GeriSeyahat Reyhanca
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Reyhanca

Reyhanca

Geçmişte Günümüze Yolculuk

Gourmet Club

Tekeli Konakları

Antalya Kaleiçi'nin tarihi dekoru konaklar, değişik lezzetlere evsahipliği yapıyor

Antalya Kaleiçi'nin tarihi dekoru konaklar, değişik lezzetlere evsahipliği yapıyor

EN parlak dönemini Roma egemenliğine geçince yaşamaya başlayan Antalya Kaleiçi'nde, o dönemde yapılmış görkemli yapılar, çok sonra, 1200'lü yıllarda Türk egemenliği altında iken yenilenmiş, Selçuklu mimarisine uygun hale getirilmiş, Selçuklu Devletinin 1300'de beyliklere ayrılarak parçalanmasından sonra bu bölgeye Hamidoğulları'na bağlı Teke Beyliği yerleşmiş ve bu nedenle buraya ‘‘Tekeli‘‘ adı verilmiştir. Tekeli Beyleri'nin Kaleiçi'nde yaşadığı bu konaklar, zaman içinde çeşitli değişikliklerden sonra, şu anda ‘‘Tekeli Konakları’’nda olduğu gibi hala varlıklarını sürdürüyorlar.

ROMA'DAN SELÇUKLU'YA

'Tekeli Konakları' projesi hayata geçirilirken dört ayrı konak aynı avluda birleştirilerek çok geniş bir alan elde edilmiş. Butik otel tarzında az sayıda ama çarpıcı odaları olan bir de konaklama birimi yaratılmış. Odalarda her şey aslına aynen uyularak restore edilirken, eski Türk evlerinin geleneksel ‘‘dolaptan gizli banyoya geçiş’’ unsurlarına bile sadık kalınmış. Yani odanızda bir dolap kapağını açıp, dolabın arkasında gizlenmiş banyoya giriyorsunuz. İpekli dokumaların, yerlerdeki en az 100 yıllık kilimlerin, Sedir ağacı kokulu sandıkların, yine en az 100 yıllık pirinç karyolaların bambaşka bir yüzyıla taşıdığı odalarda teknolojinin tüm nimetleri kullanılarak hazırlanmış banyoyu bir anda bir dolap kapağı ardında görüvermek insanı şaşkına çeviriyor

TARİHİN KOKUSU

Ayrıca odaların tümü ahşap. Bulaşık yıkamada kullanılan su ise yüksek kapasiteli bir tesiste arıtılıyor. Servise hazır yemekler özel yemek asansörü ile kapalı restorana çıkıyor.

İnsan, yıllara meydan okumuş, nesillere evsahipliği yapmış bu ağır başlı mekanın dinginliği etkisi altına alıyor, girer girmez. Bir huzur kaplıyor içimizi. Ortama uygun seçilmiş Klasik Türk müziği nağmeleri etrafımızı sarıyor. Haftanın bazı günleri ise fasıl ile mekanda eğlenceli akşamlar yaşanıyor.

OSMANLI GÜVEÇ

Bir gün önceden yapılan rezervasyonlarda istek üzerine Bıldırcın Dolma bile sunabilen zengin bir mutfağa sahip Tekeli Konakları. Nostaljik bir Tarhana Çorbası veya Terbiyeli Balık Çorbası ile başlayacaktım yemeğe, ancak son anda vazgeçip Deniz Ürünleri Salatası tatmak istedim. Ancak o akşam için Avokadolu Yeşil Salata da, Deniz Ürünleri Salatası da servis edilmiyordu. Malzeme probleminden dolayı sanırım. Böylece mezelere geçiş yaptık. Haydari, Hibeş, Şakşuka çok lezzetliydi. Ardından aldığım Kağıtta Pastırma ise müthişti. Yağlı kağıt yerine Alüminyum Folyo kullanılması Kağıtta Pastırma lezzetini engellememiş, tam tersi son derece hafif ve lezzetli bir pastırma ortaya çıkmış. Ayrıca Kaşık Salatası ayrı bir lezzet kaynağı. Ana yemekte Osmanlı Kuzu Güveç ile Kafkas usulü Şaşlık arasında küçük bir kararsızlık yaşadım ve Osmanlı Kuzu Güveçte karar kıldım. Mantar, soğan, domates ve biberin eşlik ettiği kuzu harikaydı. Muhakkak tatmalısınız. Tatlı olayını da açığa kavuşturmak lazım diyerek Sakızlı Muhallebi istedik. Muhallebinin kıvamı çok yoğun olmasa da sakız aroması müthiş. Bir dahaki sefere Zerde veya Aşure'den de mutlaka tadacağım.

Tekeli Konakları'nın en iyi taraflarından biri de ekonomik olması. Çünkü kişi başı 11-12 milyon lira çok uygun.

Siz siz olun önceden rezervasyon yaptırıp özel yemeklerin de keyfini çıkarın.

Adres ve telefon

Adres: Tekeli Konakları, Dizdar Hasan Sokak, Kaleiçi, ANTALYA

& Tel: 0 242 244 54 65

Reyhan BAŞAL

Tel: 0242/340 38 38

False