Ahmet ERTAN EDREMİT (DHA)
Son Güncelleme:
Edremit Körfezi'nde 2008 yazı
Akdeniz sahillerinin sıcağından, el yakan fiyatlarından kaçanların Kuzey Ege’deki başlıca tercihi Edremit Körfezi. Ayvacık, Edremit, Ayvalık, Burhaniye sahil şeridinde 13 mavi bayraklı plaj, uygun fiyatlara konaklama imkanı sunan yüzlerce pansiyon, otel sıralanıyor. Ayvalık’taki lezzet durakları zengin mönüleriyle Bodrum ve Antalya’nın restoranlarına meydan okuyor.
DENİZ VE PLAJLAR
Burhaniye’nin plajları mavi bayrakta lider
Mimarisi, sosyal dokusuyla Ege atmosferini yaşatan Balıkesir’in Ayvalık ilçesi kendine özgü bir kıyı iklimine sahip. Yazın kavurucu sıcakları burada hissedilmiyor. Sahil şeridi 100 kilometreden fazla. Mavi bayraklı üç plaj var: Ayvalık Belediye Plajı, Haliç Park Oteli Plajı ve Ortunç Otel koyu. Oteller ve plaj bölgesi Sarımsaklı, denize girilebilecek en güzel yerlerden biri. Halka açık, ücretsiz plaj özellikle hafta sonlarında çok kalabalık oluyor. Plajın hemen gerisinde sahil boyunca oteller, restoran ve kafe-barlar yer alıyor. Sarımsaklı’dan sağa dönüp devam ettiğinizde yol küçük koylara götürür sizi. Badavut Koyu, Sarımsaklı’ya göre daha sakin, ayrıca konaklama imkanı var.
Ayvalık’ta gün batımını, kuşbakışı körfezdeki güzel koyları, göz alabildiğine uzanan zeytinlikleri Şeytan Sofrası’ndan seyredebilirsiniz. Yol, Sarımsaklı yönünde ormandan kıvrıla kıvrıla yükseliyor. Söylenceye göre manzarası olağanüstü olduğundan şeytanlar sofralarını buraya kurarmış. Tepenin üzerinde ise Şeytan’ın ayak izi olduğu iddia edilen bir çukur bulunuyor. Demir kafese çaput bağlayanlar ve para atanlar da oluyor. Şeytan Sofrası’nın yanıbaşındaki tepeye Tavşan Kulakları deniyor. İsmini yaklaşık beş metre yükseklikteki tavşan kulağına benzeyen iki kayadan alıyor. Sarımsaklı Yarımadası’nın en uç noktasında taş bir manastır var. Manzarası ve iklimin güzelliğinden ötürü 70 yıl öncesine kadar sinir bozuklukları tedavisinde kullanılırmış. Ayvalık ayrıca dalış tutkunlarının tercih ettiği önemli merkezlerden.
HUZUR MEKANI ALTINOLUK
Ayvalık’ın kuzeyindeki önemli sahillerden biri Ören. Burhaniye ilçe merkezine dört kilometre uzaklıkta. Ören, antik Adramyttion kenti ve asırlık meşe ağaçları nedeniyle tarihi ve doğal SİT alanı statüsünde. Bu sayede sahilleri korunuyor, yapılaşma kontrol altında tutuluyor. Sahillerinin tamamı temiz, tabii ve ince kumlu. Öğretmen evleri ve İskele Mahallesi’nden denize girilebiliyor. Yaklaşık 10 kilometre uzunluğundaki kumsalın eni 30 - 60 metre arasında. Öğretmenevleri Halk Plajı, Artemis Tatil Köyü, Club Orient, Ören Halk Plajı’nın mavi bayrakları bu yıl yenilendi.
Ören’de erken saatlerde denize girmeyi düşünüyorsanız, pırıl pırıl bir denizde küçük balıklarla yüzebilirsiniz. Bülbül seslerini dinlemek isterseniz, koruma altına alınmış meşe ağaçlarının altında dolaşmanız gerekli. Büyük balıkçı teknelerini ve yatları konuk eden limanıyla İskele Mahallesi bir balıkçı kentini andırır. Kaya Sunakları’nda, cilalı taş devrinden beri var olan "Tanrılaştırılmış Doğa ve Bereket İnancı"nın en güzel örneklerini görebilirsiniz.
