Kitap - Seyahat Haberleri
GeriSeyahat Kitap
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kitap

Kitap

Kahraman Köpekler
Mario Bellatin Çev.: Pınar Savaş
Notos Kitap
Roman

Meksikalı usta yazar Mario Bellatin’in yine harikalar yarattığı, tuhaf, daha doğrusu okura sorular sorduracak bir kitap ‘Kahraman Köpekler’. Topu topu 70 sayfada, birer paragraflık bölümler halinde bir anlatıyla, birkaç kişiden oluşan şahıs kadrosuyla muazzam bir alegorik roman yazıyor Bellatin. Sarsıcı bir dille bir şeyler anlatıyor sürekli. Ama asıl sır anlatmadığı yerlerde gizli. O satırların arasındaki, sonrasındaki boşluklarda... Hareket etmeyen bir adam, bütün gün boş plastik torbaları tasnif eden annesi ve kız kardeşi, esas işi hayvanlara bakmak olan hemşire-eğitmenden mürekkep kahraman kadrosu var kitabın. Hareket etmeyen adam, şehrin hatta ülkenin en iyi Belçika Malinois çoban köpeği eğitmeni. Zaten her şeyin odağında o köpekler yer alıyor. Evdeki herkesin varlığı ve yaptıkları, yapamadıkları o köpekler üzerinden anlamlandırılıyor. Hareket etmeyen adamın köpeklerle kurduğu ilişki ve köpekler üzerinden diğer insanlarla kurduğu ilişki çok şey ifade ediyor; sahip, efendi, sadık hayvan, köle, esir hepsinin birbirine karıştığı bir ilişki bu. Kitabın gerçekte ne anlattığını yazar en başta söylüyor: “Latin Amerika’nın geleceği hakkında” bir kitap, “hareketsiz bir adamın ve otuz Belçika Malinois çoban köpeğinin gözünden...”

Sol Omzuna Güneşi Asmadan Gelme/Selçuk Altun /Sel Yayıncılık /Roman
Bu romanı anlatmaya kapağından başlamalı belki de. İllüstratör Selçuk Demirel’in kitaba özel çizimi, içeride okuyacağımız oyunlu anlatıyı gösteriyor bize. Birbirini takip eden ama aslında birbirinin yansıması, kurmacası, alt kimliği olan birkaç anlatıcının karşımıza çıktığı bir roman. Günlük biçiminde başlayıp, anıyla karışık ilerlerken birden kısa ama etkili polisiye / suç anlatısı fragmanlarına evriliyor. Sıralı anlatıcı-kahramanlar aracılığıyla Selçuk Altun birkaç türü iç içe kurgularken, sırlar, suçlar birbirini izliyor. Herkes bir şeyin peşine düşüyor kendince. Ortaya çıkan sonuçlar ise daha çetrefil hadiselere gebe. Selçuk Altun birbiriyle iç içe girmiş anlatıcı-yazar-kahramanlar zincirini öyle bir şekilde sonlandırıyor ki, her şey kararına varıyor. Bunu yaparken Vefa ve Mardin’in değişen kaderi ve tarihçesi üzerine etkileyici bir anlatıya da imza atıyor. Sıradışı bir ‘arayış’ romanı.

Mucizeden Belaya Yolculuk Tütün/H. Vakıf Mercimek, İ. Eren Akçiçek/Tarihçi Kitabevi / İnceleme Araştırma
Son yıllarda sarma tütün içen insanların sayısındaki artışa dikkat ettiniz mi hiç? Bunun o kadar çok sebebi var ki. Keşfi birçok bitkiye kıyasla geç kalmış olsa da yarattığı etki aradaki farkı kapatacak bir bitkidir ‘tütün’. Tarihte yaşanan yasaklara, Amerikan yerlilerinin başına gelenlere veya Türkiye’nin Karadeniz, Ege ve Güneydoğu bölgelerinde yaşananlara baktığınızda her şey ortaya çıkar zaten. Yakın zamanda gerçekleşen TEKEL grevi ha keza! Ki tarihimizdeki en büyük grevleri yine tütün işçileri gerçekleştirmiştir örneğin... Editörlüğünü, Vakıf Mercimek ve Eren Akçiçek’in yaptığı ‘Mucizeden Belaya Yolculuk Tütün’ kitabında alanın uzman bilim adamları, araştırmacıları tütünün tarihinden biyolojik özelliklerine, ekonomik etkisinden sosyal yönüne kadar tüm unsurlarını masaya yatırıp önemli bir kaynağa imza atıyorlar.

En Kahraman Rıdvan /Omnistan /Bülent Arabacıoğlu /Mürekkep Yayınları /Çizgi roman
Sadece Türkiye’nin ve dünyanın değil, bu macerayla anlayacağınız üzere, tüm galaksinin en korkusuz en kahraman insanıdır Rıdvan! İsmiyle müsemma ‘En Kahraman Rıdvan!’ Serinin Omnistan adlı yedinci kitabında Rıdvan, her zamanki gibi huzur içinde hayatını sürdürürken, birdenbire milyonlarca ışık yılı ötedeki bir gezegeni türlü belalardan kurtarıyor. Lügatlerinde bile ‘cinayet’in yer almadığı gezegen Omnistan’da yaşanan cinayetlerin sırrını, tuhaf bir tesadüf sonucu kendini Omnistan’da bulan Rıdvan çözecektir. Bülent Arabacıoğlu’nun polisiye-bilimkurgu başyapıtı(!) ‘En Kahraman Rıdvan - Omnistan’ı okuduğunuzda Star Wars’ın 2000’li yıllarda çekilen bölümlerinde izlediğimiz hadiseleri yıllar öncesinden yazdığını göreceksiniz. Öncü bir klasik!

False