GeriSeyahat Çekya Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çekya Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çekya Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çekya oturma iznini eğitim ya da iş amacıyla alabilirsiniz. Bunun dışında aile kurarak, iş kurarak ya da yatırım yaparak da oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Çekya oturma iznini almak için danışmanlık ofislerinden ya da seyahat acentelerinden yardım alarak randevu talep edebilirsiniz. Çekya oturma izninin nasıl alındığı ile beraber şartlarını ve başvurunun nasıl yapıldığı hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.

 Çekya oturma iznini ilk alacak kişilere kısa süreli oturma izni verilir. Bu izin Çekya'da ikamet ederken uzatılabilir ve 5 yılı geçtiğinde de süresiz olarak konsolosluklara başvuru yaparak alınabilir. 

 Çekya Oturma İzni Nasıl Alınır? 

 Çekya oturma izni almak için eğitim görmeniz, bilimsel araştırma yapacak olmanız, iş aramanız, iş bulmanız ya da iş kuracak olmanız gerekir. Bunların dışında yatırım amaçlı ya da aile birleşmesi sonucu da Çekya oturma izni alabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti ilk kez oturma izni alacak olanlara süreli olarak oturma izni verir. 

 Kısa süreli oturma izinlerini tamamlayarak 5 yıl Çekya'da yaşarsanız bunu süresiz hale getirmek için konsolosluklara başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer ilk kez oturma izni alacaksanız gereken evraklar ile beraber konsolosluklara başvuruda bulunabilirsiniz. Oturma izni başvurularının sonuçları normal şartlarda 15 gün içinde belli olur. 

 Şartları Nelerdir? 

 Çek Cumhuriyetinden oturma izni almak için kişilerin belirli şartları yerine getirmeleri gerekir. Bu şartlar şu şekildedir: 

Eğitim amaçlı Çekya'ya gidecek olmak 

Bilimsel araştırma yapmak için gidecek olmak 

İş arama ve çalışma amacıyla Çekya'ya seyahat edecek olmak 

İş bularak oturma izni almak 

İş kurarak Çekya'da kalıcı olarak oturmak 

Aile birleşmesi sonucu Çekya oturma izni almak 

Yatırım amaçlı oturma izni almak 

Çekya'dan süresiz bir şekilde oturma izni almak için 5 yıldır Çekya'da ikamet ettiğinizi kanıtlamanız gerekir. Öncesinde alınan tüm izinler sürelidir fakat eğer bu şartları taşıyarak 5 sene Çekya'da yaşadıysanız bunu süresiz hale getirebilirsiniz. Bunun için durumu kanıtlayan mülkiyet ya da dire kullanım bilgilerini belgelemeniz gerekir. Bu sayede süresiz olarak Çekya oturma izni alabilmeniz mümkündür.

 Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? 

 Çek Cumhuriyetinden kalıcı olarak oturma izni almak için öncelikle Çek Cumhuriyetinde 5 yıldır ikamet ettiğinizi kanıtlamanız gerekir. Bunun için daire mülkiyetini ya da daire kullanım hakkına dair belgeleri edinmeniz ve hazır bulundurmanız gerekir. Çek Cumhuriyeti kalıcı oturma izni vermek için en az 3600 Çek Korunasına gelir elde edildiğini görmek ister. 

 Geliri kanıtladıktan sonra Çek dili sınavını da başarıyla geçmek ve bunun da belgesini almak gerekmektedir. Son olarak ise Çek Cumhuriyetinde oturum izninin alınması için pasaport ve seyahat belgesini de hazır bulundurarak elçiliğe vermek gerekir. Kalıcı oturma izni için gerekli belgeler seyahat belgesi, kimlik kartı, pasaport, biyometerik fotoğraf, Çekçe yeterlilik belgesi, gelir belgesi, konaklama belgesi ve mali durum belgesidir. 

False