AKÇAY’DAN GÜNÜBİRLİK TEKNE TURLARINA KATILIN
Popüler turizm rotalarının dışında kalan Altınoluk ve çevresinde, dağlardaki göletlerde serin sulara girebilir, sahilde mavi bayraklı plajlarda yüzebilirsiniz. Altınoluk Belediyesi’ne ait Antandros Halk Plajı ve Altıner Otel Plajı mavi bayraklı. Bölgede denize karışan tatlısu kaynaklarının yoğunluğu nedeniyle, deniz suyu sıcaklığı Antalya’dan düşük. Şu anda 26 derece civarında.
Serin suda ürperip, sıcak bir atmosfer ararsanız Kaz Dağları’nın güney eteklerindeki Güre’ye uğrayabilirsiniz. Sahillerinin yanı sıra sağlık turizmi ile öne çıkan Güre’deki kaplıcaların şifalı suyu 64 derece. Orijinal bölümlerinin ilkçağ Roma Hamamı özellikleri taşıyan kaplıca mimari süsler, sütunlar, sıcaklık - ılıklık gibi bölümleriyle ilgi çekiyor. Antik Astyra kentine ait sıcak su kaynağından yararlanan kaplıcanın suları birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Güre Belediyesi’ne ait Afrodit Termal Tesisleri 82 oda 180 yataklı, bir kral dairesi 3 süite sahip.
Güre’de mimari dokusu bozulmamış köyleri, çevredeki antik kentleri görebilir, Kaz Dağları’nın gizemli güzelliklerinde şifalı ot toplayıp, yürüyüşler yapabilirsiniz. Av, oto, foto safarilerine çıkabilirsiniz. Kanyon ve şelaleleri keşfedip, keyifli pikniklere katılabilirsiniz. Geniş vadiler arasında çam, söğüt, anıt çınar, ıhlamur ağaçlarıyla çevrili Pınarbaşı Piknik Alanı’nı, Türkmen kültürünün yaşatıldığı Tahtakuşlar Özel Etnografya Galerisi’ni görmenizi tavsiye ederiz. Güre’nin iki kilometre üzerindeki Kavurmacılar Köyü’nde ağustos ayında Sarıkız şenlikleri düzenleniyor. Keşkek, pilav, nohut pişirilip yeniyor, şerbetler içiliyor.
Akçay, Altınoluk’tan Ayvalık’a kadar uzanan Edremit Körfezi’nin tam ortasında. Bütçeyi fazla zorlamayan uygun konaklama koşulları sayesinde yerli turistlerin gözdesi. Çok sayıda otel, motel, pansiyon, tatil köyü, kamp, eğlence mekanı bulunuyor. Denizinin temizliği ve serinliğiyle ünlü. Bir diğer özelliği de içme suyunun bol oluşu. Kaynak suları o kadar çok ki, denizin içinden bile fışkırıyor. Akçay İskelesi’nden günlük tekne turlarına katılıp, Ayvalık, Cunda Adası, Tavşan Adası gibi güzellikleri denizden seyredebilir, farklı koylarda yüzebilirsiniz.
EĞLENCE
Akçay’da beach club, Ören’de disko
Edremit Körfezi olarak tanımlanan Edremit, Ayvalık, Burhaniye sahil şeridi Antalya, Bodrum kadar olmasa da farklı beğenilere uygun birçok eğlence alternatifi sunuyor. Beach club modası bu bölgede de eğlence anlayışını değiştirdi.Edremit’in Akçay beldesinde, gece hayatı yeni mekanların açılmasıyla yıldan yıla renkleniyor. Özellikle ünlü sanatçıların bu mekanlarda sahne alması Akçay’ın popülaritesine de olumlu yönde yansıyor. "Elalem Beach Clup" ve "Üçgen Beach Clup"te gündüzleri denize girip soğuk içeceklerle serinlerken, geceleri farklı grupların çaldığı müzikler eşliğinde eğlenebilirsiniz. Konserler saat 01.00’de son buluyor.
Ayvalık’ta eğlencenin nabzı Alibey (Cunda) Adası’ndaki barlar sokağında atıyor. Bu sokakta son yıllarda hızla artan barlarda Yunan taverna müziğinden, rock ve güncel pop müziğine kadar her tür müziği, genç müzikçilerin kurduğu gruplardan dinlemek mümkün. "Dinazor" ve "Deli Kedi Cafe-Bar" sokağın en canlı barları. Cunda’da konserler 02.00’de sona eriyor.
