GeriSeyahat Binaları elmas taÅŸlarla süslü kasaba (Nördlingen)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Binaları elmas taÅŸlarla süslü kasaba (Nördlingen)

Binaları elmas taÅŸlarla süslü kasaba (Nördlingen)

72 bin ton elmas yoğunluğu ile dünyada başka eşi bulunmayan Nördlingen kasabası bir gök taşı krateri üzerine kurulu. Neredeyse her binasının elmaslarla kaplı olduğu Nördlingen kasabası bu elmasları bölgeye çarpan gök taşına borçlu. Yolunuz Almanya’da Bavyera’ya düşerse elmas zengini olan Nördlingen’i görmeden geçmeyin…

Nördlingen'deki yapıların çoğu güneşin yapılara vurmasıyla parlıyor. Çünkü yapıların çoğu suevit taşından yapıldı ve bu taşlar minik elmaslarla dolu.

Binaları elmas taşlarla süslü kasaba (Nördlingen)

Kasabanın adı kayıtlarda ilk kez 9. Yüzyılda geçiyor. Kasabayı kuran insanlar, kullandıkları taşların milyonlarca minik elmasla dolu oluğunu bilmeden kasabayı inşa ettiler. Bu yoğunlukta elmas dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmuyor.

Peki neden kasabanın yapıldığı taşlar elmaslarla dolu?

Binaları elmas taşlarla süslü kasaba (Nördlingen)

Bunun nedeni 15 milyon yıl önce buraya bir göktaşının düşmüş olması. 1 kilometre çapındaki bu göktaşının saniyede 25 kilometre hızla ilerlediği tahmin ediliyor. Bu göktaşı o kadar hızlıydı ki çarptığı yerde 26 kilometre çapında bir krater açtı.


Ayrıca çarpmanın etkisiyle oluşan ısı ve basınçla kayalıklardaki karbon baloncuklarını elmasa dönüştürdü. Bu elmasların her biri 0,2 milimetre çapında ve çıplak gözler zor görülen cinsten.

Â

Binaları elmas taşlarla süslü kasaba (Nördlingen)

Bu kayalara suevite deniyor. Kayaların elmas içerdiği bilinmediğinden kasabayı kuran insanlar binaların yapımında bu taşı kullandı. Böylece Nördlingen kasabası elmaslı taşlarla inşa edilmiş bir kasaba oldu. Kasabada yaşayan insanlar kasabanın kurulduğu kraterin nasıl oluştuğunu yakın zamana kadar bilmiyorlardı.

 

Kasabalılar yaşadıkları yerin sönmüş bir yanardağ kraterine kurulu olduğunu sanıyorlardı. Ta ki 1960’larda Amerikalı jeologların ziyaretine dek… Kasabanın coğrafi yapısını gözleyen jeologlar kraterin gök taşı çarpması sonucu oluştuğunu tespit etti. Bunu öğrenmek için Nördlingen’deki kilisenin duvarlarını incelediler ve taşlardaki minik elmasları gördüler.

Binaları elmas taşlarla süslü kasaba (Nördlingen)

Nördlingen’deki yapılarda yaklaşık 72 bin ton elmas olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca Suevite taşı göktaşı çarpması sonucu başka yerlerde de oluşmuş fakat hiçbir yerde elmas yoğunluğu bu kasabadaki kadar yüksek değil. 19 bin kişinin yaşadığı kasabada bir de müze bulunuyor. Bu müzede gök taşı parçaları ve suevite taşları sergileniyor. Ayrıca müzeyi ziyaret eden turistlere gök taşı çarpması etkisiyle ilgili bilgi veriliyor.

Binaları elmas taşlarla süslü kasaba (Nördlingen)

Dünyanın başka yerlerinde de suevite taşı inşaatlarda kullanılmış ama Nördlingen’de tüm kasabanın bu taşlarla inşa edilmiş olması onu özel kılıyor. Kasaba çam ağaçları ile çevrili ve toprağı da oldukça verimli. Bunda bölgeye gök taşı çarpmasının da oldukça etkisi var. Gök taşı çarpmasıyla oluşan çukur göle dönüşmüş ve göl tabanı milyonlarca yıl boyunca verimli tortular biriktirmiş. Burada ayrıca suevite taşı çıkarılan birçok maden bulunuyor.


Bölgeyi Avrupa Uzay Ajansı ve NASA astronotları sıklıkla ziyaret ediyor. Sebebi ise uzayda karşılaşabilecekleri ve Dünya’ya getirebilecekleri taşlarla ilgili fikir sahibi olmak. Ayrıca gök taşı çarptığı için Nördlingen milyonlarca yıl önce gerçekleşmiş olayların açık izlerini taşıyor.

Binaları elmas taşlarla süslü kasaba (Nördlingen)

FotoÄŸraflar: Alamy, BBC


36 saatte Hanoi

 

False