GeriSeyahat Sestriere’nin en güzel dağ lezzetleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sestriere’nin en güzel dağ lezzetleri

Sestriere’nin en güzel dağ lezzetleri

SCIJ toplantıları sadece kayaktan ibaret değil. Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen gazetecilerin ülkelerinden getirdikleri lezzetlerle yapılan Nation’s Night ya da Milletler Gecesi herkesin önce mutfak hünerlerini, sonra da kayak pistinin de ötesinde dans hünerlerini sergilediği alan oluyor. Özellikle Sestriere’deki dağ lezzetlerinin başında peynirler geliyor. İşte Sestriere’de kaçırılmaması gereken üç peynir…

Bizim Türk ekibi kayak pistinde nal toplasa da, mutfakta ve dans pistinde rakip tanımadı. Sestriere’deki dağ lezzetlerinin başında peynirler geliyor. Keçi sütü ile yapılan dağ peynirleri muhteşem, ancak neredeyse İsviçre gibi olan coğrafya inek sütü ürünleriyle de meşhur. İşte Sestriere’de kaçırılmaması gereken üç peynir: Blu del Moncenisio inek sütüyle yapılan küflü bir peynir. 11. yüzyıldan beri Val de Susa Vadisi’ndeki ufak üreticiler tarafından yapılıyor. Adını Fransa’daki Savoy bölgesine uzanan Moncenisio geçidinden alıyor. En az üç ay olgunlaştırılıyor. Kremamsı dokusu ve fındıksı aromasıyla aşırı keskin olmayan, son derece dengeli, nadide ve az bulunur bir peynir. 

Sestriere’nin en güzel dağ lezzetleri



Toma del Margaro gözenekli yapısı olan Piemonte bölgesinin en eski ve tanınan peyniri. İnek sütünden yapılan peynir iki ay olgunlaştırılıyor, sütlü tadı ve kremamsı dokusuyla zarif bir lezzet taşıyor. Gorgonzola al Cucchiaio ise adı üstünde kaşıklanacak (cucchiaio: kaşık) küflü peynir anlamına geliyor. Son derece kremamsı olan peynir olgunluğunun doruğundayken adeta akışkan bir kıvam alıyor, bu nedenle dilimlenerek değil, tepesini kapak gibi keserek içinden kaşıklanarak yeniyor. İnek sütünden yapılan peynir bu akışkan kıvamını dağlarda düşük ısıda imal edilmesinden alıyor. Taze tereyağı gibi tatlımsı tadıyla bölgenin orman meyvelerinden yapılan yoğun meyveli marmelatlarıyla müthiş yakışıyor.   


Sestriere’nin en güzel dağ lezzetleri


Sestriere akşamlarında değişiklik olarak iyi bir pizza yemek isterseniz Pinky Bar imdadınıza yetişir. Plaj barı gibi ismine bakmayın, pizzaları güzel, hele yerel gorgonzola peynirli jambonlusuna doyum olmuyor. Restoranın aynı zamanda zengin bir yerli craft bira mönüsü var. Yüzde 30 oranında dağkestanesi (Hurra! Val de susa doc.) veya dağ elmaları (Gulp! Melita) ile fermante edilen biraları denemek için bile gidilir. Lokantanın bulunduğu çarşıdaki marketlerinde raflarında Pragelato balı, dağ meyveleri marmeladı, geyik salamı, keçi peyniri gibi lezzetleri de almadan dönmeyin.

RESTORAN: Ses getiren en güzel lezzetler için TIKLA!


False