GeriSeyahat 36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

İspanya’nın Katalan başkenti Barselona, önemli bir liman ve ticaret merkezi olmasının yanı sıra tarihi yerleri ve klasik turist aktiviteleri açısından son derece zengin. Ancak şu sıralar Barselona turu için sahillerindeki zenginlikleri keşfetmenin tam sırası.

Barselona'da eski limanın çevresine konuşlanmış, görmeye değer çok sayıda mekân ve benzersiz lezzetler sizi bekliyor.

Barselona’nın kültürel ve gastronomik cazibesini yücelten birçok seyahat yazısı benzer bir cümleyle kapanır: Ve bir de plaj var tabii… Şehrin beş kilometrelik kumsalları ve zarifçe kıyıya vuran dalgalarını en son duyarsınız. Doğru, sahilleriyle meşhur şehirler söz konusu olduğunda Sidney, Los Angeles veya Rio de Janeiro gibi plaj kültürüne sahip yerler bulmak zordur. ‘Girl from Ipanema’ şarkısı yerine, bir zamanlar kirli ama şimdi iyi durumdaki Somorrostro Plajı’na sahip gecekondu mahallesine ismini veren ünlü flamenko şarkıcısı ve dansçısı Carmen Amaya’nın (1913’te orada doğmuştur) bir heykelidir bulup bulabileceğiniz.

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

1992’de düzenlenen Yaz Olimpiyatları için kıyı şeridinin temizlenmesini takip eden yıllarda, Barcelona, işini bilen küresel gezginlerin rağbet ettiği, kültürel bir cazibe odağı niteliğinde, ışıl ışıl bir sahile kavuştu. Bu küresel gezginlerin bir çoğu gay olduğundan, şehir de İbiza ve Mikonos’a denk bir gay rotası haline geldi. Atlantis Cruises isimli şirket, bu yaz 2-12 Ağustos arasında, Barcelona’da başlayıp biten bir tur düzenleniyor. Şirket, yolcuları, müthiş derecede popüler 2014 Circuit Festival’deki gay etkinliklerinde nihai bir kreşendo yaşamaları için şehre geri bırakıyor.

Elbette hiç kimse size Barselona’nın o muazzam mimarisini, kültürünü, tasarım ve mutfaktaki harikalarını görmeden geçeceğiniz bir seyahat önermez. Ama 10 şehir plajına sahip şehri –bazılarında Wi-Fi imkânı, outdoor spor salonları, kiralık şezlong, temiz tuvalet, duş, restoran ve belediyenin işlettiği yelken ve windsurf tesisleri bulunuyor- seyahat ettiğinizde planlarınıza küçük de olsa plaj aktiviteleri ekleyebilirsiniz.

Barselona'ya Ulaşım, Otel Dâhil Turlarla Gitmek İçin Tıklayın

BARSELONA'DA GEZİLECEK YERLER

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

18:00
Denizde seyre çıkın

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

Açık denize çıkıp dalgaları yarın. Birkaç şirket, liman ve kıyı turları düzenliyor (‘Biletini al ilk kalkan tekneye atla’ turu da var, önceden bilet alarak günbatımında caz dinlediğiniz etkinlikler de). Turlar genelde 40-90 dakika arası. Çoğu tur limandan kalkıyor (Colombus heykelinin tam önünde, Rambla Bulvarı’nın limanla birleştiği noktadan). En işlek iki tur şirketinin isimleri Las Golondrinas ve Orsom. Yetişkin ücretleri 90 dakikalık bir tur için 45-60 TL arasında (lasgolondrinas.com - barcelona-orsom.com).

21:00
Kıtır pilav

Şef Xavier Pellicer’ın, bir yaşını henüz doldurmamış, popüler pilavcısı Barraca, paellaseverler (içinde deniz ürünleri bulunan pilav) için bir cennet Masmavi Akdeniz’in dev pencereleri doldurduğu üst katta yerinizi ayırtın. Sarımsak ve maydanozla sotelenmiş kırmızı karideslerle veya bol yağda kızartılıp, iştah açıcı dana etiyle doldurulmuş geleneksel patates kroketiyle yani ‘bomba’yla yemeğe başlayın. Vejetaryen paella genelde az tercih edilir ancak bu restoran organik enginar, kırmızı biber, kuşkonmaz, bakla ve karamelize soğana, risottoya benzer bir yemekle sunulan en pahalı istakozlarına yaptığı muamelenin aynısını yapıyor. Çoğu paella en az iki kişi için servis ediliyor; iki kişilik akşam yemeği yaklaşık 225 TL.

