GeriSeyahat Otel Wi-Fi’larına dikkat
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Otel Wi-Fi’larına dikkat

Otel Wi-Fi’larına dikkat

Otellerin kablosuz internet hizmeti, kişisel bilgilerinizin hacker’ların eline düşmesine yol açabilir. Peki ortak Wi-Fi noktalarındaki güvenlik riskinden nasıl uzak durulur? Bu sorunun cevabını araştırdık ve uygulanması basit altı önlem bulduk.

Tatil veya iş seyahati hiç fark etmez; yolculuklarımızda da internetten kopamıyoruz. Akıllı telefonlardaki mobil teknolojilerle internete bağlanırken en büyük tedirginliğimiz kota oluyor. Bu durumda da hemen bir kablosuz (Wi-Fi) internet bağlantısı arıyoruz. Restoranlarda, kafelerde ve elbette kaldığımız otelde bu yöntemle çevrimiçi oluyoruz. İşte bu noktada güvenlik konusu devreye giriyor. Çünkü siz sosyal ağlarda vakit geçirirken, bilgisayar korsanları değerli bilgilerinizin peşine düşüyor. Banka hesaplarınız, e-posta yazışmalarınız ve akla gelen pek çok bilgi, hacker’ların hedefinde oluyor.

Otel Wi-Fi’larına dikkat


Peki oteller başta olmak üzere ortak Wi-Fi noktalarındaki tehlikeden nasıl uzak durulur? Bu sorunun cevabını araştırdık ve uygulanması basit altı önlem bulduk:

1. İnternet bankacılığını ve online alışveriş sitelerini kullanmayın. Bu tip veri hırsızlığından korunmanın tek yolu, söz konusu bağlantının güvenliğinden emin olmak. Wi-Fi bağlantıya güvenmiyorsanız, işlemlerinizi mobil internet bağlantısı üzerinden gerçekleştirin.

2. Kimlik doğrulama gerektiren kablosuz interneti tercih edin. Şifresi olmayan bir Wi-Fi gördüğünüzde kullanmayın. Bu ağlar muhtemelen güvenilir değildir. Bağlantı için genelde cep telefonunuza kod gönderen bağlantıları kullanmaya çalışın.

3. Kullanmadığınızda erişimi kesip Wi-Fi’yı kapatın. Bu sayede üçüncü şahıslar tarafından erişimi engellemiş olursunuz.

4. Wi-Fi ağının ismine dikkat edin. Bilgisayar korsanları otel ismine benzer ağlarıyla kullanıcıların kendilerine bağlanmalarını sağlayabiliyor.
Siz otelin Wi-Fi internetine bağlandığınızı sanırken, arka planda verileriniz çalınabiliyor.

5. Antivirüs yazılımı kullanın. Bu yazılımlar hacker’ların bilgisayarınızdan veri çalmasına engel olacak tedbirler alıyor.

6. Şifrelerinizi iki doğrulama gerektirecek şekilde ayarlayın. Cep telefonunuza gelecek SMS veya bir akıllı telefon bildirimi otel ağlarındaki güvenliğinizi artıracaktır.

Otel Wi-Fi’larına dikkat



İki büyük saldırı oldu

Özellikle büyük otel zincirleri, müşterilerine daha iyi bir hizmet verebilmek için özel yazılımlarla çalışıyor. Bu yazılımlara müşteri ve kredi kartı bilgileri kaydedilip gelen misafirlerin daha hızlı bir şekilde odalarına yerleşmeleri sağlanıyor. İşte bu dev değerli veri karşısında hacker’lar boş durmuyor ve otellerin sistemlerine saldırıyor. Şu ana kadar iki büyük saldırı gerçekleştirildi. Bunlardan biri Amerikan otel zinciri Hilton’a yönelik oldu. Daha önce Hilton’da kalan müşterilerin bilgilerinin çalındığı açıklandı. Diğer büyük saldırı da Marriott’a ait Starwood grubu otellerine gerçekleştirildi. Bu otellerde konaklayan 500 milyon müşteriye ait veriler ele geçirildi.

False