GeriSeyahat Palandöken yeni sezona iddialı başladı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Palandöken yeni sezona iddialı başladı

Palandöken yeni sezona iddialı başladı

Yılın 150 günü kayakçıların gözdesi 'toz kar' ile örtülü Palandöken, son yıllarda Türkiye'nin önemli kayak merkezleri arasında liderliğe doğru hızla yükseliyor.

Cahit AKYOL
 
Aynı anda 30 bin kişinin kayak yapabildiği 30 pist, beş telesiyejle hizmet veren tesisler, 2011’de Erzurum’da düzenlenecek Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (UNIVERSIADE) için yenilendi. Yedi yeni telesiyej hizmete açıldı. Yeni kayak, paten pistleri bugünlerde aşama aşama hizmete giriyor. Geçen hafta kar kalınlığı 65 santimetreye ulaşmıştı. Sömestr tatiline kadar iki metreyi bulması bekleniyor.

Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum’da, 24 kilometre uzunluğundaki bir sıradağ olan Palandöken’in Hınıs Boğazı mevkiinde. Sezon aralık ayında başlayıp mayısa kadar sürüyor. Palandöken’de 30 ayrı pist var. 8’i kolay, 8’i orta zorlukta, 3’ü zorlu, 4’ü doğal pist. 27 numaralı pist, sekiz kilometreye varan uzunluğuyla, Türkiye’nin en uzun pistlerinden. 3125 metre irtifadaki pisti, Türkiye’nin en yüksek rakımlı pisti. Bu pistte, zirveden 2100 metre rakıma, hiç durmadan kayarak inmek mümkün. Ayrıca Palandöken’de snowboardcular için de ezilmemiş, doğal pistler var. Bu pistlere teleski ya da telesiyejlerle ulaşılıyor.
 
ŞEHİR MERKEZİNDEN ZİRVE 15 DAKİKA

Palandöken’in özelliklerinden birisi de uçak, otobüs ya da trenden indiğiniz andan itibaren, 15 dakika içinde karayoluyla Palandöken pistleri ve otellerine ulaşılabilmesi. Çünkü Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum’a sadece 5 kilometre uzaklıkta. Bu yol en sert hava koşullarında bile, ulaşıma açık. 10 yıl öncesine kadar İstanbul, Ankara ve İzmir’e uzaklığı nedeniyle fazla ilgi görmeyen ve bu nedenle yatırım yapılmayan Palandöken’de bugün dört lüks otel var. Üstelik bunlardan birisi 5 yıldızlı. Bu nedenle de Palandöken’e artık, yerli tatilcilerin yanı sıra Beyaz Rus, Hollandalı, Slovakyalı turistler de geliyor. Palandöken otellerinin hepsinde, pist haritaları var. Bu haritalarda, pistlerin uzunlukları, başlangıç ve bitiş noktaları, irtifaları ve zorluk dereceleri yazılı. Ayrıca otellerin hepsi birbirlerinin pistlerinden yararlanabiliyor.
Genellikle ağaçsız olarak bilinen Palandöken pistlerinin arasında, Polat Renaissance’a ait olan ve orman içinden geçen, pistler görsel zenginlik açısından doyumsuz güzellikte.

PALANDÖKEN OTELLERİ

Polat Renaissance: 5 yıldızlı kongre ve kayak oteli. 12 ay hizmet veriyor. Kışın kayak tutkunlarını yazın da kültür turları ağırlıyor. 10 katlı bir otel. Kış aylarında “Her şey dâhil” sistemi uygulanıyor. Palandöken’in girişinde. Ejder Pisti’ne sadece bu otelin liftleriyle çıkılıyor. 234 oda, 800 yatak kapasiteli. Ayrıca 4 dubleks süiti ile bölünebilir özellikteki bin kişilik seminer salonu, kapalı yüzme havuzu var. Bu yıl otelde 4 milyon dolar harcama ile yenileme çalışmaları yapıldı. Duvarlar ısı yalıtımı için cam tekstil ile kaplandı. Sömestr fiyatları kişi başına 210 TL. (Tel: 0 442 232 00 10, www.polatholding.com)

