GeriSeyahat 36 saatte Marsilya
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Marsilya

36 saatte Marsilya

Marsilya’yı Paris’le karıştırmayın. Fransa’nın ikinci büyük yerleşiminde, başkentteki kadar dünya çapında müze, anıt, kültür mekânı, ünlü şef yok.

Buna karşın Paris’i kıskandıracak bir Akdeniz şehri. Korsikalısından, Afrikalısına, Ermeni’sinden Fransız’ına farklı grupların kültürleri bir araya gelmiş, ülkenin diğer kentlerinde görülmeyen bir karışım oluşturmuş. Bu yıl Avrupa Kültür Başkenti sıfatını üstlenen Marsilya, yenilenen rıhtımı, modern otelleri, genç ruhlu restoranları, özgün modacılarıyla diğer şehirlerden “Mars” kadar farklı...
Seth Sherwood

Nasıl gidilir

Kasımın ilk haftasında THY İstanbul’dan Marsilya’ya gidiş-dönüş 577, Pegasus 872 TL’den başlayan fiyatlarla direkt uçuyor. Air France’da bir aktarmalı biletler 617 TL’den başlıyor.

17.00
Dalgalarda sörf

Antik Yunan’dan bu yana Marsilya önemli denizcilik merkezleri arasında. Croisieres Marseille Calanques’in teknelerine 25 TL ödeyip bir saatlik deniz turuna çıkın. 17’nci yüzyıldan kalma St. Jean ve St. Nicolas kalelerini, Bizans stili katedrali, Fransızların Alcatraz’ı kabul edilen ve Alexandre Dumas’nın ‘Monte Kristo Kontu’ romanına konu olan If Adası’nı, kalesini, hapishanesini görün (croisieres-marseille-calanques.com).

20.00
Şefin akşam mönüsü

Salam mı, tatlı mı? Şef Alexandre Mazzia’nın icatlarından sadece biri bu... Papaya-tekila sorbesini karamelize çıtır şeker şeritleri, salamla birlikte sunuyor. Mazzia, ünlü mimar Le Corbusier’nin tasarladığı tarihi binadaki otelin restoranını 2009’da devraldı. “Le Ventre de l’Architecte”de akşamları deniz manzarasına alternatif olarak gurmelere yönelik lezzetler sunuyor. Asya ve Akdeniz lezzetlerini buluşturan iki ayrı tadım mönüsünde (165 TL), çiçeklerin içinde sunulan karidesleri batıracağınız köri köpüğünden, mango dilimleri ve süt domuzu madalyonuyla sunulan sardalye tavaya kadar pek çok sıradışı lezzet bulunuyor (hotellecorbusier.com).

23.00
Bohem alternatifler

Gece Marsilya’nın bohemleri La Plaine semtinin yolunu tutar. Kafesi, kuaförüyle özel bir mağaza olan Ooge’ye yolunuz düşerse aklınızda olsun, “Spaghetti Disco Classics” CD’si (65 TL), Sixpack France’dan çılgın renkli çoraplar (62 TL), bir şişe roze Domaine Ramatuelle (60 TL) eşliğinde harika gidiyor (oogie.eu). Yakınlardaki loş ve seksi bar La Dame Noire özellikle elektronik müzik çalan DJ’lerin mekânı (ladamenoir.wordpress.com). Barın eski Trolleybus kulübünde açtığı eğlence mekânında dans saat 06.00’ya kadar sürüyor (Guai de Rive Neuve, No: 24).

Cumartesi
10.00
Plaj büfesi

Marsilya sahili plajlarıyla ünlü. Deniz suyu ekimde bile 20 derece civarında. Plage des Catalans’ın altın rengi kumları, Plage du Prado’nun ince çakıllı sahili çok kalabalıksa Le Petit-Nice Passedat restoranının altındaki gizli plajda şansınızı deneyin. Denizi seyredecek romantik bir mekân arıyorsanız Vieux Port’tan 83 numaralı otobüse atlayın, Anse de la Fausse Monnaie’de inin. Patikadan limana doğru yürüyün. Dev kayaların kıyısında oturup dalgaları, çevredeki küçük adacıkları seyredin.

13.00
İtalyan usulü dejeuner
La Cantinetta gibi kalitesini uzun süredir koruyan mükemmel bir İtalyan restoranını ancak İtalya’da bulabilirsiniz. Tavanda asılı kurutulmuş etler Parma’dan. Bunlar elle çalışan makinede pastırma inceliğinde dilimleniyor. Mis gibi tereyağı tadı alacağınız mozzarella peynirler Puglia’da özel bir inek sütü karışımıyla hazırlanıyor. Tebeşirle karatahtaya yazılan, her gün değişen mönüde makarna, deniz ürünleri, et seçenekleri dikkat çekiyor. İnce dilimlenmiş, sardalye parçalarıyla zenginleştirilmiş, hardallı, beyaz şaraplı sosla süslenmiş dana bifteğine rastlarsanız kaçırmayın. Tatlı olarak ikram edilen perdu bile sizi bu restorana bağlamaya yeterli. Güzel bahçesinde oturmak istiyorsanız rezervasyon yaptırın. Çift kişi, üçer tabaklık öğle yemeği, içki hariç 150 TL (Cours Julien, No: 24).

