GeriSeyahat Hindistan’ın mutlu eyaleti: Goa
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hindistan’ın mutlu eyaleti: Goa

Hindistan’ın mutlu eyaleti: Goa

Hindistan’ın mutlu eyaleti Goa, ülkenin batı sahilinde. Yüzölçümü Rize şehri kadar. Bir zamanlar hippi cenneti, ondan önce 450 yıl Portekiz sömürgesiydi. Goa’da yaşayan seyahat programı yapımcısı Mayur Sharma’nın cümlesiyle ifade etmek gerekirse “Hayata balıklama dalmak için ideal mekan.”

CUMA

14.00

Mabedi adımlamak
Şoförlü bir otomobil kiralayıp tarihi bölge Velha’da tura çıkın. Surların içindeki eski Portekiz yerleşimi bir zamanlar ‘Doğu’nun Roma’sı’ kabul ediliyordu. Günümüzde eyalet nüfusunun yüzde 30’u Hıristiyan. Dinin etkisi her köşede görülüyor. 17’nci yüzyıldan kalma Se Katedrali, Portekizlilerin Asya’da inşa ettiği en büyük Katolik kilisesi. Dağın Hanımefendisi Kilisesi ise Mandovi Nehri’ni kuşbakışı gören çarpıcı bir manzaraya sahip. 19’uncu yüzyıldaki veba salgını sırasında halk tarihi bölgeyi terk edip birkaç kilometre ileride Noa Goa’yı kurdu. Yeni Goa’nın güncel ismi Panaji ya da Panjim. Eyaletin merkezi. Dış cephesi beyaz kireç boyalı 16’ncı yüzyıldan kalma kilise Portekiz’in Braga kentindeki Bom Jesus do Monte’nin kopyası. Rengarenk Fontainhas Mahallesi boyunca yürüyün. Tarihi villalar turkuvaz, zümrüt, kırmızı tonlarına boyanmış. Çeşmelerdeki el işi renkli karolar Portekizlilerden kalma.

18.00
Moda avı
Sacha Mendes, geçmişte Elle ve GQ gibi dergilerin Hintçe edisyonlarının editörlüğünü yapmıştı. İşinden ayrılıp Goa’ya döndü. Panaji’de Sacha’s Shop’u açtı. Savio Jon, Naushad Ali ve 11.11 gibi Hint firmalarının ürettiği giysilere, aynalı çantalara ve takılara, cilt bakımı alanında çalışan Pahadi Local’ın ürettiği kayısı çekirdeği yağı ve cilt temizleyicilere göz atın.

19.30
Yerel tatlar
Dışarıdan bakıldığında iddiasız görünümlü bir mekân Kokni Kanteen. Portekiz tavernalarını örnek alan restoran duvarlarındaki eski fotoğraflar, baharat kavanozları, biber, soğan salkımlarıyla sempatik ve çekici. Balık thali siparişi verin. Körili uskumru, akya, istiridye, karides tabakları birbirini izlesin... Bunlarla doymazsanız bol kişnişli tavuk ya da koyun etinden xacuti ile devam edin. Kimyon serpilmiş patates kızartmasını tatmayı unutmayın. İki kişi yemek ortalama 100 TL.

22.00
Seçkin kokteyller
Gece hayatı sadece çılgın kumsal partilerinden ibaret değil. Panaji merkezindeki Black Sheep Bistro, akşam içkinizi yudumlamak için seçebileceğiniz yerlerden biri. Yıldız anason, zerdeçal, kişniş gibi baharatlarla tatlandırılmış cin ya da hintcevizi yaprağı, cin, votka, şeker ve yeşil limonla hazırlanan Paan’ı (20 TL) deneyebilirsiniz.

Hindistan’ın mutlu eyaleti: Goa



CUMARTESİ

9.00
Bohem kahvaltısı
Sahile koşmadan Anjuna’da, yolunuzun üstündeki Baba au Rhum’da kahvaltı yapın. Bohem kafenin ağaçlarla çevrili verandasında şakşuka (22 TL) ya da Leo Special (tavada yumurta, tavuk, peynir, acı erik sosu ve çıtır baton ekmeği, 26 TL) eşliğinde Vietnam kahvesi yudumlayın (10 TL).

