GeriSeyahat Nemrut’un üç gölünden biri sıcak, ikisi soÄŸuk
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nemrut’un üç gölünden biri sıcak, ikisi soÄŸuk

Nemrut’un üç gölünden biri sıcak, ikisi soÄŸuk

Bitlis’teki Nemrut krater gölleri, 2010’da Avrupa Komisyonu’nca yürütülen Avrupalı Seçkin Destinasyonlar projesinde Türkiye’yi temsil etmişti. Zirvedeki ana gölün yüzölçümü 13 kilometrekare, en derin noktası 150 metre. 600 metre uzunluğundaki Ilıgöl’ün sığ suları yazın 60 dereceye kadar ısınıyor. Göltepe’nin doğusundaki Küçükgöl ise elips şeklinde. Bitlis merkezine karayoluyla 26 kilometre uzaklıktaki göllerin çevresinde 6 saati bulan yürüyüşler yapabilirsiniz.

Van Gölü’nün etrafında yükseklerde serin yürüyüş yapılacak bir çok etap var. Artos ve Süphan dağları bu bölgedeki riski olmayan ama ciddi efor gerektiren iki önemli serin yürüyüş rotası. Hava çok sıcak bile olsa gölgeye girildiğinde müthiş bir sıcaklık farkı yaşanıyor. Bırakın serinlemeyi üşüyebilirsiniz bile...

EFOR GEREKTÄ°RMÄ°YOR

Artos ve Süphan’daki iki zorlu yürülüş parkuruna alternatif, üçüncü seçenek olan Nemrut Dağı ise fazla efor gerektirmeyen keyifli bir rota.
Nemrut kalderası, Doğu Anadolu Bölgesi’nin hem yükseklik açısından hem de bilimsel açıdan önemli yürüyüş güzergahlarından. Bitlis’in Tatvan ve Adilcevaz ilçelerinin ortak değer olan Nemrut Dağı 3 bin metrenin üzerindeki yüksekliğinin yanı sıra kraterin içindeki gölleriyle de dikkat çekiyor.
Bir zamanlar Doğu Anadolu Bölgesi’nin bu bölümünü ateş çemberine çeviren Nemrut, son aktivitesini 1443’te gerçekleştirmiş. Şimdilerde sakin gözükse bile, sürprizlere açık. Aslında aktif bir volkan Nemrut. Yani bir aktivitenin görülme olasılığı oldukça fazla. Kraterdeki bazı küçük deliklerden çıkan gazlar bunun en güzel delili.

İKİ BİN METRE ALÇALDI

Nemrut bir zamanlar yaklaşık 5 bin metre yüksekliğinde volkanik bir dağdı. Gün geldi, dağın krateri büyük bir patlamayla içine çöktü. Yükseklik 3 bin metre civarına indi. Bu oluşuma volkanik literatürde kaldera deniyor. Nemrut çevresi dünyanın önemli kalderalarından biri. Kraterin içinde bulunan sıcak ve soğuk su göllerin etrafında yapılacak bir yürüyüş, diğer rotalardan farklı güzellikler yaşamanızı sağlayacaktır. Volkanik arazideki bu serin yürüyüş sırasında bir doğal cam olan obsidiyen kayacına ve pomzaya rastlayabilirsiniz. Obsidiyen siyahtır ve camsı bir görünüme sahiptir. Kırıldığında camsı bir doku olduğunu rahatlıkla görürsünüz. Pomza ise içi boşluklu olan son derece hafif bir kayaçtır. Sünger gibidir. Kocaman bir kayayı herkül gibi kaldırabilirsiniz. Banyoda topuk taşı olarak kullanılan doğal temizlik ürünleri bu volkanik materyalden yapılır.

KRATERİN KENARINDAN VAN GÖLÜ’NÜ SEYREDİN

Göller civarındaki yürüyüşünüz 5-6 saat sürebilir. Bunu seçilecek rota belirler. Göllerin etrafında yapılacak bir yürüyüş belli etaplarda zorluklar yaşatabilir. Benim önerim araçla göllerden büyüğünün kıyısına giderek oradan kraterin içindeki yol boyunca yürümek. Kraterin kenarına kadar gidip, yürüyüşünüzü muhteşem bir Van Gölü ve Süphan Dağı manzarası eşliğinde bitirebilirsiniz.
Yürüyüşten sonra ise aracınıza binerek kendinize Van Gölü’nde serinleme ödülü verebilirsiniz.Â

False