14.00
Alışveriş zamanı

Rue Sainte’e çıkmadan önce boş bir bavul edinmenizde yarar var. Yerel butiklerin bulunduğu caddede American Vintage’a uğrarsanız, Tel Aviv’den Amsterdam’a şubeleri olan bu mağazanın çok ince materyalden giysilerini deneme fırsatı bulabilirsiniz (am-vintage.com). Sessun’da çizgiler ve renkler çok daha maceraperest, buradan pötikare hoş bir pantolon (260 TL) alabilirsiniz (sessun.com). Sokak modasının nabzını tutan aksesuvar mağazası Kothai’de deri çantalara şehrin silueti, James Brown ve Vespa desenleri işlenmiş. Fiyatlar 90-200 TL arasında (kothai.fr).

16.00
Cézar’ın sarayında
Son yıllarda Marsilya sanat âleminin tartışmasız kralı César Baldaccini. Kısa adıyla César. Saraya dönüştürdüğü Musee d’Art Contemporain çarpılmış otomobillerden, çamur dolu su birikintilerine kadar esprili yeni gerçekçi üslupta heykellerle dolu. Eserleri sergilenen Jean-Michel Basquiat ve Dieter Roth’un da ondan aşağı kalır yanı yok şaşırtıcılıkta (lesartistescontemporains.com/macmarseille.html).

36 saatte Marsilya

20.00
Ânı yakalayın

Şef Christian Ernst tüm bunlara nasıl zaman buluyor bilinmez? 2008’de hizmete giren restoranı Le Moment’te yetişkinler ve çocuklar için yemek, şarap tadımı kursları veriyor. Bu işi mucizevi şekilde, müthiş akşam yemeği mönülerinin arasına sıkıştırmayı başarıyor. Beş tabaktan oluşan tadım mönüsünde (110 TL), yavru ahtapot, zeytinle karartılmış safran köpüğü, dilimlenmiş domates yatağında sunulan nefis barbun tava, Asya usulü yavru tavşan gibi lezzetler var (lemoment-marseille.com).

22.30
İçkili lobi

Gösterişli, imaja düşkün, zarafet timsali... Marsilya’nın gece hayatını tanımlarken bu sözcüklerin hiçbirine ihtiyacınız yok. Fakat Newhotel of Marseille’in lobisindeki Victor Café (victorcafemarseille.com) ve Sofitel Vieux Port’taki Le Carre (sofitel.com) lükse özel bir dokunuş katmayı deniyor. Parlak pembe iç atmosferi, yeşil ışıklar saçan açık havuzuyla dikkat çeken Victor Café’de bu rengârenk atmosfere en iyi uyan içki Marsilya spesiyalitesi anason aromalı Richard. Bardağı 13 TL. Caddenin karşısındaki rahat koltuğa gömülün, Margarita Especial sipariş verin. Tekila, bal, limonata, Cointreau karışımını (43 TL) yudumlarken şarkıcılara kulak verin, karşınızdaki Vieux Port’u seyredin.

pazar
11.00
Mumyalar ve dondurma

Bir tepenin sırtındaki Le Panier semti tarihte gezinti için ideal. Parke taş kaplı sokaklarında, gölgeli meydanlarında bir zamanlar denizcilerin ayak sesleri duyulurdu. 20’nci yüzyıl başında İtalyan, Korsikalı, Cezayirli göçmenlere kucak açtı. Şimdilerde sanatçıların, sanatseverlerin mekânı. Tarih meraklıları La Vieille Charite’deki lahitlere, kedi mumyalarına göz atabilir. Roma üslubundaki kemerli yapıda Akdeniz’den arkeolojik eserler sergileniyor. Ayrıca kitapçı ve şiir merkezine ev sahipliği yapıyor (vieille-charite-marseille.org). Dondurmaya meraklıysanız Le Glacier du Roy’da (külahı 6,5 TL) beklediğiniz kuyruğa değecek (place de Lenche, No: 4).

13.00
Bazıları sıcak sever

Vieux Port vadisine saklanan Zein Oriental, geçen yıl açılan lüks bir hamam-SPA. Dekorasyonuyla ‘1001 Gece Masalları’ atmosferini hatırlatıyor. Mağribi stilde karolar, havaya saçılmış baharat kokuları, elektronik Arap müziğinin yumuşak ezgileri... Hammam Jasmine (170 TL) paketini alırsanız vücudunuz zeytinli sabun köpükleriyle kaplanıp ovulacak, kese yapılacak, ardından yarım saat masaj uygulanacak (zeinorientalspa.fr)

False