GeriSeyahat Atalım kendimizi durgun, ferah sulara
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

Yazın boğucu sıcaklarında azıcık serinleyebilmek için plajlarımız kadar göllerimiz de güzel bir seçenek. Dalgalı denizlerin aksine suyu daha durgun olduğundan yüzmek de daha zevkli olabilir. Üstelik büyüleyen doğa manzaraları eşliğinde, kıyısında ailece piknik yapmak veya eğlenmek de cabası. Yüzebileceğimiz en iyi göllerimizi jürimize sorduk.

1- MAVİ BAYRAK BİLE ALMIŞ (İznik Gölü, Bursa)

Bahar Gündoğdu’nun da önerdiği ve Türkiye’nin 5’inci büyük gölü olan İznik Gölü büyük şehirlere yakınlığı,
doğası ve Mavi Bayrak almış plajıyla yüzülebilecek ve tatil yapılabilecek en güzel göllerden biri. Çevresinde piknik için uygun alanlar var. Ayrıca belirli dönemlerde kano, kürek gibi su sporları da yapılabiliyor.
3 jüri üyemiz tavsiye ediyor. 

Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

2- HÂLÂ ÇOK POPÜLER (Van Gölü, Van)

Gökhan Konaş “Hem serinletici hem de şifalı bir suda yüzmek isteyenlerin tercihi Van Gölü her sene daha da popülerleşmeye devam ediyor. Siz de güzel bir doğa manzarası eşliğinde günbatımında yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz” tavsiyesini veriyor. Ferdi Akarsu da “Van Gölü, diğer bir tabirle ‘Doğu’nun Van Deryası’ ülkemizin yüzülebilir gölleri arasında” diyor.

Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

3- SANKİ AKDENİZ KASABASI (Eğirdir Gölü, Isparta)

Nurgül Büyükkalay “Türkiye’nin en büyük 2’nci tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü yemyeşil ormanlık alanı ve meyve bahçeleriyle Göller Bölgesi’nin en çok ziyaret edilenlerinden. Çevresini gezerken kendinizi Akdeniz’in küçük bir sahil kasabasında gibi hissedebilirsiniz. Gölün adını aldığı Eğirdir kasabasıysa balık restoranları, plajları, göle bakan müstakil evleriyle oldukça şirin” yorumunu yapıyor. 

Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

4- BOZKIRIN DENİZİ (Beyşehir Gölü, Konya)

Erdoğan Gümüş “Yeşille mavinin muhteşem uyumuyla zenginleşen olağanüstü manzarası ve yaklaşık 656 kilometrekarelik yüzölçümüyle Beyşehir Gölü adeta bozkırın denizi gibi. Birbirinden güzel üç plajı var. En uzunu olan Karaburun deniz sahillerini aratmıyor. Harika kumsalı, rahatlıkla yüzebileceğiniz sıcaklıktaki suyu, karavan ve çadırlı kamp alanlarıyla yaz tatili için oldukça ideal” diyor.

Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

5- TURKUVAZ RENGİ SUYU VAR (Nemrut Gölü, Bitlis)

Burak Özberk ilk önerisi olan Nemrut Gölü için “Bu bölgede özellikle gündoğumu bir başka güzel. Nemrut’un gizemli heykellerini gördükten sonra dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölünde yüzebilir ve turkuvaz suyun tadını çıkarabilirsiniz. Kraterin içindeki ılık ve soğuk göller insanı gerçekten serinletiyor” yorumunu yapıyor.

Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

6- TEKNEYLE AÇILABİLİRSİNİZ (Köyceğiz Gölü, Muğla)

Yıldırım Güngör “Yüzmek isteyenler için özellikle Delta Plajı, Köyceğiz Gölü’nde en çok tercih edilen yerlerden biri” yorumunu yapıyor. Figen Kokol ise “Zengin su kaynaklarıyla beslenen Köyceğiz Gölü, Ortaca ilçesinden geçen Dalyan kanalıyla Akdeniz’e ulaşıyor. Denizsiz bir ilçe olan Köyceğiz bu göl sayesinde size ferahlık veriyor. Kiralık teknelerle açılıp siz de gölde yüzebilirsiniz” diyor. 

Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

7- DOĞU’NUN BODRUM’U (Hazar Gölü, Elazığ)

Figen Kokol “22 kilometrelik sahili boyunca birçok tesis görebilirsiniz. Su sporları ve tekne gezileri de yapılan göl Doğu’nun Bodrum’u olarak adlandırılıyor. İçinde bir de batık şehir var” yorumunu yapıyor. Nurgül Büyükkalay ise Hazar Gölü’nde yüzülebilecek çok sayıda güzel plaj olduğundan bahsediyor.

Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

8- ŞEHRE YAKIN AMA BİLİNMİYOR (Sapanca Gölü, Kocaeli-Sakarya)

Nurgül Büyükkalay’ın da tavsiye ettiği Sapanca Gölü için Gökhan Konaş “İstanbul’a yakın olmasına rağmen pek bilinmiyor. Güneydoğusundaki tesislerin oluşturduğu küçük plajlar sayesinde yüzmeye de açıldı. Gölün arkasındaki Kartepe manzarası çok güzel bir ortam sunuyor” yorumunu yapıyor. Sapanca Gölü’nün doğu kesimi Sakarya, batısıysa Kocaeli ilinde.

Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

9- MİNERALLER AÇISINDAN ZENGİN (Ilıca Gölü, Datça)

Melih Uslu “Dağın eteklerinden doğan su kaynağıyla beslenen küçük Ilıca Gölü, kenarından denizle birleşiyor. Kargı Koyu’ndaki bu gölde yüzdükten hemen sonra pırıl pırıl bir denize geçebilirsiniz. Mineraller açısından zengin olan gölde gün boyu yüzmek, sonra Eski Datça’nın sakin bir köşesinde asırlık zeytin ağaçlarının gölgesinde konaklamak ve nefis bir köy kahvaltısıyla güne başlamak ömür uzatan cinsten” yorumunu yapıyor.

Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

10- BUZUL GÖLÜ VE BUZ GİBİ (Deniz Gölü, Artvin)

Artvin’in saklı mücevherlerinden biri. Yücel Sönmez şunları söylüyor: “Kaçkar Dağları’nın yükseklerinde birçok buzul gölü var. Hepsinin ortak özelliğiyse buz gibi soğuk suları. Deniz Gölü işte bunlardan biri. Rize, Artvin, Erzurum illerinin sınırındaki gölün koyu lacivert suyu, manzarasının güzelliğine güzellik katıyor.”

Atalım kendimizi durgun, ferah sulara

 

False