Burhaniye’deyseniz eğer, gece eğlence için Ören’e gidebilirsiniz. Barlarda sabahın ilk ışıklarına kadar müzik dinleyebir, diskolarda çılgınca eğlenebilirsiniz. "Köşem Bar", Ankara’nın meşhur solist ve gitaristlerinin eşliğinde saatler süren müzik ziyafeti sunuyor. "Tiran Bar", her gece bir konser var. Halk müziği tutkunları ise, "Sıla Bar"da buluşuyor. Tarihi zeytinyağı fabrikası binasına kurulan "Factory Dancing" sabahlara kadar non stop eğlence sunuyor. Körfezde yeni günün ilk ışıkları "Pahsa Disco"da lazer showları ile yakalanıyor.
LEZZETLER
Edremit’teki Cumhuriyet Lokantası’nda kadınbudu köfteye, Cunda’da mezelere doyamayacaksınız
Edremit Körfezi’nin çevresi, Ege’nin lezzet cenneti. Bu cennetin merkezi ise Ayvalık. Zeytinyağlılar, yabani otlardan yapılan mezeler, deniz ürünleri açısından Ayvalık restoranlarının mönüleri çok zengin. Hafta sonlarında İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerden sadece Cunda (Alibey) Adası’nın sahilindeki restoranlarda yemek yemek için Ayvalık’a gidenler var. Cunda’ya sabah vardıysanız, Dede’nin Yeri’nden teneke tulumuyla yapılmış Ayvalık Tostu alın, kahvaltınızı Taş Kahve’de ağlarını ayıklayan balıkçıları izleyerek yapın. Mezelere meraklıysanız, akşam Bay Nihat’a uğramanızı tavsiye ederiz. Isırganlı Middili ezme, bademli Girit ezme, balık pastırması, deniz kestanesi, otlu mantı, balıkçı böreği, bebe ahtapot, vişneli taze lor gibi nadide lezzetleri bir arada tadabilirsiniz. Bu restoranda yer bulamazsanız Nesos bir başka seçenek olabilir.
Akşam yemeğinde daha havadar, panaromik manzaralı bir mekan arıyorsanız, Küçükkuyu’da, Boztepe’nin eteklerindeki Çakalini’ye uğrayın. Cunda ve Midilli Adası’nı kuşbakışı gören küçük bir otel bu. Mutfağında yöre yemekleri pişiriliyor. Aynı bölgedeki ikinci adres, Tahtakuşlar sapağından girip, tepeye uzanan yolu takip ederek ulaşabileceğiniz Zeytinbağı. Ege lezzetleri konusunda iddialı olan bu küçük otelin restoranı, gurmelerin uğrak yeri.
Ayvalık merkezinde ise çarşının içindeki küçük dükkanında leziz köfteler pişiren Köfteci Esat Usta’ya, Karantina Sokağı’nda yöre mutfağını sunan Deniz Kestanesi Restoran’a uğrayabilirsiniz.
Ayvalık’tan Edremit’e doğru yol alıyorsanız, yol üstünde karadut şerbeti satanlara rastlarsınız. Mutlaka tadına bakın. Edremit’in Cumhuriyet’le yaşıt Cumhuriyet Lokantası mevsim yemeklerinin yanı sıra kadınbudu köftesiyle meşhur.
Burhaniye’de sahildeki restoranlarda batan güne karşı sardalya, levrek, çipura, lüfer, tekirin en tazesini yiyeceksiniz. Meze mönülerinde ise bademcik, kaşıklık, sığır dili, toklu başı, turp otu, türüt, hardal, balotu, çıtırgı, arapsaçı, ısırgan gibi binbir çeşit ot dikkat çekiyor.
Altınoluk sahilindeki restoranlarda, asma yapraklarına sarılıp ızgara yapılan sardalya, fener balığı buğulama, börülce suyunda pişirilen tarhana çorbası, pança mezeleri damakta tat bırakan lezzetler.
Güre’nin iddialı balık restoranları İskele Mahallesi’nde. Mönülerinde Edremit Körfezi’nin sardalya, kupa, çunpa, levrek, barbun, istavrit, uskumru gibi sevilen balıkları yer alıyor. Akçay’ın en eski, köklü restoranı merkezdeki Ömür Lokantası. 87 yıllık restoranın mönüsü farklı damak tatlarına hitap edecek kadar zengin.
