanılıyor. Burada şarap mahzenlerini gezmek ve şarapları tatmak mümkün. Kent, her köşesi buram buram tarih kokan yapısı ile özellikle sonbahar aylarında turist akına uğruyor.

Toskanada bir Ortaçağ şehri: Siena

False