GeriSeyahat Telliskivi: Tallinn’in Hipster Bölgesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Telliskivi: Tallinn’in Hipster Bölgesi

Telliskivi: Tallinn’in Hipster Bölgesi

Estonya’nın başkenti namı-ı diğer Baltık prensi Talin en fazla iki katlı evleri, arnavut kaldırımları, görkemli kiliseleri, katedralleri, kocaman kaleleri ile masallardan fırlamış gibi dimdik ayakta. Bu şehre seyir tepelerinden bakarken ayaklarınızın altındaki manzaraya aşık olmamanız mümkün değil.  Şehirle içten bir bağ kurmuşken, gitmeden önce edindiğimiz bilgilerle, dikkat çekici bir bölgesi olduğunu öğrenmiştik..  Eski şehir merkezden farklı bir yer. Talin’i bu kadar sevmişken “sevenlerin arasına gitmeyin” diyen kalbimize, “gelmişken gitmek gerek” diyen beynimiz galip geliyor ve yollara düşüyoruz.. Ve karşınızda bizi çok şaşırtan: Tellivsiki.. Talin’in asi yüzü, nev-i şahsına münhasır bir hipster mekanı. Özgün ve oldukça lokal bir endüstriyel bohemlik abidesi.

Orjinal adıyla Telliskivi Loomelinnak (İngilizcesi ise Telliskivi Creative City) Talin eski şehir merkezi, Kalamaja ve Pelgulinna arasında yer alıyor. Baltık İstasyonu’nun (Baltic Station) hemen yanında, 25 000 m2  üzerine kurulu olan bu alanda, eskiden Baltık Demiryolu Şirketine ait olan fabrikaların bulunduğu bölge, zamanla yaratıcı girişimlerin ve aktivitelerin merkezi haline dönüşmüş. Duvarları graffitiler ile sanat eseri haline dönüştürülmüş fabrika ve her biri tasarım ve yaratıcılık harikası olan konteynırlar içinde yerini almış 160’a yakın mobilya dükkanı, tiyatro,14 adet dizayn ve doğa sporları mağazası, 8 tane restoran, fırın, antikacı, kitapçı, birçok cafe ve bar bulunmakta.

Telliskivi: Tallinn’in Hipster Bölgesi

Sergi, konser, sokak festivalleri ve diğer kültürel etkinlikler için de etkinlik merkezi haline gelmiş Telliskivi her sene 500’e yakın organizasyona ev sahipliği yapıyor. Salı günleri dans geceleri, Cumartesi günleri 10:00- 15:00 arasında kurulan bit pazarı, Haziran ayında düzenlenen Tallinn Sokak Yemekleri Festivali bunlardan sadece birkaç tanesi.

Telliskivi: Tallinn’in Hipster Bölgesi

Telliskivi’ye Ulaşım:

Şehir merkezinden 2 km yürüyüş mesafesinde olan Telliskivi’ye otobüs ya da tramvay ile gidebilirsiniz. Yapmanız gereken Viru Caddesi’nden 40 ya da  41 numaralı otobüse ya da Vabaduse Väljak’dan 1 numaralı tramvaya binip, Ristiku durağında indikten sonra 5 dakika yürümek.. Ayrıca, biz yeni bir şehri yürüyerek keşfetmenin daha keyifli olduğunu düşünenlerden olduğumuz için, çok fazla tavsiye etmesek de taksi Telliskivi’ye 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Ama sakın ola kendi aracınızla (yani muhtemelen kiralamış olabileceğiniz araçla ) Telliskivi’ye gitmeye kalkmayın zira kendinizi Otopark kabusu içinde bulabilirsiniz.