Açık havada piknik yapmak isteyenler için Pınarbaşı Mesire Yeri’nde üretim yapan alabalık çiftlikleri bulunuyor. Akçay çevresindeki Pınarbaşı, Kızılkeçili ve Hasan Boğuldu isimli mesire yerlerinde serin kır restoranları yer alıyor.
Burhaniye’nin plajları mavi bayrakta lider
Mimarisi, sosyal dokusuyla Ege atmosferini yaşatan Balıkesir’in Ayvalık ilçesi kendine özgü bir kıyı iklimine sahip. Yazın kavurucu sıcakları burada hissedilmiyor. Sahil şeridi 100 kilometreden fazla. Mavi bayraklı üç plaj var: Ayvalık Belediye Plajı, Haliç Park Oteli Plajı ve Ortunç Otel koyu. Oteller ve plaj bölgesi Sarımsaklı, denize girilebilecek en güzel yerlerden biri. Halka açık, ücretsiz plaj özellikle hafta sonlarında çok kalabalık oluyor. Plajın hemen gerisinde sahil boyunca oteller, restoran ve kafe-barlar yer alıyor. Sarımsaklı’dan sağa dönüp devam ettiğinizde yol küçük koylara götürür sizi. Badavut Koyu, Sarımsaklı’ya göre daha sakin, ayrıca konaklama imkanı var.
Ayvalık’ta gün batımını, kuşbakışı körfezdeki güzel koyları, göz alabildiğine uzanan zeytinlikleri Şeytan Sofrası’ndan seyredebilirsiniz. Yol, Sarımsaklı yönünde ormandan kıvrıla kıvrıla yükseliyor. Söylenceye göre manzarası olağanüstü olduğundan şeytanlar sofralarını buraya kurarmış. Tepenin üzerinde ise Şeytan’ın ayak izi olduğu iddia edilen bir çukur bulunuyor. Demir kafese çaput bağlayanlar ve para atanlar da oluyor. Şeytan Sofrası’nın yanıbaşındaki tepeye Tavşan Kulakları deniyor. İsmini yaklaşık beş metre yükseklikteki tavşan kulağına benzeyen iki kayadan alıyor. Sarımsaklı Yarımadası’nın en uç noktasında taş bir manastır var. Manzarası ve iklimin güzelliğinden ötürü 70 yıl öncesine kadar sinir bozuklukları tedavisinde kullanılırmış. Ayvalık ayrıca dalış tutkunlarının tercih ettiği önemli merkezlerden.
HUZUR MEKANI ALTINOLUK
Ayvalık’ın kuzeyindeki önemli sahillerden biri Ören. Burhaniye ilçe merkezine dört kilometre uzaklıkta. Ören, antik Adramyttion kenti ve asırlık meşe ağaçları nedeniyle tarihi ve doğal SİT alanı statüsünde. Bu sayede sahilleri korunuyor, yapılaşma kontrol altında tutuluyor. Sahillerinin tamamı temiz, tabii ve ince kumlu. Öğretmen evleri ve İskele Mahallesi’nden denize girilebiliyor. Yaklaşık 10 kilometre uzunluğundaki kumsalın eni 30 - 60 metre arasında. Öğretmenevleri Halk Plajı, Artemis Tatil Köyü, Club Orient, Ören Halk Plajı’nın mavi bayrakları bu yıl yenilendi.
Ören’de erken saatlerde denize girmeyi düşünüyorsanız, pırıl pırıl bir denizde küçük balıklarla yüzebilirsiniz. Bülbül seslerini dinlemek isterseniz, koruma altına alınmış meşe ağaçlarının altında dolaşmanız gerekli. Büyük balıkçı teknelerini ve yatları konuk eden limanıyla İskele Mahallesi bir balıkçı kentini andırır. Kaya Sunakları’nda, cilalı taş devrinden beri var olan "Tanrılaştırılmış Doğa ve Bereket İnancı"nın en güzel örneklerini görebilirsiniz.
AKÇAY’DAN GÜNÜBİRLİK TEKNE TURLARINA KATILIN
Popüler turizm rotalarının dışında kalan Altınoluk ve çevresinde, dağlardaki göletlerde serin sulara girebilir, sahilde mavi bayraklı plajlarda yüzebilirsiniz. Altınoluk Belediyesi’ne ait Antandros Halk Plajı ve Altıner Otel Plajı mavi bayraklı. Bölgede denize karışan tatlısu kaynaklarının yoğunluğu nedeniyle, deniz suyu sıcaklığı Antalya’dan düşük. Şu anda 26 derece civarında.
