İğne orucu bozar mı? Oruçluyken aşı olmak ve iğne yaptırmak orucu bozar mı? Diyanet fetvası!

Güncelleme Tarihi:

İğne orucu bozar mı Oruçluyken aşı olmak ve iğne yaptırmak orucu bozar mı Diyanet fetvası
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2023 12:15

Diyanet İşleri Başkanlığı, rahatsızlıkları dolayısıyla iğne vurdurmak zorunda olan kişilerin orucunun bozulup bozulmayacağı konusunda açıklamada bulundu. Peki, iğne orucu bozar mı? Oruçluyken aşı olmak ve iğne yaptırmak orucu bozar mı? Diyanet fetvası!

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı, rahatsızlıkları dolayısıyla iğne vurdurmak zorunda olan kişilerin orucunun bozulup bozulmayacağı konusunda açıklamada bulundu. Diyanet, iğne vurulmanın orucu bozmayacağı kararına vardı. Ancak, bu konuda bazı istisnaların olduğunu da kararına ekledi. Peki, oruçluyken aşı olmak ve iğne yaptırmak orucu bozar mı? Diyanet fetvası!

AŞI OLMAK VE İĞNE YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar.

Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

BAKMADAN GEÇME!