GeriSeyahat Biraz tatil, biraz tarih
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Biraz tatil, biraz tarih

Biraz tatil, biraz tarih

İlk, orta ve lise öğrencileri için 2021-2022 eğitim yılı tamamlandı, yaz tatili zili cuma günü çaldı. Bavulları hazırlayıp sayfiye yerlerine giderken ‘Çocuklar da ihmal edilmesin’ dedik ve onların ufkunu açacak, görülmesi gereken müzeleri jürimize sorduk. En iyi 10 ‘çocuk dostu’ müze listemizde öğretici olduğu kadar eğlendirici alternatifler var...

Biraz tatil, biraz tarih


1. Yunan ve Mısır esintileri

Sualtı Müzesi, Bodrum, Muğla

Bodrum’un zenginliğini keşfetmek için, kalede kurulu, dünyanın en büyük sualtı arkeoloji müzesini gezin. Saffet Emre Tonguç “Müzede, eski dünyanın 7 harikasından biri olan ve Yunan mimarisiyle Mısır piramitlerini birleştirerek yepyeni bir tarz ortaya çıkaran Karya Kralı Mausolos’un anıt mezarından kalanlarla önüne kazılan hendekler nedeniyle Büyük İskender’in aşamadığı kapı olarak da bilinen Halikarnassos şehrinin giriş kapılarından biri olan Myndos Kapısı’nın günümüze ulaşabilen halini görebilirsiniz” diyor.
Biraz tatil, biraz tarih


2. Kazı alanlarını da gezin
Troya Müzesi, Çanakkale

Rampalarla bağlı katları çocukların çok ilgisini çekiyor. Gülay Barbaros Altan “Çocuklar boylarına uygun yapbozlar; detaylı ışık ve videolarla hareket katılmış diaromalar; sizi Roma heykeline çeviren uygulamalar gibi oyunlarla müzeden ayrılmak istemiyorlar. Kazı alanını da gezin; zindanlara çıkan gizemli yollarıyla minikleri şaşırtın” diyor.
Biraz tatil, biraz tarih


3. Geçmişten günümüze
Rahmi M. Koç Müzesi, Cunda, Balıkesir

Cunda’daki müze eski bir kilise. Müzenin, teneke oyuncaklardan buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine zengin bir koleksiyonu var. Çocuk oyuncaklarına ayrılan bölümde eski zamanlardan günümüze ahşap ve metal oyuncakları, at arabalarını, bisikletleri, model tekneleri, gemi maketlerini görebilirsiniz.
Biraz tatil, biraz tarih


4. En sevdikleri karakterler
Oyuncak Müzesi, Antalya

Antalya’nın tarihi kalbi Kaleiçi’nde hizmet veriyor. Danışmanı Sunay Akın. 1800’lü yıllardan 1980’lere kadar dünyanın farklı ülkelerinde üretilen oyuncaklar sergileniyor. İçerisinde 3 bine yakın oyuncak var. Nasrettin Hoca’dan Mickey Mouse’a, Keloğlan’dan Red Kit ile Daltonlara kadar birçok figüre ait heykeller ise oldukça ilgi görüyor.
Biraz tatil, biraz tarih


5. Denizcilikle ilgili her şey
Marmaris Müzesi, Marmaris, Muğla

Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferine tanıklık eden kalenin dehlizlerinde saklı eserler, çocukların ilgisini çekiyor. Melih Uslu “Ticarette kullanılan antik amforalar, dev çapalar, heykeller ve gladyatör kabartmalarının yanı sıra surların sarmaladığı nefis bahçe, küçük ziyaretçilere masalsı bir vaha vaat ediyor” diyor.
Biraz tatil, biraz tarih


6. Anadolu eserleri
Efes Müzesi, Selçuk, İzmir

Büyüleyici Efes Antik Kenti, Artemis Tapınağı ve Efes kazılarında çıkarılmış eserlerin sergilendiği Efes Müzesi çocukların görmesi gereken yerler. Hıristiyanlar için hac yeri olarak kabul edilen Meryem Ana Kilisesi, Panayır Dağı eteklerindeki Yedi Uyuyanlar Mağarası Selçuk’ta görülebilecek diğer noktalar.
Biraz tatil, biraz tarih


7. Mücadelenin izleri
Çimenlik Kalesi Deniz Müzesi, Çanakkale

Merkezdeki Çimenlik Kalesi’nin girişinde askeri bir müze burası. Dört bölümden oluşan müzenin içinde bir lojman binası, iç kale, Nusret Mayın Gemisi ve geniş bir bahçe var. Müzede sergilenen eserler arasında döneme ait resimleri, askeri üniformaları, silahları ve askeri malzemeleri görmek mümkün.
Biraz tatil, biraz tarih


8. Atatürk’ün anıları
Çamlık Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, İzmir

160 dönümlük bir arazide 30 adet buharlı lokomotif sergileniyor. Türkiye’nin ilk demiryolu olan İzmir-Aydın demiryolunun tamir atölyelerinin de olduğu müze, 1937’de Ege manevralarını izlemek için Beyaz Tren’le bölgeye giden Atatürk’ün de bir gece konakladığı yer. Lokomotiflerin en eskisi 1887, en yenisiyse 1952’ye ait.
Biraz tatil, biraz tarih


9. Dönemler arası yolculuk
Alanya Arkeoloji Müzesi, Antalya

Alanya’nın tarihini yakından tanıyabileceğiniz, Kleopatra Plajı’na çok yakın bir konumdaki Arkeoloji Müzesi, 14’ü kapalı, 1’i açık 15 bölümden oluşuyor. Müzede, tunç çağı, Urartu, Frig, Lidya, klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok eseri bir arada görmek mümkün.
Biraz tatil, biraz tarih


10. Her yaşa hitap ediyor
Deniz Biyolojisi Müzesi, Antalya

Antalya Kaleiçi’ndeki Deniz Biyolojisi Müzesi batık bir korsan gemisi şeklinde tasarlanmış. Müzede denizlerimizde yaşayan 19 tür köpekbalığı başta olmak üzere 500 tür deniz canlısıyla tanışabilirsiniz. Deniz yaşamını interaktif olarak anlatan müze hem eğlenceli hem de akılda kalıcı bilgiler sunuyor.

False