GeriSeyahat 36 saatte Rio de Janeiro
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Rio de Janeiro

36 saatte Rio de Janeiro

Seksi genç kızların güneşlendiği geniş sahilleri, dev Hz. İsa heykelinin yükseldiği tropik dağları, rengârenk karnavallarıyla bir fantezi diyarı Rio de Janeiro. 2010’daki Dünya Kupası sırasında yenilenen şehir, gelecek yılın Yaz Olimpiyatları sırasında yine tüm dünyanın dikkatini üzerine çekecek. Liman çevresindeki yeni yerleşim, açıkhavadaki arkeolojik kalıntıları, kamuya açık alanları, yeni müzeleriyle etkileyici.

36 saatte Rio de Janeiro

16.00
İKİ DİL, İKİ MEDENİYET

36 saatte Rio de Janeiro

Casa Daros

Merkezindeki tarihi binaları bakımsızlıktan dökülen Rio, bir zamanlar nitelikli sanat deyince Avrupa’ya bakıyordu. İki yıl önce Zürih kökenli Daros Latinamerica, 19’uncu yüzyıldan kalma binayı restore edip Casa Daros’u açtı. Geçmişin yetim yurdu şimdi tüm Latin Amerika’dan sanat eserleriyle dolu. Müzede, Portekizce konuşulan Brezilya ile Güney Afrika’nın İspanyolca konuşulan diğer kısmı arasındaki kültürel farkı net olarak görmek mümkün. Giriş 11 TL.

19.00
AMAZON'A DALIŞ

Geçen yüzyıl boyunca kuzeydoğudan göçenler birlikte yemek kültürlerini de getirdiler. Güneyin et kültürü de kentin restoranlarına damgasını vurdu. Amazon lezzetleri ise çok özel. Yağmur ormanlarından gelen açai meyvesi bile çoğu kafede bol şekerli, buzlu ve erotik çağrışım yapacak şekilde sunuluyor. Tacacá do Norte’de ise buzlu plaj içeceği yerine şekeri dengeli, neredeyse sütlaç gibi. Yanına baharatlı yengeç (19 TL) ve tadı armuda benzeyen mangaba suyuyla harika bir öğüne dönüşüyor.

20.30
MERKEZİ KONUMDA

Turistler genellikle güney sahillerindeki semtlerde kalmayı tercih eder. Gece eğlencesi için zaman zaman merkezdeki Lapa’ya ya da sanatçı bohemlerin mekânı Santa Teresa’ya giderler. Fakat Rio’nun nabzı artık merkezde, geçmişin önemsiz küçük burjuva mahallelerinden Flamengo ve Catete’de atıyor. Praça São Salvador’la başlayın turunuza. Müşteriler öğrenciler, biracılar kum gibi.

36 saatte Rio de Janeiro

10.00
MANZARALI PİKNİK

36 saatte Rio de Janeiro

Jardim Botánico

Yemyeşil Jardim Botánico semtine doğru yola çıkın. Casa Canandai’den baton ekmek, gougères (peynirli lokma), prosciutto salamı, leziz Minas Gerais peyniri queijo canastra alın. Taksiye atlayıp, kısa mesafe ötedeki Lage Parkı’na gidin. Bahçedeki Roma üslubu geniş yapı Görsel Sanatlar Okulu. Ağaçların arasından görünen Corcovado Dağı elinizi uzatsanız dokunacakmışçasına yakın. Önünüzde, aşağılarda Kurtarıcı İsa heykeli tüm görkemiyle gökyüzüne uzanıyor. Sanki müthiş bir doğa gösterisini sahne arkasından izliyorsunuz. Yaşadığınız anın tadını çıkarın...

13.00
BİKİNİLİ BİSİKLET

36 saatte Rio de Janeiro

Copacabana sahilinde bisiklete binin.

Deniz, kumsal bir yana, Leblon, Ipanema and Copacabana plajlarındaki mayoluların defilesi başlı başına bir şenlik. Leblon’daki Bike Rio’dan aylığı 8 TL’ye ortak kullanıma açık portakalrenkli bisiklet kiralayın. Sahil boyunca ilerlerken sosyalleşme mekânı Posto 9’a uğrayın. Arpoador Plajı’nda kısa bir yürüyüş yapın, denize girin. Çıkışta bir başka portakalrenkli bisiklete atlayıp, Dois Irmaos Dağı’ndan sahili seyredin. Turunuzu 3 numaralı bisikletle Copacabana sahilini gezip Sugarloaf Dağı’nı seyrederek tamamlayın.

