GeriSeyahat Rüzgar sörfünün en iyi 10 adresi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Rüzgar sörfünün en iyi 10 adresi

Rüzgar sörfünün en iyi 10 adresi

Türkiye rüzgar sörfüyle 1980'lerin sonunda tanıştı. Çeşme ve Bodrum'da bir grup Avrupalı heveslinin Türkiye'ye tanıttığı bu estetik spor dalı önceleri az sayıda insanın hobisi olarak görüldü. Ama, üç-dört yıldır rüzgar sörfü yapılan plajların sayısı arttı.

Rengarenk yelkenler Türkiye kıyılarına yayıldı. Türkiye, olimpiyatlarda ve dünya şampiyonalarında rüzgar sörfü dalında temsil edildi. Buna paralel olarak gerek Akdeniz'de gerek Ege'de malzeme sağlayan tesisler çoğaldı. Bu işin öncüsü olan sporcular da hoca olarak yeni sörfçüler yetiştirdiler. İstanbul civarında bile Tuzla, Gümüşdere ve Mimarsinan gibi uygun alanlar ortaya çıktı. Sporculardan, eğitmenlerden ve macera tutkunlarından oluşan Hürriyet jürisi Türkiye kıyılarındaki rüzgar sörfü alanları arasından en iyi 10'unu belirledi. İlk sırayı rakipsiz biçimde Çeşme'nin Alaçatı plajı aldı. Jüri üyelerinin çoğu Alaçatı'yı dünyanın en iyi plajlarıyla bir tutuyor. Neredeyse 12 ay eksilmeyen rüzgarı ve plajıyla sörfçülerin en gözde mekanı.

ALAÇATI PLAJI

Dünyanın en iyileri arasında

Tüm jüri üyelerinin ilk sıraya koyduğu bu plaj, sadece Türkiye'nin değil dünyanın en iyi rüzgar sörfü alanlarından biri. İzmir'den otoyolla yarım saat, Çeşme'den karayoluyla 10 dakika uzaklıktaki Alaçatı plajı yaklaşık 15 yıldır sörfçülerin uğrak yeri. Nisan-kasım ayları arasında en yoğun dönemini yaşıyor. En büyük özelliği sahilden yaklaşık 700 metre mesafeye kadar derinliği bir metreyi geçmeyen kum bir sahile sahip olması. Bu sayede yüzme bilmeyenler bile rüzgar sörfü öğrenebiliyorlar. Bir diğer önemli özelliği de plajdaki tesisler sayesinde her türlü malzemenin ve ders alma imkanının bulunması. Hakan Öge bu tesis ve imkanları dünya çapında diye nitelendiriyor. Alaçatı'da eğitmenlik de yapan Bora Kozanoğlu, uygun rüzgar ve hava şartları sayesinde 12 ay rüzgar sörfü yapmanın mümkün olduğunu söylüyor. Kutlu Torunlar özellikle yaz aylarındaki kalabalığa dikkat çekiyor. Burada birçok sörf tesisi var. Örneğin, Alaçatı Sörf Paradise: 232-716 66 58.

AKYARLAR FENERİ

Kaba dalgayla oynamak bir zevk

Bodrum Yarımadası'nın batısında yer alan Turgutreis ve Akyarlar koyları giderek önem kazanan bir rüzgar sörfü alanı. Turgutreis windsurf okulu sayesinde son yıllarda popülaritesi artan bir yer, ama henüz çok kalabalık değil. Akyarlar Feneri'nde ise Fransız sörf hocası Jean Michel Lebaud ve Jale Lebaut'nun işlettiği Fener Windsurf Merkezi (252-393 69 67) bölgenin en tanınmış sörf okullarından biri. Ege'nin ünlü yaz rüzgarı meltemden bol bol nasibini alıyor. Hakan Öge'ye göre açık denizde kaba dalgayla oynamak için ideal. Ama tam da bu yüzden yeni başlayanlara uygun değil. Turgutreis Belediyesi de bu yıl kurs açtı. Turgutreis Belediyesi’nin telefonu: 252-382 30 19.

