GeriSeyahat Sonbaharın renklerinden karın beyazına, trekkingden kayağa Kartepe
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sonbaharın renklerinden karın beyazına, trekkingden kayağa Kartepe

Sonbaharın renklerinden karın beyazına, trekkingden kayağa Kartepe

Aybaşında kayak sezonunu açacak olan Kartepe, İstanbul’a sadece bir saat uzaklıkta. İzmit’e ve Sapanca gölüne tepeden bakıyor. Sonbahar burada renklerini doğaya saçarken, 80 santime varan karın beyazıyla müthiş bir uyum sergiliyor. Eteklerinde Maşukiye’nin bulunduğu Kartepe, mart ayından kasım sonuna kadar trekking meraklılarını ağırlıyor.

Kışın da kayakçılara ev sahipliği yapıyor. Kartepe ve civarı o kadar cazip ki... Bir yanda şelale ve dereler, diğer tarafta doğanın içine gizlenmiş yollar, tepenizde ise meşesinden kestanesine, kayınından köknarına asırlık ağaçlar...

İstanbul’un kalabalığından sıyrılıp, İzmit’in sanayi bölgesini geçtikten sonra, Kartepe’ye giden yolun üzerinde yeşilin farklı tonlarını bünyesinde taşıyan Maşukiye’yi görüyorsunuz. Ormanın içinden geçen güzel bir yol kıvrılarak sizi zirveye taşıyor. 1 Aralık’tan sonra kayaklarınızı takıp 3,5 milyon metrekarelik bir alana kurulu kayak kompleksinde kendinizi beyazın kollarına atıyorsunuz. Fonda adı üzerinde karlı tepe, yerlerde ağaçlardan savrulan sarı ve kahverenginin tonlarına bürünmüş yapraklar sizi sihir alemine taşıyor. Hava açıksa, Sapanca gölü ve İzmit körfezi manzaraları da bu görkemli şölene eşlik ediyor.

Kartepe’de kayak ve snowboard düşkünleri için dört mekanik tesis, 42 kilometrelik pist alanı ve 14 pist bulunuyor. Yeni başlayanlar için kolay pistlerde, ustalar için dik tepelerde, doğa düşkünleri içinse ağaçların arasında, pistlerin dışına çıkarak kaymak mümkün oluyor. Özel baby lift alanı ilk kayak ve snowboard eğitimlerini almaları için çocuk ve yetişkin her yaştan insana ayrılmış. Gösterdiğiniz başarıya göre çam ağaçları arasındaki daha zorlu alanlarda eğitim devam ediyor. Tur kayağına meraklıysanız, 25 kilometrelik pistlerde GPS dahil her türlü modern teçhizata sahip antrenörlerle spor yapabiliyor, tertemiz dağ havasını içinize çekebiliyorsunuz.

Akşamüstleri ise bütün pistlerin en altındaki nokta olan Kadıkonağı çanağında, aynı yurtdışındaki gibi kayak sonrası partileri yapılıyor. Bir kadeh sıcak şarap, hoparlörlerden yayılan hoş bir müzik, keyifli dost sohbetleri günün tüm yorgunluğunu unutturuyor. Yorgunluk atmanın tek yolu bu değil. Otelin güzel bir spor salonu, saunası, buhar banyosu,
/images/100/0x0/55eb4923f018fbb8f8b75e7c
hamamı ve kapalı yüzme havuzu da var. Deneyimli masörler ise spor sonrası rahatlamanın kilit ismi gibiler.

YILIN DÖRT MEVSİMİ GİDEBİLİRSİNİZ

Kartepe sadece kışın değil yılın dört mevsiminde gidebileceğiniz çok hoş bir yer. Bölgede üç bin civarında bitki çeşidi var, geyik, ayı, çakal, tavşan gibi hayvanlar da yaban hayatın bir parçası olarak Kartepe’de yaşıyorlar. Tenis kortu, voleybol sahaları, FIFA standartlarına uygun olarak yapımı süren iki adet çim saha Kartepe’yi her zaman ziyaret edilen bir cazibe merkezi haline getirmiş. İster yazın ortasında şehrin sıcağından kaçın, ister günübirlik kayak yapmak için gidin, Kartepe sadece bir saat içinde size mutluluk ve adrenalin sağlayacak bir yer.

NASIL GİDİLİR?

Yola İstanbul’dan çıkıyorsanız, TEM’den İzmit istikametine devam edin. 95 km. gittikten sonra İzmit Doğu Çıkışı tabelasından sapın. Gişelerden itibaren yol boyunca Kartepe levhaları sizi yönlendirecek. Maşukiye gişelerden yaklaşık olarak 10 km. ileride yer alıyor. Maşukiye’den sonra 17 km.’lik bir yol sizi 1700 metredeki Kartepe’ye götürüyor. Geçtiğimiz yaz Kartepe’nin yolları tamamen yapıldı, zirveye son 5 km. kala, yol kenarlarına bariyerler konuldu. Ancak yolun tamamında bariyer yok. Aslında yolun kalan kısmındaki bariyerler sezon öncesinde bitirilse, yol çok daha güvenli bir hale gelecek.

NEREDE YENİR

Maşukiye’de, Kartepe’den gelen Yayla deresinin aktığı Alabalık Vadisi civarında çok sayıda alabalık çiftliği ve restoran bulunuyor. Kiremitte yapılan, tereyağı ve mantarla desteklenmiş alabalığın tadına doyum olmuyor. Kartepe’ye çıkan yol üzerindeki bazı restoranlardan Sapanca gölünün çok güzel manzaraları var. Maşukiye’deki Vadi (0262 354 22 02) ve Motali (0262 354 32 38) bölgenin iyilerinden. Kartepe’de bulunan Kadıkonağı Restaurant’ta et ürünlerinin tadını çıkartabilir, tepedeki Geyikalanı Restaurant’ta ise sucuk ekmeği deneyebilirsiniz (0262 315 47 00).

NEREDE KALINIR?

Kartepe’de şu an The Gren Park Resort isminde 250 odalık güzel bir otel bulunuyor. Otelde açık büfe hizmet veren Şimşek Restaurant ve alakart yemek yiyebileceğiniz İtalyan ve Osmanlı restoranları var. En üst katta ise gece hayatına meraklı olanlar için Roof Bar bulunuyor. Otelin yanında 50 adet apart mevcut. İki oda ve bir salondan oluşan bu apartlar özellikle aileler için çok ideal. Otelde balo salonu ve şirket toplantıları için kullanılabilecek yedi salon da bulunuyor. Otelde bu sene yarım pansiyon uygulaması var (0262 315 47 00). www.thegreenpark.com

Yazıcılar Otel ise Maşukiye’de bulunan ve çam ağacının dekorasyonda ağırlıklı olarak kullanıldığı bir mekan. 26 odası ve yemyeşil manzaralı. Alkol satılmayan restoranında kiremitte alabalığı deneyebilirsiniz (0262 354 29 00 www.yazicilar.org)
False