Tükürük ve balgam yutmak orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı fetva açıklamasında bulundu

Güncelleme Tarihi:

Tükürük ve balgam yutmak orucu bozar mı Diyanet İşleri Başkanlığı fetva açıklamasında bulundu
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2023 09:27

Tükürük ve balgam yutmak orucu bozar mı sorusu, geniz akıntısı ya da çeşitli rahatsızlıklara göğüs geren pek çok Müslümanın gündeminde yer alıyor. İslam'da oruç, yiyecek, içecek ve cinsel ilişki gibi şeylerden uzak durarak belirli bir süre boyunca açlık ve susuzluğa dayanma ibadetidir. Tükürük ve balgam yutmak, doğal olarak vücudun ürettiği sıvılar olduğu için orucu bozmazlar. İşte, tükürük ve balgam yutmak hakkında Diyanet tarafından yapılan açıklamalar

Haberin Devamı

Balgam ve tükürük yutmak orucu bozar mı sorusu ile gündemde yer alıyor. Tükürük veya balgamı kontrol edemediğimiz durumlarda ağızda biriktirme veya yutma niyeti olmadan yutulduğunda oruç bozulmaz. Ancak, oruç tutan kişilerin, olası durumlarda tükürük ve balgamı ağızda biriktirip yutmamaya özen göstermeleri önerilir. İşte, konuyla alakalı Diyanet bilgileri

BALGAM YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Günümüzde Diyanet İşleri Başkanlığı ve İslam alimlerinin bir çoğu tarafından aynı balgam gibi, oruçken tükürük yutmak da orucu bozmayan hallerin arasında bulunmaktadır. Ağızdan çıkan tükürüğün geri yutulması durumunda ise oruç bozulduğundan kaza yapmak gerekmektedir.

TÜKÜRÜK YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet tarafından " Tükürük yutmak orucu bozar mı? Sorusu genel olarak bu durumun orucu bozmayacağı şeklinde cevaplanmaktadır. Ağız, beden içi olduğundan tükürük yutmak da insanın içindeki necasetin mideden bağırsağa geçmesi gibi doğal kabul edilir. Günlük yaşamda oruçlu iken tükürük yutmak, ağzın içinde salgılanan tükürüğün normal olarak yutulması gibi düşünülür.

Haberin Devamı

Oruçlu kimsenin, art arda gelen ve yoğun olan tükürüğü yutması da sakıncalı olarak değerlendirilmemektedir. Ağzın çalkalanmasından sonra kalan ıslaklığın veya dudağı yaladıktan sonra kalan tükürüğün yutulması durumu da orucu bozmayan hallerden sayılmaktadır. Din bilginlerine göre, Ramazan ayında oruç tutan bir kimsenin ağızda bulunan tükürüğü yutması orucunu bozmamaktadır. Fakat ağızda bulunan tükürüğün biriktirilmesi kaçınılması gereken davranışlardan olarak açıklanmaktadır. Bu şekilde yutmanın orucu bozmamakla birlikte mekruh olduğu söylenmektedir.

BAKMADAN GEÇME!