BİTEZ KOYU

Her mevsim malzeme bulunuyor

Bodrum Yarımadası'nın en geniş kumsallarından biri Bitez. Bodrum'dan, minibüsle 15 dakikada ulaşmak mümkün. Bitez'de denize girmek ve güneşlenmek için küçük iskeleler var. Bodrum'un klasik rüzgarından faydalanmak isteyenler de rüzgar sörfü yapıyor. Hem ulaşımın kolay olması hem de yılın her dönemi istenen sörf malzemelerini kiralayan tesislerin bulunması Bitez'in en büyük avantajları arasında. Burada İngilizlerin işlettiği Nielsen Su Sporları Merkezi, bellibaşlı sörf merkezlerinden biri. Bodrum Yarımadası'nda başka sörf merkezleri de var. Örneğin Ortakent Yahşi Beldesi Kargı Koyu'ndaki Javelin Otel bünyesinde faaliyet gösteren Sunsail Surf Merkezi bunlardan biri (252-348 33 41).

DATÇA YARIMADASI

Yazın her öğle kuvvetli rüzgar var

Datça, Marmaris'e 70 kilometre uzaklıkta. Haziran-ekim ayları arasında Bodrum'dan feribot seferleri de var. Datça Yarımadası'nın etrafında sürekli rüzgar esmesi, rüzgar sörfçüleri için en büyük avantaj. Jüri üyemiz Mehmet Gürs yılın büyük bölümünde burada kuvvetli rüzgar olduğunu sölüyor. Temmuz ve ağustos aylarında her gün öğleden sonra bu şiddetli rüzgarı yakalamak mümkün. Bu nedenle acemi sörfçülere çok fazla tavsiye edilmiyor. Datça'da sörf yapmak isteyenlerin yararlanabileceği tesisler de var. Örneğin kasabaya 11 kilometre uzaklıkta Kızlanaltı Gebekum Mevkii'nde bulunan Surf Holliday Village bunlardan biri. Tesislerde ders de veriliyor. 252-722 01 70.

MİMARSİNAN

Büyükçekmece Gölü'nde sörf

İstanbullu rüzgar sörfü tutkunlarının ilk adresi Büyükçekmece Gölü kıyısındaki Mimarsinan Beldesi. Hakan Öge'ye göre Trakya rüzgarlarını alan İstanbul'un en popüler rüzgar sörfü alanı. Uygun rüzgarlar temmuz ayında başlıyor ve ekim sonuna kadar sürüyor. İlk rüzgar sörfçüleri bundan altı-yedi yıl önce Mimarsinan'ı keşfettiler. Bu ilgiyi farkeden Mimarsinan Belediyesi göl kenarına bir depo inşa ettirdi. Rüzgar sörfçüleri bu depoda malzemelerini yıl boyunca bedelsiz olarak saklayabiliyorlar. Mimarsinan Belediyesi Tel: 212-883 55 60.

SAROS KÖRFEZİ

Malzemenizi almadan gitmeyin

Gelibolu Yarımadası'ndaki Saros Körfezi’nin birçok noktasında rüzgar sörfü yapılıyor. Yalnız Kutlu Torunlar'ın bir uyarısı var: Malzemenizi almadan gitmeyin, orada bulamayabilirsiniz. Rüzgar sörfçülerinin en çok rağbet gösterdiği bölge Gelibolu'ya 12 kilometre uzaklıktaki Güneyli Köyü. Köyde bulunan çok sayıda yazlık site yazın sörf meraklılarının akınına uğruyor. Hazirandan eylüle kadar renkli rüzgar sörfü yelkenleri Güneyli sahilinde sık sık görülüyor. Sörf yapılan bir başka yer de Kumbaba.