Telliskivi: Tallinn’in Hipster Bölgesi

Şöyle ki, otopark bulmak kolay ama ücretini vermek zor! 2 adet ödeme otomatı var: EP18 zone’da ve ON-hoone bölgesine yakın, diğeri ise EP86 zonu’unda Telliskivi şehir otoparkı. Mutlaka ücret ödeyin yoksa ciddi cezalar ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Telliskivi’de dikkatimizi çeken, size de önerebileceğimiz mekanlar

Balti Jaama Turg (Baltic Station Market): Kıyafetten sebzeye ürün alternatifi bir çatı altında. İçine bir de harika kafeleri koydunuz mu, alın size Baltık İstasyon Marketi..

Telliskivi Depoo: Mart 2016’da açılan konteynır kompleksi daha öncesinde eski Baltık İstasyon Marketi’inde yer alıyormuş.. (Baltic Station Market)’da yer alıyormuş. İçinde sokak yemeklerinin yanı sıra kıyafet standaları da yer alıyor.

Telliskivi: Tallinn’in Hipster Bölgesi

Erinevate Tubade Klubi: Estonya’nın en büyük yaratıcı ekonomik ticaret merkezinde, aktivite ve iş alanları, ofis, stüdyo ve yaratıcı şirketler için çeşitlilik sağlıyor. Mesela bizce çok iyi düşünülmüş bir mekanların başında Erinevate Tubade Klubi geliyor.. Burası farklı konsept odalara sahip olan bir klüp. Kültürel etkinlikler, toplantılar düzenlenebiliyor.. Konser ya da sunumlar için gerekli teknolojik donanıma sahip odaları kiralayabiliyorsunuz.. Aynı anda farklı etkinlikler için oda genellikle kiralanamıyor.. Sebebi gizlilik kuralı!

Telliskivi: Tallinn’in Hipster Bölgesi

F-hoone: Gidin! Mutlaka gidin hatta! O kadar sıcak samimi bir ortamı ve kaliteli yemekleri var ki, iç dekorasyonunu mı bakayım yemek mi yiyeyim derken zaman nasıl geçiyor anlamıyorsunuz. Vareniki mantısını, tatlılarından herhangi birini (hepsi harika!) ve Estonya siyah ekmeğini tavsiye ediyoruz.. Bir de üstüne gidip suyu kendiniz doldurup, masanıza gelmek sanki ev sahibi hissi veriyor.

Telliskivi: Tallinn’in Hipster Bölgesi

Talin eski şehir merkezinin o tarihi dokusundan sıyrılmış, hatta o dokuyu parçalamış bir yaşam ve eğlence alanı düşüncesiyle yola çıkılarak oluşturulmuş Telliskivi, Estonya Talin’in tam anlamıyla evin asi çocuğu. Bu asi ruhta kendinize ait bir parça bulmamak imkansız. Önce fikre, sonra nasıl işlediğine ve sonra da ortama hayran kalıyor insan.. Yine ve yeniden gidesi geliyor… Çünkü Telliskivi samimiliği ve ilginçliğiyle insanı içine alıyor… Sokak sanatı, endüstiriyel doku ve bomenlik bu kadar güzel sentezlenebilirdi.. 

Telliskivi: Tallinn’in Hipster Bölgesi
İyi ki gitmişiz ve iyi ki kalbimizin sesini dinlememişiz dedirtti bize Telliskivi.. 

Kıssadan hisse; 

Talin’e gidecekseniz, Telliskivi’yi özellikle bir öğleden sonrası için listenize almalısınız. Telliskivi’de; vintaj butiklerinde birbirinden ilginç ürünler bulabilir, keyifli bir akşam yemeği yiyebilir ya da cafelerinde zaman geçirebilir hatta zamanınız varsa, Vaba Lava Tiyatrosu, Sõltumatu Tantsu Lava, Cabaret Rhizome‘da alternatif tiyatro oyunları ve modern dans gösterileri seyredebilirsiniz. Bunların hiç birini yapmayıp sadece yürüyüş bile yapsanız kendinizi Talin’de değil de bambaşka bir yerde gibi hissedeceğinizi garanti ediyoruz.

 

False