GeriSeyahat 36 saatte Haydarabad / Hindistan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Haydarabad / Hindistan

36 saatte Haydarabad / Hindistan

Hindistan'ın en büyük şehirlerinden Haydarabad, geleneksel kültüre yeterince tanık olmak için şahane bir tercih. Haziran ayına denk gelen Ramazan Haydarabad'ı görmek için büyük fırsat. Haydarabad'da gündüz oruç tutuluyor, gece anıtsal yapılardan Charminar’ın bulunduğü tarihi bölgede rengârenk pazar kuruluyor.

Amazon, Google, Facebook’un yeni açılan Asya merkezleri ve modern metrosuyla Haydarabad teknoloji şehri olma konusundaki şöhretini pekiştiriyor. Geleceğe yönelim, şehrin canlı geleneksel mimarisini henüz tamamen gölgelememiş. 

CUMA

MUTFAK KLASİĞİ (17.00)

Hindistan ve Pakistan’da çok çeşidini gördüğümüz et ya da balıklı büryan pilavının en lezizlerinden birini Haydarabad’da yiyebilirsiniz. Yoğurtla marine edilmiş baharatlı tavuk ve pirinç özel bir tencerede, buharda  pişiriliyor. Şehirde en leziz pilavı pişiren restoran konusu tartışmalı. Önde gelen isimler Hotel Shadab, Cafe Bahar ve Shah Ghouse. Gezginlere en uygunu ise Paradise. 1950’lerde açılan restoranın çok katlı binasında gireceğiniz her yemek salonu pırıl pırıl temiz. Bol kepçe doldurulmuş bir tabak pilavın fiyatı 11 TL.

Gidello Öneriyor: Hindistan Turları

36 saatte Haydarabad / Hindistan

 

KÜLTÜR MOLASI (20.00)

Banjara Tepeleri’ndeki bir villa 2010’da yaratıcı düşüncelere açık kültür merkezine dönüştürüldü. Lamakaan’da gün boyunca genç düşünürler çay eşliğinde yeni fikirleri tartışıyor, her hafta sonunda tiyatro oyunları, komediler, konserler, Pecha Kucha akşamları ve edebiyat festivalleri düzenleniyor. Web sayfasından programa bakıp aktiviteden birine katılın. Yemek kursları, bilmece akşamları da etkinlikler arasında.

 

36 saatte Haydarabad / Hindistan

 Büryan Pilavı

 

CUMARTESİ

SANAT VE KAHVE (11.00)

Hindistan’ın bu bölgesinde adını yeni duyuran sanatçıları merak ediyor musunuz? Öyleyse Banjara Hills Road No: 10’daki Kalakriti Art Gallery’ye gidin. Burada B. Srinivas Reddy, Kauser Qureshi, Balaji Ponna ve Muktinath Mondal gibi genç ustaları görebilirsiniz. Fakat öncesinde kahvaltı için aynı çatı altındaki Gallery Café sizi bekliyor: Mısırlı, ıspanaklı focaccia sandviçi (7 TL) ya da sebzeli dürüm (8 TL) ve bir fincan cappuccino (4 TL), üstüne dondurmalı krep (6.5 TL) ya da kakuleli havuç keki (3.5 TL)...

 

36 saatte Haydarabad / Hindistan

Falaknuma

 

MODA AVCILIĞI (13.00)

Haydarabad tekstilde gösterişli örgüler ve boncuklu, yaldızlı işlemelerle özdeşleşse de bir süredir alternatif moda akımları gelişmekte. Almari’de (Kabin) ülkenin dört bir yanından en ünlü tasarımcıların ürünlerini bir arada göreceksiniz. Tavandan sarkan zarif bluz ve cüzdanlar mağazaya galeri havası vermiş. Daha geleneksel bir atmosfer için Manomay’a gidin. Kentin tarihi bölgesindeki 18’inci yüzyıldan kalma Chowmahalla Sarayı’nı andıran butiğin vitrinlerinde Astha Narang, Kiran Uttam Ghosh, Ranna Gill gibi tasarımcıların ürünleri sergileniyor.

 

 

36 saatte Haydarabad / Hindistan

 Falaknuma

 

KRALLARA LAYIK (15.00)

Taklidinden sonra sıra gerçek sarayda. Yüksek bir tepeden kentin tarihi bölgesini kuşbakışı gören 19’uncu yüzyıl sarayı Falaknuma, mimarisi ve dekorasyonda şaşırtıcı şekilde İngiliz, Venedik, Japon, Fransız, Çin, Moğol üsluplarını bir araya getiriyor. Şatafatlı yapı bir zamanlar Haydarabad’ı yöneten Nizam’ın konukeviydi. 2010’da ülkenin en kaliteli saray otellerinden birine dönüştürüldü. Konaklama ücretleri çok yüksek fakat rezervasyonla yemeğe gidebilir, rehberli saray turu yapabilirsiniz. İkindi çayı servisi, işlemeli kubbesiyle dikkat çeken Gol terası yakınındaki Celeste restoranında saat 15.30’da başlıyor (96 TL).

