GeriSeyahat Atlı kayak modası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Atlı kayak modası

Atlı kayak modası

İsviçre'nin ünlü kayak merkezi Saint Moritz, bugünlerde yepyeni bir moda rüzgarına sahne oluyor. İniş pistlerinde hızını alamayan turistler, atlı kayak yaparak eğleniyor, yeni bir serüvenin tadına varıyorlar.

Türkiye'nin doğusunda, Kafkaslar'da ve Rusya'nın uçsuz bucaksız steplerinde atlı kızaklar, hiç kimsenin yabancısı değil. Ama İskandinav ülkelerinden Finlandiya ve İsveç'te eski zamanlarda bir ulaşım aracı olan atlı kayağı, pek kimse yakın zamana kadar kimse bilmiyordu. Dünyanın en önemli kış turizmi merkezlerinden Saint Moritz'de kısa süre önce hızla yaygınlaşmaya başlayan bir moda, Finlandiya'nın geleneksel ulaşım aracını Alpler'in karlı yamaçlarında yeniden canlandırdı.

İngiliz turistlerin öncülük ettiği atlı kayak alanında yarışmalar da yapılmaya başlandı..

Aslında modern zamanlarda atlı kayağın yapıldığı ilk yer Saint Moritz değil. Kayakçıları pistin tepesine taşıyan teleski ve telesiyejin icadından önce kayak merkezlerinde atlardan yararlanılıyordu. Özel olarak yetiştirilmiş atlar, kayakçıları pistin start noktasına taşıyordu. Ancak teknolojik gelişmeyle birlikte atlar devre dışı kalmıştı. Bununla birlikte bu eski geleneği canlı tutmak isteyen bir grup Fransız kayaksever, La Clusaz'da bir atlı kayak kulubü kurmuştu. Bu kulüp, her yıl slalom ve iniş dalında yarışmalar düzenlemeyi sürdürüyor.

Atlı kayak, çok kolay bir spor olarak niteleniyor. Kayakçılar, atı esnek bir koşum takımıyla idare ediyor. Hayvanın aniden yavaşlaması halinde olası bir çarpışmayı önlemek için de kayakçıyla at arasında bir şaft bulunuyor. Bu arada atlara özel ayakkabılar giydirildiğini de eklemek gerekiyor.

Özellikle kayağa yeni başlayan çocuklar, atlı kayağa büyük ilgi gösteriyorlar. Çocukların atlı kayak zevki için ise midilliler ve taylar eğitiliyor.






False