24.00
BARSELONA GECE HAYATI

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

Deniz yerine liman manzaralı olmasına rağmen, kokteyl salonu Zahara halen bir sahil kasabası barı gibi (zaharacocktailclub.com). Doksanların samimi Güney barlarındakine benzer, gay, heteroseksüel ve her ulustan müşteri kitlesiyle Zahara, eğlenceye başlayıp gecenin nasıl ilerleyeceğini görmek için iyi bir tercih. Terasa çöküp bir kokteylle rahatlamak da kafi gelebilir. Mekâna özel Caipirinha 17 TL.

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

10:00
Depoyu fulleyin

Gelişigüzel döşenmiş yer karosu ve beyaza boyanmış mobilyasıyla, Sant Miquel plajının ucundaki Beach House isminin hakkını veriyor (thebeachhouse.es). Daracık bar, meyve suyu ve smoothie’ler için tepeleme meyve dolu. Müsli, kruvasan ve dolgun dilim jambonla tamamlanan ya da tek başına yenen pan tumaca (sarmısak ve domatese bulanıp üzerinde zeytinyağı gezdirilmiş tost ekmeğinden ibaret Katalan spesiyali) gibi seçenekler içeren basit kahvaltı da sunuluyor. İki kişilik kahvaltı 55 TL.

11:00
Su altında kuru kalın

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

Tarih meraklıları, çocukla seyahat edenler ya da güneşlenmeye küçük bir ara vermek isteyen herkes için eski limanın çevresine konuşlanmış, görmeye değer mekânlar mevcut. İşe şehir akvaryumuyla başlayın (yetişkinler için 60 TL). Burasını gezmek 30 ila 45 dakika civarı sürüyor ve ardında dikenli vatozlarla köpekbalıklarının yüzdüğü cam tünellerin içinde ilerleyen bir bantta durduğunuzdan hiç çaba harcamıyorsunuz (aquariumbcn.com). Paseig de Colom’un karşısındaki Museu Maritim (40 TL’lik giriş ücretine bu seneki Viking sergisi de dahil) eski kraliyet tersanesinin içinde (mmb.cat). Taş ve ahşap tonozlu muazzam mimariye sahip binanın bazı kısımları 15. yüzyıla tarihleniyor. Gemiler ve gemicilik tarihine ait envai çeşit malzemeyi barındıran binanın kendisini görmek de en az müze kadar ilgi çekici. Plaja doğru ilerlerken, limana demirlenmiş, 47 metrelik, üç direkli yelkenli Santa Eulalia’nın güvertesine de ayak basın (rehbersiz tur müze giriş ücretine dahil; sadece gemiyi gezmek yaklaşık 3 TL).

13:00
Tüccar denizciler

Katalanlar, yüzyıllar boyunca şirin suratlı seramik köpekler, minelerle süslerle işlenmiş gümüş tepsiler gibi ürünlere düşkünlük gösterdi. Başta liman bölgesinde Cumartesi ve Pazar günleri kurulan ‘Fira Brocanters’ olmak üzere şehirdeki birçok bitpazarında bunlardan bulabilirsiniz. Barceloneta yakınlarında, şehrin sadece polisiye eserler bulunduran tek kitabevi ‘Negra y Criminal’den plaj okuması niyetine bir ‘ucuz roman’ alabilirsiniz (negraycriminal.com). Bu şekilde gerek Kastilyanca gerekse de Katalanca’da suçla ilgili kelime dağarcığınızı geliştirebilersiniz. Aklınıza öğle yemeği düştüğünde, bir şişe bira, bir kadeh rosado ya da bir tabak pescaito frito (bir lokmada yutulan minicik, kızarmış sardalyalar) için Jai-Ca’da mola verin. Burası La Barcelonata’da yerellerin turistlerin sayısını aştığı az sayıdaki yerden biri (barjaica.com).

