GeriSeyahat Değişik tutkuların adamı Lucien Arkas
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Değişik tutkuların adamı Lucien Arkas

Değişik tutkuların adamı Lucien Arkas

ARTİST 2012 / 22. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nda ‘Koleksiyoner Onur Ödülü’nü alan Lucien Arkas ve Arkas Sanat Merkezi’ni Gila Benmayor yazdı.

Çatısı altında 56 şirketi bir araya getiren Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ile seyahatler dahil çeşitli vesilelerle birlikte olma fırsatım oldu.
Hayatımda tanıdığım en renkli, en eğlenceli kişilerden biri olan Lucien Bey’in her durum için anlatacak hoş bir hikâyesi vardır.
Cibuti-Tahiti seferini yapan konteyner gemisinin Somalili korsanların saldırısından nasıl kurtulduğunu ya da Kordon’daki tarihi Fransız Konsolosluğu binasını müzeye dönüştürmek için Fransız bürokrasisine karşı verdiği mücadeleyi anlatırken gözleri muzip ışıltılar saçar.
Her biri tutkuya varan farklı hobileri beni hep şaşırtmıştır.
300 yıl önce ailesi Marsilya’dan İzmir’e göç etmiş olan Lucien Arkas’ın bildiğim tutkularının başında İzmir gelir, sonra deniz, resim, müzik, tarih, kitaplar ve şarap.
Hem sırasını şaşırmış, hem eksik saymış olabilirim.
Lucien Bey’in buna kızacağını hiç sanmam.
Mimar Niko Filidis yönetiminde uzman bir ekiple resim koleksiyonerliğini son derece tutarlı bir şekilde 20 yılı aşkın süredir yapıyor.
Ekip, dünyanın diğer ucundaki galerilerdeki sergileri dahi izliyor. Arkas koleksiyonunda gerekli olduğunu düşündüğü parçayı gerekirse ta Los Angeles’tan İzmir’e getiriyor.
Lucien Bey, binden fazla nadide eserin olduğu koleksiyonunu şimdiye kadar evinde ve evinin bahçesinde özel olarak yaptırdığı galeride muhafaza ediyordu.
Bir keresinde “Yorgun ve pek keyifli olmadığım zamanlar sanat eserlerini seyretmek bana iyi geliyor. Misafirlerimle de bunları paylaşmayı seviyorum” dediğini hatırlıyorum.
Misafirleriyle paylaşmayı sevdiği eserlerini tam bir yıl önce fahri Fransız Konsolosluğu’nun binasında Arkas Sanat Merkezi’ni açarak artık tüm İzmir ile paylaşıyor.
Bu arada TÜYAP’ın Lucien Arkas’a vereceği ‘Koleksiyoner Onur Ödülü’nün Arkas Sanat Merkezi’nin açılışının birinci yılına denk gelmesi hoş bir tesadüf.

20 bin kitaplık kütüphane ve şarap

Lucien Bey çocukluğundan beri gerçek bir tarih tutkunu. Gezdiği ülkelerde eski olsun, yeni olsun tarih kitabı gördü mü dayanamıyor. Kimi zaman müzayededen de eski tarih kitabı aldığı oluyor. Neticede bugün çoğu tarih kitabı olmak üzere 20 bin kitaplık bir kütüphaneye sahip.
Kitabını okurken güzel bir şarap yudumlamayı seven Lucien Bey’in şarapçılık serüveni pek yeni. 2010 yılında İdol Şarapçılığı satın alarak LA markasını yaratıyor. Bağlara Ege’nin toprağına uygun olduğunu düşündüğünü Tempranillo, Chenin Blanc, Marselan, Vionier gibi türler etkiyor. Şarapcılıkta iddialı olan Lucien Bey’in “Beğenmediğim şarabı asla satmam” dediğini biliyorum.

Arkas Deniz Tarihi Merkezi

İzmir’de Bornova’da 1800’lü yıllarda yapılmış olan ve Arkas ailesinin bir dönem yaşadığı evi artık ‘Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ olarak gezilebiliyor.
Denize ve denizciliğe duyduğu ilgi nedeniyle 1980 yılında gemi maketi koleksiyonuna başlayan Lucien Bey, koleksiyonu 400 maketi geçince aile evini müzeye dönüştürmüş. Müzede 95 gemi maketi, 126 antik gemi parçası, denizcilikle ilgili 67 tablo sergileniyor.

Ve karşınızda Arkas Trio

Kütüphane, şarap ikilisine en iyi ne yakışır? Tabii ki klasik müzik. Klasik müziğe ilgi ve desteğinin sürekliliği için Lucien Arkas 2011 yılının eylül ayında Türkiye’nin ilk kurumsal triosu Arkas Trio’yu kuruyor. Trio keman solisti Tuncay Yılmaz, piyano sanatçısı Emre Elivar, Alman çellist Gultav Rivinius’tan oluşuyor. Neden trio derseniz? Lucien Bey hem oda müziğinin ülkemizde daha çok tanınmasını istemiş hem de trioya daha kolay ve uygun salon bulanabileceğini düşünmüş.

False