Kan vermek orucu bozar mı? Oruçlu iken kan verecekler için Diyanetten açıklama

Güncelleme Tarihi:

Kan vermek orucu bozar mı Oruçlu iken kan verecekler için Diyanetten açıklama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2021 16:03

Kan vermek orucu bozar mı? Sorusuyla ilgili aramalar Ramazan öncesinde merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki oruçluyken kan verilir mi? Konuyla ilgili, oruçlu iken kan verecekler için diyanetin açıklamasını paylaşıyoruz.

Haberin Devamı

Mübarek Ramazan ayının başlamasına artık çok az bir zaman kaldı. Oruç ibadetlerini yerine getirmek isteyen pek çok Müslüman, 12 Nisan'ı 13'üne bağlayan gece sahur yaparak oruç tutmaya başlayacak. Orucunu bozmamak için akılda kalan bütün sorulara yanıt arayan vatandaşların şüpheye düştüğü konulardan biri de kan vermenin orucu etkileyip etkilemediği…

Her gün birçok insan çeşitli sağlık nedenlerinden dolayı kan vermek ve aynı zamanda kan almak için sağlık kuruluşlarını ziyaret ediyor. Ramazan ayı boyunca kan verecekler oruçlu iken bu durumun sorun yaratabileceğinden oruca niyetlenmede tedirginlik yaşıyorlar.

Kan vermek orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayına girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kan verecekler için oruç konusuna açıklık getirdi. İşte o açıklama…

Haberin Devamı

Kan vermenin orucu bozup bozmayacağı konusunda, Hz. Peygamber’den rivayet edilen “Hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulur.” (Ebû Davûd, Sıyam, 28) hadisinden hareketle bazı İslâm bilginleri kan vermekle orucun bozulacağını söylemişlerdir. Din bilginlerinin çoğunluğu ise, Hz. Peygamber’in oruçlu iken hacamat olduğuna dair rivayeti (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Sıyam, 29) esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağını söylemişlerdir.

Bu iki hadis ve diğer rivayetler birlikte değerlendirildiğinde, “Hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulur.” hadisinin “hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulma tehlikesiyle karşı karşıyadır.” şeklinde anlaşılmalıdır. Zira hacamat yapan kişi emerek kanı aldığı için boğazına kan kaçma ihtimali, hacamat yaptıranın ise zayıf düşeceğinden yeme içme zorunda kalma ihtimali bulunmaktadır. Nitekim Enes b. Malik de hacamat yaptırmanın oruçluyu zayıf düşüreceğinden dolayı hoş karşılanmadığını söylemiştir (Buhârî, Savm, 32). Bu itibarla, oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz.

BAKMADAN GEÇME!