15:00

BARSELONA'DA NEREDE YENİR?
Küresel sahil mutfağı

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

Olympic Port’un kuzeyine düşen Bogatell Plajı’ndaki Xiringuito Escribà (xiringuitoescriba.com), basit ızgaralar sunan akşam yemeği mekânları arasında başı çekiyor. Xiringuito ya da chiringuito sahilde restoran demek. Escribà, geçen yaz La Guingueta ismindeki daha ufak bir şubeyi kumsalda açtı ve bu yeni mekân şehir sakinlerinin uğrak yeri haline geldi. Seçip birbiriyle eşleştirebileceğiniz ‘tapas’tan(yerel mezeler), mesela ızgara istiridyeler, keskin lime aromalı ve kişnişli ceviche (bir balık yemeği) ve pimenton (tombul dolmalık biber) ile tatlandırılmış ahtapot ve Atlantik’in bu yakasının en iyi ‘guacamole’siyle öğle yemeğinizi oluşturun (Şarap dahil iki kişilik öğle yemeği 225 TL).

18:00
Başka türlü bir plaj

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

Hem otel görevlileri hem de şehrin turizm yetkilileri, komşu plaj ‘La Mar Bella’yı her kesimden, genç, kozmopolit bir kalabalık için ideal mekân olarak tanımlıyor. Naturistler (gay’ler için turizm kodu) de buna dahil. Denize veya parıl parıl vücutlara bakmaktan sıkıldığınızda, yönebileceğiniz iki outdoor spor salonu ve bir paten pisti civarda mevcut. Akşam çökerken, protein shake’leri yerini kokteyl ve sangria kadehlerine (bir sürahisi 50 TL) bırakıyor.

21:30
Yelkenbalığı

Barselona’da şık akşam yemeği standartlarını belirleyen Tralaguz restoran grubunun (grupotragaluz.com) işlettiği sahil restoranı Pez Vela’nın modern bir ortamı ve insan seyretmeyi keyifli kılan çok katlı bir salonu var. Pilava doyduysanız, burger’leri ya da enginar, kereviz, domates ve yağlı manchego peynirinden ibaret, hiç beklenmedik şekilde lezzetli salatayı deneyin. İki kişilik bir akşam yemeği içkiler dahil 280 TL. Mekâna vardığınızda hostese, yukarıdaki W Hotel’deki Eclipse Bar’ın giriş listesine sizi ekleyip ekleyemeyeceğini sorun (eclipse-barcelona.com). Reddederse garsonla dostluk kurun ve bir defa da ona sorun. O da olmazsa, 26. kattaki bara giden asansörü bekleyen yoğun kuyrukta sabrınızı sınayın. Şehrin en büyük partileri ve galalar, bitimsiz Akdeniz ufkuna sahip bu barda düzenleniyor.

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

36 saatte Barselona sahilleri / İspanya turu

9:30
Pilatese kürek çekin

Niye sadece tek bir sabah antremanı seçesiniz? Sant Sebastià plajının uzak ucundaki Pukas Sörf Okulu (pukassurf.com), ‘Okyanus Pilatesi’ kursları düzenliyor (bireysel dersler 150 TL, 4-6 kişilik gruplar kişi başı 65 TL). Okyanus Pilatesi, ‘ayakta kürek’ ile Pilates’ten sizi ayrı ayrı yararlandırıyor. Fonda Barselona manzarası da cabası. Okulda sörf kursları da mevcut.

12.00
Köy Cazibesi

Kendi plajlarının cazibesine kapılmaktan uzak şehir sakinleri, Barselona’da yaşamanın getirdiği esas lüksün Sitges gibi alımlı sahil kasabalarına yakın yaşamak olduğunu söyleyecektir. Bu kasabaya tren, otobüs veya taksiyle 35-45 dakikada ulaşabilirsiniz. Ama oraya özel bir tekneyle varmak daha da şık olabilir. Mevsimine göre, Vell-Marí isimli şirket yarım günlük (1050 TL), ya da tam günlük (1600 TL) turlar düzenliyor (vell-mari.com). Bu şekilde sahilde ve civar mağaralarda dilediğiniz gibi dolaşabiliyorsunuz. Tabii yüksek sezonda, Sitges de, tıpkı Avrupa’nın diğer gay rotalarının çoğu gibi, insanla dolacak ve göze pek o kadar küçük bir kasaba gibi görünmeyecek.

False