Adet olunca oruç bozulur mu, ne yapılmalı? Oruçluyken regl olunca orucu bozmak mı gerekiyor? Diyanet açıklama getirdi

Güncelleme Tarihi:

Adet olunca oruç bozulur mu, ne yapılmalı Oruçluyken regl olunca orucu bozmak mı gerekiyor Diyanet açıklama getirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2024 16:06

Oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu ve kahverengi leke gelince oruç bozulur mu sorusu, Ramazan ayında ibadetlerini yerine getirmek isteyen pek çok kadının aklındaki soru işareti oldu. Adet döneminin başladığına işaret eden kahverengi lekenin hükmüne Diyanet tarafından açıklık getirildi. Peki, kahverengi leke (adet lekesi) orucu bozar mı? İşte yanıtı...

Haberin Devamı

İslam dininde regl dönemi boyunca oruç tutulmaması konusu Kuran'da değil, hadislerde yer alır. Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. İşte, oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu sorusunun cevabı

ADET LEKESİ ORUCU BOZAR MI?

Düzenli adeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren adet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Ancak on gün geçtiği halde akıntı devam ediyorsa mutat olan âdetinden sonraki akıntılar adet değil özür kanıdır. Akıntısı on günden fazla devam eden bir kadın, “özür sahibi” kimselerin yaptığı şekilde abdest alır ve namazını kılar (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 99).

Haberin Devamı

Fıkıh kaynaklarında yer alan genel hüküm bu olmakla birlikte, adet döneminden önce görülen lekelenmelerin adet öncesi hormonal değişikliklerden kaynaklandığı bilinir ve doktor kararıyla bunların adet kanaması olmadığı tespit edilirse, adet günleri sabit olan kadınların bu günlerinden önce ve sonra görecekleri renkli akıntılar özür kanı sayılır.

ADET OLUNCA ORUÇ BOZULUR MU?

Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276).

İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.

BAKMADAN GEÇME!