Serin suda ürperip, sıcak bir atmosfer ararsanız Kaz Dağları’nın güney eteklerindeki Güre’ye uğrayabilirsiniz. Sahillerinin yanı sıra sağlık turizmi ile öne çıkan Güre’deki kaplıcaların şifalı suyu 64 derece. Orijinal bölümlerinin ilkçağ Roma Hamamı özellikleri taşıyan kaplıca mimari süsler, sütunlar, sıcaklık - ılıklık gibi bölümleriyle ilgi çekiyor. Antik Astyra kentine ait sıcak su kaynağından yararlanan kaplıcanın suları birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Güre Belediyesi’ne ait Afrodit Termal Tesisleri 82 oda 180 yataklı, bir kral dairesi 3 süite sahip.
Güre’de mimari dokusu bozulmamış köyleri, çevredeki antik kentleri görebilir, Kaz Dağları’nın gizemli güzelliklerinde şifalı ot toplayıp, yürüyüşler yapabilirsiniz. Av, oto, foto safarilerine çıkabilirsiniz. Kanyon ve şelaleleri keşfedip, keyifli pikniklere katılabilirsiniz. Geniş vadiler arasında çam, söğüt, anıt çınar, ıhlamur ağaçlarıyla çevrili Pınarbaşı Piknik Alanı’nı, Türkmen kültürünün yaşatıldığı Tahtakuşlar Özel Etnografya Galerisi’ni görmenizi tavsiye ederiz. Güre’nin iki kilometre üzerindeki Kavurmacılar Köyü’nde ağustos ayında Sarıkız şenlikleri düzenleniyor. Keşkek, pilav, nohut pişirilip yeniyor, şerbetler içiliyor.
Akçay, Altınoluk’tan Ayvalık’a kadar uzanan Edremit Körfezi’nin tam ortasında. Bütçeyi fazla zorlamayan uygun konaklama koşulları sayesinde yerli turistlerin gözdesi. Çok sayıda otel, motel, pansiyon, tatil köyü, kamp, eğlence mekanı bulunuyor. Denizinin temizliği ve serinliğiyle ünlü. Bir diğer özelliği de içme suyunun bol oluşu. Kaynak suları o kadar çok ki, denizin içinden bile fışkırıyor. Akçay İskelesi’nden günlük tekne turlarına katılıp, Ayvalık, Cunda Adası, Tavşan Adası gibi güzellikleri denizden seyredebilir, farklı koylarda yüzebilirsiniz.
EĞLENCE
Akçay’da beach club, Ören’de disko
Edremit Körfezi olarak tanımlanan Edremit, Ayvalık, Burhaniye sahil şeridi Antalya, Bodrum kadar olmasa da farklı beğenilere uygun birçok eğlence alternatifi sunuyor. Beach club modası bu bölgede de eğlence anlayışını değiştirdi.Edremit’in Akçay beldesinde, gece hayatı yeni mekanların açılmasıyla yıldan yıla renkleniyor. Özellikle ünlü sanatçıların bu mekanlarda sahne alması Akçay’ın popülaritesine de olumlu yönde yansıyor. "Elalem Beach Clup" ve "Üçgen Beach Clup"te gündüzleri denize girip soğuk içeceklerle serinlerken, geceleri farklı grupların çaldığı müzikler eşliğinde eğlenebilirsiniz. Konserler saat 01.00’de son buluyor.
Ayvalık’ta eğlencenin nabzı Alibey (Cunda) Adası’ndaki barlar sokağında atıyor. Bu sokakta son yıllarda hızla artan barlarda Yunan taverna müziğinden, rock ve güncel pop müziğine kadar her tür müziği, genç müzikçilerin kurduğu gruplardan dinlemek mümkün. "Dinazor" ve "Deli Kedi Cafe-Bar" sokağın en canlı barları. Cunda’da konserler 02.00’de sona eriyor.