ILICA PLAJI

Yeni başlayanlar için çok iyi

İki kilometreye yakın uzunluktaki geniş ve beyaz kumlu plajıyla Çeşme'nin en büyük ve popüler merkezlerinden biri Ilıca. Denizin içinde kaynayan sıcak termal suları, Ilıca'yı büyük bir termal havuz haline getiriyor. Bir çok otel ve pansiyonda bile kaplıca suyu var. Plajın en önemli özelliklerinden biri de, kıyıdan denize doğru yaklaşık yüz metrelik bir şeridin insan boyunu geçmemesi. Bu özellik rüzgar sörfüne yeni başlayanlar için ideal bir ortam sağlar. Yelken Federasyonu rüzgar sörfü sorumlusu İlknur İçingir'e göre Ilıca yarış düzenlemek için son derece uygun bir alan.

GÜMÜŞDERE PLAJI

Boğaziçililerin plajı ideal

İstanbul'a bir saat uzaklıktaki Gümüşdere plajı birkaç yıldan beri rüzgar sörfçüleri için cazibe merkezi oldu. Karadeniz kıyısındaki Gümüşdere'de İstanbul'un iki rüzgarı lodos ve poyrazla rüzgar sörfü yapmak mümkün. Mehmet Gürs, Gümüşdere'nin biraz dalgalı olduğunu söylüyor ve ekliyor: Malzeme kiralama imkanı sayesinde İstanbullular için çok ideal. Gümüşdere sahlinde Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği'nin BurcBeach isimli plajı var. Burada rüzgar sörfünün yanı sıra kiteboard ve katamaran yapılabiliyor. Tel: (0212) 287 02 32

TUZLA

Mevsimi nisandan kasıma kadar

E-5 karayoluyla İstanbul'dan bir saat mesafedeki Tuzla metropolün rüzgar sörfü meraklılarını çekmeyi başarıyor. Tuzla'da sörf mevsimi nisan ayında başlıyor kasıma kadar devam ediyor. Ama en uygun rüzgarı haziran-temmuz aylarında yakalamak mümkün. Özellikle yeni başlayanlar için uygun bir rüzgar sörfü alanı. Çünkü rüzgarın sörfçüleri açığa atmasına imkan yok. Arıtma tesislerinin devreye girmesiyle bir süredir kıyıdaki kirlilik de ortadan kalktı. En uygun Mercan sahilinde iki yıldır hizmet veren Mercan Sörf Kulübü'nde eğitim almak mümkün.

PIRLANTA PLAJI

Kendine güvenen sporcuların tercihi

Çeşme'nin güneybatısında, 10 kilometre uzaklıktaki plaj. Çiflikköy'de bulunan Pırlanta Koyu Sakız Adası'nın tam karşısında yer alıyor. İyi rüzgar alan sert dalgaları nedeniyle sörfçüler tarafından tercih ediliyor. Ancak Pırlanta Koyu bir SİT alanı. Bu nedenle tek bir çivi bile çakılamıyor. Bu plaj daha çok bireysel olarak tecrübeli sörfçülere hitap ediyor. Ekstrem bir parkur olan Pırlanta Plajı, kondisyonu güçlü, kendine güvenen sporcuların ilk adresleri arasında yer alıyor.

SÖRFÇÜ, SÖRF ÖĞRETMENİ VE MACERA TUTKUNLARINDAN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ

Eski Olimpik sörfçü

Kutlu Torunlar

Macera sporcusu

Kemal Merkit

Milli sörfçü, sörf eğitmeni

Bora Kozanoğlu

Eski milli sörfçü, sörf eğitmeni

Deniz Erkoca

Olimpik sörfçü

Ertuğrul İçingir

Yelken Federasyonu sörf sorumlusu

İlknur İçingir

Macera sporcusu, aşçı

Mehmet Gürs

Türkiye ikincisi sörfçü, TV sunucusu

Çağla Kubat

Milli sörfçü

Kerem Mutlu

Atlas Dergisi danışmanı

Hakan Öge

False