 

36 saatte Haydarabad / Hindistan

Charminar Camii

 

BU MANZARA İÇİN TIRMANMAYA DEĞER ( 17.00)

Tarihi bölgenin tam ortasındaki Charminar Camii’ni 1591’de, veba salgınının sona ermesine duyulan şükranın ifadesi olarak dönemin yöneticisi Muhammet Kali Kutub Şah yaptırmış. Kentin simgesine dönüşen cami o kadar seviliyor ki, minyatürü 20 kilometre ötedeki ultramodern bilişim merkezinin bahçesine yerleştirilmiş. Caminin çevresinde yürüyün, işlemelerle süslü granit ve kireçtaşından minaresini, kubbesini inceleyin. Mutlaka minareye çıkıp, tarihi bölgeyi, trafik kaosunun teslim aldığı sokakları seyredin. Yabancılara giriş ücreti 4 TL.   

 

PIRILTILI HEDİYELER (18.00)

En yakın kıyıya 500 kilometre uzaklıkta olsa da mücevher sektöründeki patlama sayesinde Haydarabad’ın diğer ismi İnci Şehri. Yakınlardaki madenlerden Kohinoor, Hope gibi dünyanın en ünlü elmaslarından bazıları çıkarılmış. Şehirde her bütçeye uygun pırlanta bulunuyor. Charminar yakınındaki işlek caddelerden birindeki Laad Bazaar neredeyse tüm renk ve tonda camdan yapılmış hediyelikleriyle meşhur. Kendinize, dostlarınıza bu güzel ve ucuz hediyeliklerden almadan şehirden ayrılmayın.

 

36 saatte Haydarabad / Hindistan

 

NASIL GİDİLİR?

Nisanın son haftasında İstanbul’dan Haydarabad’a bir aktarmalı uçuşların gidiş-dönüş fiyatı Gulf Air’de 1.436 TL’den, Emirates’te ise 1.910 TL’den başlıyor.

 

GEÇMİŞİN LEZZETLERİ (20.00)

Bir zamanlar orijinal İran kahvehaneleri Mumbai’nin Zerdüşt nüfusunu bir araya getiren önemli merkezlerdi. Canlı atmosferleri, çilekli pulao ve bun-maska (tereyağlı peksimet) gibi lezzetleriyle sevildiler, diğer şehirlere de yayıldılar. İran kahve kültürünün yavaş yavaş unutulması Hintlileri üzüyor.  SodaBottleOpenerWala’nın yaratıcıları duruma el koymuş. Duvarlarda tarihi fotoğraflar, zemindeki siyah-beyaz karolar, eski müzik dolabı kadar mönü de geleneği yansıtıyor: kejriwal yumurtası, kuzu etli dhansak, kheema pav... İki kişilik akşam yemeği en fazla 80 TL.

 

PAZAR

ŞAMPİYONLARIN KAHVALTISI (09.00)

Güne iddialı bir Güney Hindistan kahvaltısıyla başlayın. Vejetaryenlere hitap eden Minerva Coffee Shop erken saatte doluyor. Nedeni sambar, körili patates, hindistancevizi, zencefil, kurutulmuş domatesle yapılan çıtır krepler (masala dosa). Saat 11.30’dan sonra ise idli, vada ya da geleneksel Güney Hint talisi (tepsiye serilmiş muz yaprağı üstünde servis edilen mercimek, yağda kızartılmış ekmek ve demirhindi çorbası) servis ediliyor. Hepsini 23 TL’ye tadabilir, üstüne sert bir filtre kahve içebilirsiniz.

 

36 saatte Haydarabad / Hindistan

 

SULTAN MEZARLIĞI (11.00)

Büyüleyici Golconda Kalesi ve yakınındaki Kutub Şahi Mezarları’nı aynı günde görebilirsiniz. Zamanınız kısıtlıysa ikincisini seçin. Aynı aileden gelen 17 imparator ve ailesinin mezarı 43 hektarlık araziye serpiştirilmiş. Çoğu 16 ve 17’nci yüzyılda yaptırılmış.  Eğer daha önce ziyaret ettiyseniz, geniş kapsamlı restorasyondan sonraki haline inanamayacaksınız. Yapı Ağa Han Kültür Vakfı’nca onarılmış. Mezarların üstündeki kahverengi tabaka temizlenmiş. Giriş 40 kuruş. 

 

APERATİFLER VE HEDİYELİKLER (14.00)

Haydarabad’dan ayrılırken yolunuzun üstündeki Banjara Hills’te durun. Karaçi Fırını’nın bu şubesinde, üstüne gülsuyu dökülmüş meyveli tutti-frutti bisküviler kutuyla satılıyor. Eğer damak tadınıza uymazsa tuzlu–tatlı Osmania kurabiyelerini tadabilirsiniz. Bir zamanlar Nizam’ın doktorlarınca sindirim kolaylaştırmak amacıyla yapılan kurabiye şimdilerde çay saatlerinin aranan eşlikçisi. Dönüşte aceleniz yoksa hafif bir öğle yemeği de yiyebilirsiniz. Seçenekler sebzeli börek, tandoori, sandviç çeşitleri, tandoori paneer ve pav bhaji. Hepsi dahil yaklaşık 230 TL.

 

 

 

 

False