Burhaniye’deyseniz eğer, gece eğlence için Ören’e gidebilirsiniz. Barlarda sabahın ilk ışıklarına kadar müzik dinleyebir, diskolarda çılgınca eğlenebilirsiniz. "Köşem Bar", Ankara’nın meşhur solist ve gitaristlerinin eşliğinde saatler süren müzik ziyafeti sunuyor. "Tiran Bar", her gece bir konser var. Halk müziği tutkunları ise, "Sıla Bar"da buluşuyor. Tarihi zeytinyağı fabrikası binasına kurulan "Factory Dancing" sabahlara kadar non stop eğlence sunuyor. Körfezde yeni günün ilk ışıkları "Pahsa Disco"da lazer showları ile yakalanıyor.
LEZZETLER
Edremit’teki Cumhuriyet Lokantası’nda kadınbudu köfteye, Cunda’da mezelere doyamayacaksınız
Edremit Körfezi’nin çevresi, Ege’nin lezzet cenneti. Bu cennetin merkezi ise Ayvalık. Zeytinyağlılar, yabani otlardan yapılan mezeler, deniz ürünleri açısından Ayvalık restoranlarının mönüleri çok zengin. Hafta sonlarında İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerden sadece Cunda (Alibey) Adası’nın sahilindeki restoranlarda yemek yemek için Ayvalık’a gidenler var. Cunda’ya sabah vardıysanız, Dede’nin Yeri’nden teneke tulumuyla yapılmış Ayvalık Tostu alın, kahvaltınızı Taş Kahve’de ağlarını ayıklayan balıkçıları izleyerek yapın. Mezelere meraklıysanız, akşam Bay Nihat’a uğramanızı tavsiye ederiz. Isırganlı Middili ezme, bademli Girit ezme, balık pastırması, deniz kestanesi, otlu mantı, balıkçı böreği, bebe ahtapot, vişneli taze lor gibi nadide lezzetleri bir arada tadabilirsiniz. Bu restoranda yer bulamazsanız Nesos bir başka seçenek olabilir.
Akşam yemeğinde daha havadar, panaromik manzaralı bir mekan arıyorsanız, Küçükkuyu’da, Boztepe’nin eteklerindeki Çakalini’ye uğrayın. Cunda ve Midilli Adası’nı kuşbakışı gören küçük bir otel bu. Mutfağında yöre yemekleri pişiriliyor. Aynı bölgedeki ikinci adres, Tahtakuşlar sapağından girip, tepeye uzanan yolu takip ederek ulaşabileceğiniz Zeytinbağı. Ege lezzetleri konusunda iddialı olan bu küçük otelin restoranı, gurmelerin uğrak yeri.
Ayvalık merkezinde ise çarşının içindeki küçük dükkanında leziz köfteler pişiren Köfteci Esat Usta’ya, Karantina Sokağı’nda yöre mutfağını sunan Deniz Kestanesi Restoran’a uğrayabilirsiniz.
Ayvalık’tan Edremit’e doğru yol alıyorsanız, yol üstünde karadut şerbeti satanlara rastlarsınız. Mutlaka tadına bakın. Edremit’in Cumhuriyet’le yaşıt Cumhuriyet Lokantası mevsim yemeklerinin yanı sıra kadınbudu köftesiyle meşhur.
Burhaniye’de sahildeki restoranlarda batan güne karşı sardalya, levrek, çipura, lüfer, tekirin en tazesini yiyeceksiniz. Meze mönülerinde ise bademcik, kaşıklık, sığır dili, toklu başı, turp otu, türüt, hardal, balotu, çıtırgı, arapsaçı, ısırgan gibi binbir çeşit ot dikkat çekiyor.
Altınoluk sahilindeki restoranlarda, asma yapraklarına sarılıp ızgara yapılan sardalya, fener balığı buğulama, börülce suyunda pişirilen tarhana çorbası, pança mezeleri damakta tat bırakan lezzetler.
Güre’nin iddialı balık restoranları İskele Mahallesi’nde. Mönülerinde Edremit Körfezi’nin sardalya, kupa, çunpa, levrek, barbun, istavrit, uskumru gibi sevilen balıkları yer alıyor. Akçay’ın en eski, köklü restoranı merkezdeki Ömür Lokantası. 87 yıllık restoranın mönüsü farklı damak tatlarına hitap edecek kadar zengin.
Açık havada piknik yapmak isteyenler için Pınarbaşı Mesire Yeri’nde üretim yapan alabalık çiftlikleri bulunuyor. Akçay çevresindeki Pınarbaşı, Kızılkeçili ve Hasan Boğuldu isimli mesire yerlerinde serin kır restoranları yer alıyor.