Arafat Vakfesi Nedir, Farz Mıdır Ve Ne Zaman Yapılır? Arafat Vakfesi Şartları Ve Sünnetleri

Güncelleme Tarihi:

Arafat Vakfesi Nedir, Farz Mıdır Ve Ne Zaman Yapılır Arafat Vakfesi Şartları Ve Sünnetleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2021 16:06

Hanefi Mezhebine göre hac ibadetinin 3 farzı bulunmaktadır. Bunlar; ihram, Arafat Vakfesi ve ziyaret tavafıdır. Hac ibadeti bu farzlar sıra ile yerine getirildiği zaman eda edilmiş olmaktadır. Bu farzlar içerisinden ihram şart olandır. Diğerleri ise rükün olarak isimlendirilmektedir. Arafat Vakfesi nedir, farz mıdır ve ne zaman yapılır? Arafat Vakfesi şartları ve sünnetleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Malikilere göre üç farzın yanında sa'y da farz olarak sayılmaktadır. Bu dördü haccın rükünlerini meydana getirmektedir. Şafiler ise bu farzlara saç kısaltma ve tıraş etmeyi eklemişler ve farz sayısını beşe çıkarmışlardır.

 Arafat Vakfesi Nedir, Farz mıdır ve Ne Zaman Yapılır?

 Arafat, Mekke'nin 25 km güneydoğu bölgesinde Harem sınırlarının dışında bulunmaktadır. Vakfe kelime anlamı olarak, bir yerde bir süre beklemek ya da durmak anlamına gelmektedir. Arafat Vakfesi önemli bir rükündür ve titizlik gerektirmektedir.

 Arafat Vakfesi süresinde burada bulunmayan kişiler o sene için hacca yetişememiş sayılmaktadır. Arafat Vakfesi dışında yerine getirilemeyen diğer menasik için sonrasında kaza yapılabilir ya da fidye ödenip telafisi sağlanabilmektedir. Hz. Muhammed'in (SAV) sözü olan "Hac, Arafat'- tan ibarettir" Arafat Vakfesinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bunun yanında bu vakfenin kaçırılmaması için titizlik göstermek oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

 Arafat Vakfesinin geçerli olmasının bir takım şartları bulunmaktadır. Bu şartlar;

Vakfenin Yeri: Arafat bölgesi Vakfenin yeridir. Arafat bölgesinin Mekke kısmındaki sınırı Urena Vadisidir. Urena dışında kalan Arafat Bölgesinin her yerinde vakfe yapılmasına sakınca yoktur.

Vakfenin Zamanı: Vakfenin zamanı Zilhicce ayının 9. arife günü güneşin tepe noktasına gelmesi ile bayramın ilk günü tan yerinin ağarmaya başladığı zamana kadar geçen süre olarak bilinmektedir. Bu konu ile ilgili olarak mezhepler birlik içerisindedir. Yalnızca Hanbeli mezhebine göre vaktin ilk zamanı arife günü fecr-i sadık ile başlamaktadır. Vakfenin kabul olması için niyet, akıl, ilim şart değildir. Bu sebeple belirtilen sürede şuurlu, şuursuz, uykulu, uyanık, abdestli, abdestsiz Arafat sınırları içerisinde bulunan herkes Vakfeyi tamamlamış olmaktadır. Hanefi Mezhebine göre, arife günü gündüz Arafat bölgesinde bulunanların güneş batmadan mazeretsiz olarak oradan ayrılmaması vaciptir. Mazeretsiz bir şekilde ayrılan kişi güneş batmadan tekrar gelirse bir şey gerekmez. Ancak aksi durumda ceza gerekmektedir.

Haberin Devamı

Arafat Vakfesi Sünnetleri Nelerdir?

 Arafat Vakfesinin bir takım sünnetleri bulunmaktadır. Bunlar;

Zilhicce ayının 8. terviye gününü Arife gününe bağlayan gecenin Mina'da geçirilip, güneşin doğuşu ile birlikte Arafat'a yol almak.

Zeval vaktinden önce Arafat bölgesinde olmak ve mümkün ise vakfe isin gusül abdesti almak

Zeval vaktinden sonra Arafat bölgesinde öğle namazı öncesi Nemire Mescidinde hutbe okunması

Öğle ve ikindi namazlarının cem-i takdim ile birlikte kılınması

Vakfe sırasında kişilerin abdestli olması ve kıbleye dönmesi

Vakfenin cem-i takdim ile kılınan namaz sonrasında yapılması. Vakfe esnasında kişilerin ayakta durması oturmasından, binek üzerinde olması ise ayakta olmasından çok daha faziletlidir.

Haberin Devamı

Vakfenin mümkün olduğunca Cebelirahme isimli tepenin yakınında yapmak

Vakfe yapılırken oruç tutmamak

Gün boyunca zikir, telbiye, tesbih, dua, istiğfar ibadetlerinin sürekli olarak yapılması Kişinin kendisi, annesi, babası ve tüm Müslüman alemi için dua ve istiğfar etmesi

Cem-i Takdim: arife gününde Arafat'ta öğle ile ikindi namazlarının öğle vaktinde birleştirilip kılınması sünnetine verilen isimdir.

Ebu Hanife bu namazların cem-i takdim ile kılınabilmesi şartlarını;

Arefe günü hac için ihramlı bir şekilde Arafat'ta olmak

Mescid-i Nemire'de cemaat ile kılmak olarak ifade etmektedir.

Bunun dışında namazlar her zaman kendi vaktinde kılınmalıdır.

Kaynak: Diyanet

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!