Brahmanizm Dini Nedir? Brahmanizm, Hinduizm Ve Budizm Arasındaki Fark

Güncelleme Tarihi:

Brahmanizm Dini Nedir Brahmanizm, Hinduizm Ve Budizm Arasındaki Fark
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2021 16:07

Dünya üzerinde pek çok din vardır. Bu dinlerden bir tanesi de Brahmanizm dinidir. Brahmanizm dininin Hinduizm ve Budizm ile farklılıkları bulunmaktadır. Bu dinin farklılıklarını ve anlamlarını araştıranların sayısı artmıştır. Brahmanizm dinini ilk kez duyanlar da yoğun bir araştırma sürecine girerek kafalarında ki sorulara cevap aramaktadırlar. Peki Brahmanizm dini nedir? Brahmanizm ve Hinduzm arasındaki fark nedir? İşte Brahmanizm dini ile ilgili tüm detaylar.

Haberin Devamı

 Brahmanizm dünyada yer alan çok tanrılı dinlerden bir tanesidir. Esasen Brahmanizm tek tanrılı bir din olarak bilinmektedir. Brahmanizm dinine mensup olan kişiler tek Tanrı'ya inanırlar. Brahmanizm özellikle Asya kıtasında çok yaygın olan bir dindir.

 Brahmanizm Dini Nedir?

 Brahmanizm dini çok tanrılı bir din olarak bilinir. Gerçek Brahamanistler tek Tanrı'ya inanmaktadırlar. Fakat din içerisinde Tanrı'nın sıfatlarını ve onun tezahürlerine de taparlar. Bundan dolayı çok tanrılı bir din olarak adlandırılır. Brahmanizm dini Hindistan'da oldukça yaygındır. Bu d inde aynı zamanda enkarnasyon inancı bulunmaktadır. Enkarnasyon inancı avatara inancı olarak bilinmektedir. Bu inanca göre Tanrı bir bedene girebilir ve maddi şekillere girerek insanlara gözükebilir. Bundan dolayı da Tanrı'nın sıfatlarına ve tezahürlerine karşı bir tapınma söz konusudur.

Haberin Devamı

 Brahmanizm dini bir kapalı din hüviyeti olarak bilinmektedir. Çünkü dinin gereklilikleri insanların inanmış olduğu kast sistemi inancına tamamen çelişmektedir. Bundan dolayı Brahmanizm dini bu noktada bir tezatlık içermektedir. Bu dine mensup olanlar da tenasüh içerisinde yer almaktadır. Brahmanizm özünü kaybedip günümüzde çok tanrılı dinlerden birisi haline gelmiştir. Buna en büyük örnek ise Tanrı'nın bir bedene girmesi ve tenasüh inancııdr.

 Brahmanizm, Hinduizm ve Budizm Arasındaki Fark

 Budizm ve Brahmanizm arasındaki keskin bir fark yer almaktadır. Öyle ki Budizm dini Brahmanizm dininde yer alan puta tapma inancı yoktur. Bundan dolayı Brahmanizm dininden ayrılmış ve yen bir din doğmuştur. Aynı zamanda Brahmanizm dininden Budizm dinine geçmiş olan bir takım temel esaslar da yer almaktadır. Fakat günümüzde Budizm daha sonra Buda heykellerine tapınma ayinleri olduğundan dolayı hemen hemen Brahmanizm ile benzer özellikler taşımaya başlamıştır. Budizm dini Brahmanizm dininden bir diğer farkı da yakın gelecekte bir kurtarıcı gelecek ve bu kurtarıcı pek çok müjdeyi insanlara sunacaktır.

 Brahmanizm dininin Hinduizm dininden farkı ise dhamma inancıdır. Dhamma inancı kutsal metinlerin yazıldığı bir din karşılığı olarak bilinmektedir. Gerçek doktrinlerin ve doğruların yer aldığı bu din bu şekli ile Brahmanizm'den ayrılmıştır.

 Kaynak: Diyanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!