15.00
SÖMÜRGECİ SARDALYELER

Geçmişin bar kültürünü merak ediyorsanız, Brezilya’daki Portekiz barlarından eskisini bulamazsınız. Sömürge dönemi sonrasında bile ülkeye Portekizliler akın akın gelmeyi sürdürmüş. Son dalga 2008 krizinde gelmiş. Yüksek tavanlı, lüks Adega Pérola’da barmenler içkiyle birlikte küçük mezeler servis ediyor. Sardalye, lakerda, domatesli sarmısaklı sosta koyun sosisi tadılmaya değer. Ortalama fiyatları 20 TL. Son 10 yılda Brezilya’da gelişen butik biracılığın örneklerini de burada tadabilirsiniz

17.00
YAPIM SÜRÜYOR

36 saatte Rio de Janeiro

Rio Sanat Müzesi

Porto Maravilha yani Harika Liman projesi başlamadan önce kentin rıhtım tarafı yıkık dökük, tehlikeli bir bölgeydi. Henüz tamamlanmamış olsa da görülecek çok şey var: MAR (Rio Sanat Müzesi, giriş 6.5 TL) koleksiyonları ülkenin renkleri, yetenekli sanatçılarının işleriyle dolup taşıyor. Denizin içine yayılan iskeledeki Yarının Müzesi’ni Calatrava tasarlamış. Kapıları önümüzdeki günlerde açılacak. 19’uncu yüzyılda, Afrika’dan getirilen kölelerin indirildiği Valongo Koyu’nda ise Afrika sanatıyla ilgili sergiler bulunuyor.

20.00
BUTİK MUTFAK

Gurmelere layık yemekler, özel servis, seçkin atmosfer... Eğer bunları arıyorsanız Hotel Santa Teresa’nın bahçesindeki dik yokuşu tırmanıp Tereze’nin kapısından girdiğinizde ’Evreka’ diye haykırabilirsiniz. Şehirdeki ışık denizini panoramik olarak seyredebileceğiniz güzel bir masa seçin, mönüyü inceleyin. Bol etli ıstakoz yanında risottoya dönüştürülmüş buğulama balıkla servis ediliyor. Bu mönüye şarap yaraşır fakat lütfen öncesinde cashew elmalı, yeşil limonlu caipirinha kokteylini tadın. İçki dahil ortalama 200 TL.

22.00
DANS KARTI

Lapa bölgesinde her gece pek çok parti düzenleniyor. Klasik dans mekânı arıyorsanız Lapa’nın biraz dışındaki Praça Tiradentes bölgesinde, tarihi binadaki eski kulüplerden Estudantina Musical’in vals ve tangoculara layık pisti sizi bekliyor. Her yaştan dans meraklısının buluştuğu kulübe erken gitmenizde fayda var. Zamanın nabzını tutan La Paz ise üç katlı, DJ eşliğinde dans edilen bir mekân. Gece saat 01.00’de kapısında kuyrukta beklemeye razı olan herkese açık...

36 saatte Rio de Janeiro

09.00
BİRE İKİ

36 saatte Rio de Janeiro

Corcovado Dağları manzarası

Rio’nun benzersiz doğası kentin iki önemli noktasından panoramik olarak görülebilir: Sugarloaf ve İsa heykelinin bulunduğu Corcovado Dağları. Her ikisini de havadan seyretmeye ne dersiniz? Helisight’ın 12 dakikası 450 TL’lik turları Sugarloaf’tan başlıyor. Helikopter, koyların, gökdelenlerin ve Corcovado’nun çevresinde uçuyor.

11.00
PLAJLARDAN PLAJ BEĞEN

36 saatte Rio de Janeiro

Rio’nun çoğu plajı büyüleyici, fakat şehir içinde. Otelsiz, turistsiz bir sahil için vapura atlayıp körfezin karşı kıyısındaki Niteroi şehrine gidin, sonra 99 Taxi’yle Itacoatiara Plajı’na ulaşın. Kayalıkların altındaki bu güzel sahilde otel yok, fakat epeyce kalabalık. Daha sakin bir yer arıyorsanız taksiyle ıssız yoldan geçerek Taberna do Darwin’e gitmeniz gerek. Bu güzel restoranda şef her gün iki özel tabaklık mönü hazırlıyor. Rezervasyon gerekli, fakat Şef Márcio Sabino’nun evinde misafir gibi karşılanıyorsunuz. Sadece hafta sonunda açık ve nakit geçerli.

 

 

False