GeriSeyahat Ege adalarına lezzet yolculuğu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ege adalarına lezzet yolculuğu

Ege adalarına lezzet yolculuğu

Gastronomik bir Ege adaları yolculuğuna ne dersiniz? Dördüncü kitabı ‘Merhaba Cancağızım/Ya sou vre!’ Mylos Kitap’tan çıkan Ufuk Kaan Altın, Hürriyet Seyahat okurları için hangi Ege adasında, hangi yemeği, nerede yemek gerektiğine dair özel bir seçki yaptı.

Altın, bu adreslerde lezzetli yemekler tadacağınızı garanti ediyor. 

Kalimnos Adası'nda nerede yenir?

Bodrum Turgutreis’in karşısına düşen Kalimnos Adası, kaya tırmanışına gönül verenlerin uğrak yeri. Bunun dışında süngercilik ve ahtapotuyla meşhur. Önereceğim yer, Exotic Ambeli. Kalimnos Korsanları olarak ünlenmişler. Konsept bu. Ev yapımı hamburgerleri dahil etleriyle Yunan adalarının olmazsa olmazı deniz ürünlerinden tadabilirsiniz. Ahtapot ızgara ve kalamar tavası mutlaka denenmeli.

Ege adalarına lezzet yolculuğu

Ege adalarına lezzet yolculuğu

Kos Adası'nda nerede yenir?

Yunan adaları arasında hem kültür hem de mesafe olarak bize en yakın olanlardan biri Bodrum’un tam karşısındaki Kos. Buradaki tavsiyem, limanın ucundaki Nick The Fisherman, yani Balıkçı Nick. Mönüdeki her kalemi rahatlıkla sipariş edebilirsiniz ama özellikle zeytinyağında sarmısakla çevrilmiş deniztarağı, ılık uskumru füme, hardallı ve kremalı karides ve tabii ki kalamar dolma ve ahtapot ızgarayı tatmadan Balıkçı Nick’ten ayrılmayın. 

Leros Adası'nda nerede yenir?

Yatçılar ve yat sahiplerinin iyi bildiği bir ada Leros. Bodrum’un biraz üst tarafında kalıyor. Meşhur Mylos Taverna da burada. Yemeğe enfes bir balık çorbasıyla başlayabilirsiniz. Kılıçbalığından pastırma, ahtapot karpaçyo, hamsi salamura, kalamar dolma, peynirli kadayıftan sonra balığa yeriniz kalırsa ne âlâ. Ne isterseniz mutfakta var. Dükkânın sahibi Takis Koutsounaris’e, Türklerin deyişiyle Taki Baba’ya selam olsun. 

Ege adalarına lezzet yolculuğu

Ege adalarına lezzet yolculuğu

Meis Adasın'nda ne yenir?

Burnumuzun dibinde Meis, Kaş’ın hemen karşısında. Hayat yavaş akıyor burada. Bence adanın en güzeli Alexandra’s’ta (Alexandra’nın Yeri) mola verirseniz, pişman olmazsınız. İşin başında Mihalis var, mutfaktaysa annesi. Mönüdeki her yemeği, atıştırmalığı öneririm ama kalamar dolmasını, deniz ürünlü spagettisini, böceklerini, tabii ki güneşte kurumaya bırakıldıktan sonra ızgara ettikleri ahtapotlarını es geçmeyin. 

Nisiros Adası'nda nerede yemek yenir?

Bize çok yakın ama pek bilenimiz, tanıyanımız yok Nisiros’u. Datça’nın hemen karşısındaki bu küçük, şirin adada mekânımız Afroditi. Merkeze yakın, balıkçı köyü Pali’de. Meze tabağını mutlaka sipariş edin. Çeşitli seçenekler var; tarama, acılı peynir ezmesi, cacıki ve humus favorilerim. Mangal kokusunun üzerine sindiği nefis bir ahtapot ızgarayla devam edin. Mevsimiyse bir de sardalye ızgara... Daha ne olsun değil mi?

Rodos Adası'nda ne yenir?

Marmaris’ten feribotla 1 saat mesafede ‘şövalyelerin adası’ olarak bilinen Rodos. Eski Şehir’de, limana yürüyüş mesafesindeki Hatzikelis, kaçırılmaması gereken bir gastronomik yolculuk vaat ediyor. Küçük kabuklulardan mürekkep bir tabakla yemeğe başlayabilirsiniz. Meze tabağı, somon ve uskumru füme, peynirli közde patlıcan, kılıçbalığı yumurtası... Daha sayayım mı? Bence bunlar restoranı tanımanız için yeterli...

Sakız Adası'nda hangi restorana gitmeli?

Sakız, Çeşme’nin karşısında. Giderseniz liman bölgesinde vakit öldürmektense mümkünse iç kesimlere, kıyılara atın kendinizi; mesela Komi Plajı’na. Plajın en eskisi Karavela Taverna. Istakozlarıyla nam salmış. Karides saganaki, bebek kalamar ızgara, hadi küçük bir de böcek ısmarlayın. Hesap biraz yüksek gelebilir ama buradaki tazeliği, nefaseti bizim kıyılarımızda zor bulacağınızı da aklınızdan çıkarmayın. 

Ege adalarına lezzet yolculuğu

Ege adalarına lezzet yolculuğu

Santorini lezzet durağı

Santorini, en popüler Yunan adalarından biri. Pek çok özelliğiyle birlikte doyumsuz günbatımıyla ünlü. Gurup vaktini en güzel izleyeceğiniz yerlerin başında adını, bulunduğu sahilden alan Ammoudi Taverna geliyor. Fümelenmiş ılık uskumru ve bebek kalamar tavayı mutlaka deneyin. Kalamarın yanında, kendi mürekkebinden sosu da var. Deniz ürünlü risotto da üzmez. Finalde yanında dondurmasıyla lokma tatlısıysa ikramları...

Simi Adası'nda nerede yenir?

Ressam fırçasından çıkmış bir başyapıt gibi Simi. Adada, Türkiye’de de pek çok kişinin bildiği, sevdiği Manos’a götüreyim sizi. Denk gelirse deniz kestanesini dikin kafanıza önce. Bir tadım tabağı hazırlatın sonra; pina, deniz minaresi ve deniz limonundan oluşan. Simi Karidesi olmazsa olmaz zaten. Ahtapot ızgarada öyle. Her şey bir yana Manos’un elleriyle hazırladığı yılan balığı fümesini tatmazsanız üzülürsünüz. 

Ege adalarına lezzet yolculuğu

Ege adalarına lezzet yolculuğu

Siros Adası'nda ne yenir?

Siros, Yunan adası olup bir Yunan adasına en az benzeyeni belki de. İtalya’yı anımsatıyor; Rönesans etkisi bariz. Gelin biz Kini sahiline gidelim, Yunanistan’da olduğumuzu hatırlayalım ama. Deniz kenarında, havalı, şık Allou Yialou’da soluklanalım mı? Domates mücveri, buram buram is kokan ahtapot ve kalamar ızgarasını deneyin. Anneanne tariflerinin modernize edilip sunulduğu mekân, bir karı-kocanın eseri...

False