GeriSeyahat Positano, İtalya’da gördüğüm en romantik kasabaydı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Positano, İtalya’da gördüğüm en romantik kasabaydı

Positano, İtalya’da gördüğüm en romantik kasabaydı

Seyahat tutkunu Embiye Ülgen, Ayşe Arman’ın çocuksuz, romantik tatil üzerine yazdığı köşe yazısından etkilenip soluğu İtalya’nın Amalfi kıyılarındaki Positano’da aldı. “Muhteşem doğası, sevimli mimarisi, sıcakkanlı insanlarına hayran kaldım” diyor.

İstanbul’da yaşayan Embiye Ülgen (34) gıda mühendisi. En büyük tutkusu yeni şehirler, kültürler keşfetmek. Dört yaşındaki oğlu Utku da katılıyor yolculuklarına. Ülgen, izlenimlerini “gezenanne.com” adlı blog’unda paylaşıyor. Bugüne kadar Türkiye’nin güney, batı bölgelerini ve Karadeniz sahil şeridini gezdi, Avrupa’da ise Bulgaristan, Fransa, İtalya’da birçok şehri, ayrıca Viyana, Prag, Barcelona’yı gördü. “İtalya’yı gezmeye doyamadım. Kuzeyini baştan başa dolaştım, doğu ve batısında birçok şehrine gittim, son olarak bence bir dünya harikası olan, güneydeki Amalfi kıyılarına gittim ve hayran kaldım. Özellikle Positano’ya bayıldım” diyor.

DENİZİ VE EVLERİ SEYRE DOYAMADIM

Positano’ya gitmesinin nedeni Hürriyet’te okuduğu bir köşe yazısı.“Bir yeri ziyaret etme isteğim o yerle ilgili gördüğüm bir resim, izlemiş olduğum bir film ya da okumuş olduğum bir yazı sonrası oluşur. Bazen bu isteğimi hemen gerçekleştirir, bazen de nadasa bırakır zamanı geldiğinde gidip o yeri görürüm. Positano ile yıllar önce Ayşe Arman’ın bir yazısında tanıştım. Küçük kızını evde bırakmış, Güney İtalya’nın romantik noktalarını keşfe çıkmıştı. O gün bunu anlamamıştım ama ben o yazıdan öylesine etkilenmiştim ki yıllar sonra kendi Positano ziyaretim sonrası dönüp baktığımda kelimesi kelimesine tüm yazıyı hatırladığımı şaşırarak fark ettim.”
Positano’ya yaklaşık iki saatlik İstanbul-Napoli uçak yolculuğu, bir saatlik Vezüv Yanardağı etrafında giden banliyö benzeri tren yolculuğu ve son olarak Amalfi kıyılarında uçurum kenarında giden bol virajlı bir otobüs yolculuğuyla ulaştıklarını anlatıyor: “Aradaki transferlerle birlikte İstanbul’dan çıktıktan yaklaşık dört saat sonrası Positano’daydık” diyor.

SICAKKANLI HALKI TURİSTLERİ SEVİYOR

Positano, İtalya’da gördüğüm en romantik kasabaydı


“Napoli’nin güneyinde sarp kayalıklar üzerine kurulu irili ufaklı köy ve kasabalardan biri. Bana göre en romantiği. Uçsuz bucaksız bir deniz, denizi yukarıdan gören iki tepenin üzerine kurulmuş şirin evler... Evler tepenin en altından en tepesine kadar birbirinin manzarasını engellemeyecek şekilde dizilmiş ve rengârenk boyanmış. Denizi de, evleri de seyre doyamıyor insan... Yapılacak en güzel şey romantizmin tadına varmak. Etrafta Güney İtalya’nın simgesi limon ağaçları, ellerde limoncello kadehleri, bir de deniz manzaralı geniş balkonlu güzel bir yere kuruldunuz mu şahane... Sükûnetten huzur bulanlar için biçilmiş kaftan.”

Positano’da yörenin meşhur seramik çinilerinin dikkat çektiğini söylüyor. Kasabada İtalyan denizcilerin yüzyıllar öncesinin İstanbulu’ndan kaçırdıkları Madonna ikonasını sergiledikleri katedralin görülmeye değer olduğunu belirtiyor. Ayrıca merkezdeki sanat galerisinde sergilere göz atılabileceğini söylüyor. Diğer yandan Positano’nun en güzel yanının sıcakkanlı, samimi halkı olduğunu anlatıyor: “Yolda karşılaştıkları turistlere bile selam veriyorlar.”
Yemeklere ve konaklama seçeneklerine gelince... “Deniz mahsulleri çok çeşitli. Sahildeki restoranların fiyatları yüksek. Genelde ailelerin işlettiği butik otellerde konaklıyorsunuz. Biz Villa Yiara’da kaldık. Sanki bir köy evindeymiş hissi uyandıran hoş bir dekorasyonu vardı. Denize karşı rahat koltukları ve limon ağaçları ile süslü büyükçe terası harikaydı. Otelin sahibi de sıcakkanlı, sevimli bir İtalyan)dı. Sabah kuş cıvıltıları ile uyandıktan sonra, terasımıza servis edilen kahvaltımızda denize karşı kahvemizi yudumlamak büyük keyifti...” Positano’nun güneyde olduğunu hatırlatan Ülken, “Sonbaharda da bol güneşli bir tatil imkânı sunuyor” diyor.

Merdivenleri kondisyon gerektiriyor

Kasabaya ilk indiğimizde elimizde çantalarımızla haritadan bakıp hemen alt sokakta olduğunu gördüğümüz otelimize doğru yol kenarından yürümeye koyulduk. Hemen yanımızda dik bir merdiven vardı. Kestirme olduğunu düşünüp oradan gitmeye karar verdik. Fakat merdivenler in in bitmedi! Baktık olmayacak, labirent gibi merdivenlerin farklı bir yönüne saptık. Bu kez de çık, çık bitmedi. Elimizde eşyalarımız, nefes nefese çıkarken yanımızdan 70’lik delikanlılar rahatça geçiyordu. Bizim ise halimiz kalmamıştı. Öğrendik ki sahile ve çarşıya giderken de bu yüzlerce basamak inilip çıkılıyordu. Otelimize yakın merdiven başlarını, sonlarını iyi belledik.

En sevdiği beş şehir: Roma, Paris, Bodrum, Positano, Prag
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Uçak, tren, otomobil
Seyahatte ne yer ne içer? Kaliteli yerel yiyecek ve içecekler
Seyahatte nerede kalır? Merkezi oteller
Kiminle seyahat eder? Eşi ve oğluyla
Seyahatten ne alır? Yerel yemekler
Seyahatte ne okur? Seyahat rehberleri
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Fotoğraf makinesi, rehber kitabı

False