GeriSeyahat Paris’e tepeden bir bakış
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Paris’e tepeden bir bakış

Paris’e tepeden bir bakış

Eyfel’den Louvre’a, Zafer Takı’na Paris’in görkemli klasiklerine kuşbakışı bakacağınız Paris Story, Yann Arthus-Bertrand’ın helikopter çekimleri ve Jean Reno’nun etkileyici sesiyle yerli yabancı herkesi Paris’e yeniden aşık ediyor. Üstelik hiç duymadığınız Paris hikayeleriyle…

Paris’teki Louvre Müzesi’nin dünyaca ünlü eseri Mona Lisa’nın 1911’de bir İtalyan tarafından çalındığını, 1912’de Eyfel’in birinci katına çıkıp ‘uçmaya’ heveslenen Fransız ‘Hezarfen’in hazin sonunu, 1700’lerin sonunda şehrin yeraltındaki koridorlarına girip de çıkamayan ve yıllar sonra yine orada ölü bulunan meraklı Fransız’ı duymuş muydunuz?

Geçen yıl yaptığı ve ‘bir insanlık destanı’ olarak nitelenen ‘İnsan’ (Human) filminin yanı sıra, ‘Yuva’ (Home), ‘Okyanus Gezegeni’ (Planet Ocean) gibi filmleriyle ve helikopterden yaptığı fotoğraf çekimleriyle tanınan yönetmen Yann Arthus-Bertrand’ın Paris klasiklerine kuşbakışı baktığı film, ‘Işıklar şehri’nin 2 bin 200 yıllık tarihine bir yolculuk. Jean Reno’nun sesiyle eşlik ettiği film Paris’e ilk kez gelenler kadar Parisliler’in de hiç duymadığı ilginç hikayelerle 50 dakikalık bir ‘Paris düşü’ yaşatıyor. Film, başta Fransızca, İngilizce ve Almanca olmak üzere toplam yedi dilde gösteriliyor.

Paris’e tepeden bir bakış

Paris’in şık Opera bölgesindeki Paris Story 1991 tarihli özel bir girişim. O zamanlar şehrin başka bir mahallesinde bulunan mekanın ilk filmi, Paris’i tanıtan diapozitiflerden oluşuyormuş. İkinci film ise Victor Hugo odaklı olmuş. Başta ‘Notre Dame’ın Kamburu’ olmak üzere bazı romanlarında Paris’i mekan seçen yazarın karakterleri ve kendi sesi yıllar boyu Paris’i anlatmışlar. Paris Story’nin 2014’ten beri gösterilen son filmi ise, Fransa’da televizyonun en çok seyredildiği saatlerde yayımlanan Secrets d’Histoire (Tarih Sırları) tarih belgeselinin yapımcısının ürünü...

Paris’e tepeden bir bakış


Paris Story’deki filmin en etkileyici tarafı şehrin klasiklerine hiç görmediğiniz bir açıdan, tepeden bakmak muhakkak: Eyfel’in en ucundaki antenlere; Sacre Coeur Kilisesi’nin çanına; Napolyon’un mezarının da bulunduğu görkemli Invalides’in altın kaplı kubbesine bir parmak ucu mesafesindesiniz hep! Bu görüntülere eşlik eden tarihi fotoğraflarla ilginç hikayelerse filmin diğer cazibesi. 


Notre Dame Katedrali’nin 200 tonluk çatısını taşıması için 1300 meşe ağacının kesildiğini; 2. Dünya Savaşı’nda Fransız direnişçilerin yabancı askerleri Nazilere karşı Invalides’in tavan arasında nasıl sakladığını; kendisine hazırladığı ‘paraşüt elbiseyle’ defalarca deneyip uçamayınca, ‘Daha yüksekten kesinlikle uçarım’ fikriyle Eyfel’in 1. katına çıkan ve atladığı anda yere çakılıp ölen Fransız ‘kaşif’ François Reichelt’in acı sonunu;  İtalyan Vincenzo Peruggia’nın 1911’de ‘vatanseverlik’ adına çalıp İtalya’ya götürmeye çalıştığı Mona Lisa’nın tam iki yıl sonra nasıl bulunup Louvre’a geri getirildiğini bu filmden öğreniyorsunuz hep.

Paris’e tepeden bir bakış


Hiçbir yerde yayımlanmamış Paris görüntüleriyle, şehrin ilk kurulduğu günden başlayıp, son olarak Louis Vuitton Vakfı’na etkileyici bir Paris öyküsü anlatan Paris Story’ye giriş, yetişkinler için 9,5; 6-12 yaş arası çocuklar içinse 6 Euro. Ola ki şehrin klasik kültür ve eğlence mekanlarında geçerli Paris Pass kartını aldıysanız Paris Story’e girişiniz bedava. Film her gün 10:00-18:00 arası, saat başlarında gösteriliyor.

False