GeriSeyahat 36 saatte Santa Fe
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Santa Fe

36 saatte Santa Fe

ABD New York, Los Angeles, Miami gibi havalı şehirlerden ibaret değil. Vahşi doğasıyla, acılı mutfağıyla ve özgün mimarisiyle Santa Fe, seyyahların yeni gözdesi. Şu anda şehirde kayak zamanı... Yaza doğru sanat fuarları, festivaller başlıyor; tüm şehri bir karnavala çeviriyor.

36 saatte Santa Fe

15.00
FİNCANDA TARİH

Soğuk havalar sıcak çikolata için çağrı gibidir. Kakawa Chocolate House, özel bir dokunuşla fark katıyor bu kış lezzetine. Kafenin sahibi, ‘iksir’ (9 TL) adını taktığı, sıcak çikolataların tarifini tarihi Orta Amerika ve ortaçağ Avrupası kaynaklarından derlemiş. Tat zenginliği için tarçın, portakalçiçeği suyu, mısırunu kullanıyor.

16.00
SANAT GÜNDEMİ

Sanat ürünleri Santa Fe ekonomisinde önemli yere sahip. New Mexico State Capitol ya da diğer ismiyle Roundhouse’da 600’den fazla resim, desen, heykelden oluşan geniş bir koleksiyon sergileniyor.

36 saatte Santa Fe

18.00
ÇÖL SUSUZLUĞU
Chris Milligan, bahçesinden kadehine özen gösterdiği Secreto Lounge ile kentin en iyi kokteyl barını yaratmış. Taze baharatlar ve sürprizlerle dolu kadehlerde, burbon ve baharatlandırılmış yabanmersiniyle yapılan Scarlet Punch (27,5 TL), margaritaya benzeyen, baharatlı Agave Way gibi seçenekler mevcut.

19.30
MUTFAKTA DARBE

Şef Joseph Wrede, sihirli tariflerini bir buçuk yıl önce açtığı restoranında sergiliyor. Joseph’s yerel malzemeleri gururla kullanıyor, uluslararası lezzetlere açık. Milföy hamurunda kakule ve bal soslu pancar (60 TL) ya da kuzulu dev burger (38 TL) sonrasında yemeğinizi ördek yağından karamelli dondurmayla taçlandırın.

36 saatte Santa Fe

21.30
SİNEMANIN SİHRİ
George R. R. Martin tüm dünyada ‘Taht Oyunları’nın yazarı olarak tanınır. Fakat, 35 yıldır yaşadığı bu şehirde Jean Cocteau Sineması’nı kurtaran kişi olarak biliniyor. 2006’da kapanan tarihi sinema salonunu Martin iki yıl önce restore ettirip yeniden hizmete soktu.

36 saatte Santa Fe

36 saatte Santa Fe

08.00
YILDIZLI YEMEK

Kent merkezindeki 110 yıllık Plaza Cafe, tahmin ettiğiniz turist tuzaklarından değil. 1947’den bu yana Razatos Ailesi’nin işlettiği kafenin mönüsünde Yunan mutfağından sade yemekler bulunuyor. Güne beyaz peynirli omlet ya da kahvaltılık dürümle (27 TL) başlayabilirsiniz.

10.00
AÇIK ALANLAR

Santa Fe yeşil bir şehir. En büyük parklarından biri Valles Caldera Ulusal Parkı. Kent merkezinin kuzeybatısındaki Jemez Dağları’ndaki park özellikle kar altında görülmeli. 36 bin hektarlık park; tilki, geyik ve kartalların yuvası.

17.00
SICAK SUDA

Ten Thousand Waves, yaşlı çam ağaçlarının yükseldiği bir tepede. Bir dizi açıkhava havuzundan oluşuyor. 1980’lerin hippi mekânı şimdilerde Japon pansiyonlarını andıran lüks odalardan oluşan bir SPA oteli. Birkaç saatinizi burada rahatlamaya ayırın. Açık banyoların saati 59, özel banyoların 85 TL.

20.00
YEMEK ŞIKLIK GEREKTİRMEZ

Ten Thousand Waves’te önceki yıl açılan Izanami, akşam yemeğinde müşterilerini bornoz ve terlikle de kabul ediyor. Seçkin şale atmosferi ve mönü çok sevilen şeflerden Kim Müller tarafından yaratılmış. SPA sonrasında hafif yemekler öneriliyor. Örneğin dulavratotu kökü salatası (18 TL)... Açlığınızı kesmediyse, yakitori soslu hamburger (35 TL) denenebilir.

36 saatte Santa Fe

09.00
BİR YUDUM VE BİR DÜKKAN

Farklı coğrafyaların kahvelerini sunan kafeler Santa Fe için yeni sayılmaz. Ohori’s tam 30 yıldır bu alanda çalışıyor. Cerrillos Road’da iki yıl önce açılan yeni şubesine uğrayın, mürekkep siyahı Java kahvesini tadın. Dinçleştikten sonra birkaç sokak ötedeki El Museo Kültürel Kış Pazarı’nda kelepir avına çıkın.

12.30
SANATEVİ

1997’de kurulan Lannan Vakfı yıl boyunca düzenlediği okuma günleriyle tanınıyor. Vakıf, Karen Russell, Noam Chomsky gibi yazarların katıldığı toplantıların yanı sıra yazarlara burs sanat projelerine destek veriyor. Demiryolunun doğusundaki iki bina aynı zamanda bir sanat galerisi. Ülkenin önemli sanat kurumlarına bağışlanmak üzere satın alınan çağdaş eserler önce burada sergileniyor.

13.00
İŞTE SANA BİFTEK

Kentin en leziz yeşil salatalı cheeseburger’ini tatmadan ayrılırsanız New Mexico Eyaleti hakkındaki gözlemleriniz eksik kalacaktır. Hiç bitmeyen yarışa yeni katılanlardan biri Shake Foundation. Brian Knox’un geçen yıl açtığı restoranda ince dilimli sandviçler bolca tereyağlanıp, hafifçe kızartılıyor. Müdavimleri büyük boy burgeri (17 TL) tercih ediyor. Yemekler kışın dahi açık havadaki masalarda servis ediliyor. Eğer hava soğuksa, üşüyorsanız, Santa Fe Bite’a uğrayın.

36 saatte Santa Fe

NASIL GİDİLİR?
Martın son haftasında İstanbul’dan Santa Fe’ye iki aktarmalı yolculuk British, US ve Alaska havayollarının ortak uçuşlarında 2581 TL’den başlıyor.

False