10.30
Kumsalda
Goa geniş alana yayılmış. Zamanınız kısıtlıysa kuzey ya da güney yerleşimden birini seçmelisiniz. Güney Goa daha izole, huzurlu ve yeşil. Eğer hareketli kumsallar, gece eğlencesi, güzel restoranların peşindeyseniz kuzeye gidin. Arambol kimi zaman davulcuların toplandığı bir hippi bölgesi. Ashwem ve Morjem bugünlerde çok moda. Vagator mağaraları, falezleriyle meşhur. Güzelim Mandrem’e bir derenin üstünden geçen yürüyüş yoluyla ulaşılıyor.

14.30
Burma lezzetleri
Bawmra Jap, 15 yıl önce Goa’ya geldi. Candolim’deki modern Burma restoranı Bomra’s hemen ünlü oldu. Kalabalık bir caddede olmasına karşın çağdaş sanat ürünleriyle süslenmiş ferah verandası cennet gibi. Yemekler şöhreti hak ediyor: Lah-pet toke (çay yaprağı turşusu salatası), fesleğenli, naneli, kişnişli çiğ et ezmesi, buharda pişirilmiş acılı yengeç, zencefilli limonotu tatlısı... İki kişi ortalama 220 TL. Muson döneminde, mayıs-eylül arasında kapalı.

17.00
Sanatsal ilişkiler
Panaji’nin yüksekteki semtlerinden Altinho, 130 yıllık Portekiz manastırına ev sahipliği yapıyor. Parlak mavi karolarıyla dikkat çeken bina günümüzde Sunaparanta Goa Sanat Merkezi. Sergiler, konserler, seminerler birbirini izliyor. Bazı etkinlikler kültür merkezinin güzel bahçesinde düzenleniyor. Bahçedeki kafe Bodega’dan kahve ya da sandviç alabilirsiniz. Fakat akşam yemeğine yer ayırın.

Hindistan’ın mutlu eyaleti: Goa



19.00
Büyükanne tarifleri
Ailelerin günbatımını seyretmek için geldiği Miramar Beach yakınlarındaki Mum’s Kitchen bol acılı Goa yemekleri sunuyor. Yemekler Goa’nın Hindu ve Katolik annelerinin tariflerinden devşiriliyor. Otantik mönüde dikkat çekenler: Sungtachem peri-peri (karides), pamplet recheiado (kırmızı masala ile doldurulmuş balık), biberli ve sarımsaklı biftek... İki kişi ortalama 200 TL.

PAZAR

9.30
Bistroda brunch
Villa Blanche, bir zamanların huzurlu, günümüzün çok popüler köyü Assagao’da... Kahvaltı servisi tüm gün sürüyor. Almanya’dan ithal Kara Ormanlar sosisinden Yunan usulü omlete, tatlı patates ve tofuya kadar seçenek bol. Pazar günü açık büfe var.

11.00
Hint tasarımı
Birkaç sokak ötedeki Villa Blanche, 130 yıllık bir Portekiz yapısı. Project Cafe bu tarihi evde. Ahmedabad kökenli tasarım firmasının çok amaçlı mağazası Villa Blanche iki yıl önce açıldı. Her odayı farklı bir Hint tasarımcı dekore etti. Kafe, etkinlik alanı ve mağaza iç içe. Giysiler, parfümler, kitaplar, hediyelikler satılıyor.

13.30
Güney Hint usulü öğlen yemeği
Assagao’daki bir başka mekân, Gunpowder. Rezervazyonsuz gidenler ancak ortak kullanılan büyük masada yer bulabiliyor. The Toddy Shop’ta meen curry’yi (25 TL) öneririz. Hindistancevizi soslu Kerala usulü körili bir yemek. Royyalu pulusu (Andhra usulü körili karides, 30 TL), mango-ananas pachadi (hindistancevizi ve yoğurt sosunda meyve, 25 TL) de denemeye değer.

 

False