Dedeman: Dedeman Oteller zinciri Palandöken Dağı’nda iki ayrı otel işletiyor. Dedeman Palandöken dört yıldızlı. Dedeman Palandöken Ski Lodge ise üç yıldızlı. Her iki otel “her şey dâhil” sistemiyle hizmet veriyor. Dedeman Palandöken 187 oda, 600 yatak kapasiteli. Ayrıca, 200 kişilik seminer salonu bulunuyor. Bu yıl otelde büyük oranda yenileme çalışmaları yapıldı. Eskiyen mobilyalar ile bazı yerlerin dekorasyonları değişti. (Tel: 0 442 316 24 14) Dedeman Palandöken Ski Lodge ise 66 oda ve 152 yatak kapasitesine sahip. (Tel: 0 442 317 05 00) Her iki otelinde sömestr günler fiyatları şöyle; Tek kişilik oda günlük 300 TL, iki kişilik oda günlük 400 TL, üç kişilik oda günlük 540 TL. (www.dedeman.com)
Palan Hotel: 4 yıldızlı kayak ve kongre oteli. Oda kahvaltı ya da tam pansiyon konaklama imkanları ile, yabancılar kadar yerli turistlerin de rağbet ettiği bir otel. 160 oda, 500 yatak kapasiteli. 350 kişilik seminer salonu, 71 metrekarelik ısıtmalı kapalı yüzme havuzu, geniş bir SPA bölümü var. Otel bu yıl başta salonlardaki mobilyalar, SPA bölümü olmak üzere yenilendi. Odaların anahtarlı kapılarına kartlı sitemler takıldı, tavanları yükseltildi. Sömestr zamanı oda kahvaltı tek kişilik 90 TL. (Tel: 0 442 317 07 07, www.palanotel.com)

Palandöken’de ayrıca Kayak Eğitim Merkezi’nin yanı sıra toplam yatak kapasitesi 600’ü bulan kayak evi, Jandarma ve Kızılay’a ait sosyal tesisler bulunuyor.

KAYAK VE HOCA ÜCRETLERİ

Palandöken’deki oteller kayak kiralıyor, müşterilerine ders alma imkanı sunuyor. Kiralık kayak takım ve malzemelerinin ortalama günlük kirası 20 TL. Kayak hocalarının bir saatlik ders ücreti ise 100 TL. Öğrenci sayısı arttıkça ders ücreti düşüyor. İki kişi için 80’er TL daha fazla kişiden oluşan grup olursa kişi başına 40 TL talep ediliyor. Çocuklar için kızakların kirası günlük 15 TL.

GEREKLİ TELEFONLAR

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü: 0442 235 09 25 - 235 19 12
Turizm Polisi: 0442 233 24 26
THY: 0442 213 67 18 - 218 41 50
Onur Air: 0442 327 39 17 (Havaalanı)- 233 36 90 (Erzurum merkez)
Erzurum Havaalanı: 0442 327 14 31
Devlet Demiryolları: 0442 234 95 32

NASIL GİDİLİR?

Karayolu ile İstanbul- Bolu- Ankara- Yozgat- Sivas- Erzincan- Erzurum 1229 kilometre, İzmir- Uşak- Afyon- Ankara- Yozgat- Sivas- Erzincan- Erzurum 1462 kilometre. Ankara- Yozgat- Sivas- Erzincan- Erzurum 880 kilometre.
THY’nin her gün direkt İstanbul ya da Ankara aktarmalı sefer yapıyor. Onur Air ise haftanın ** günü İstanbul ve Ankara’dan Erzurum’a uçuyor.
* İstanbul, Ankara ve İzmir’den her gün tren seferi var. Ankara- Erzurum (20 saat) İstanbul- Erzurum (28 saat). İzmir’den Erzurum’a Ankara aktarmalı ulaşılıyor.

KIŞ OLİMPİYATI HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Yöre halkının Doğu Anadolu’nun Paris’i olarak tanımladığı Erzurum, Palandöken ile bölgenin en popüler kayak merkezi. Ancak Erzurumlular bununla yetinmedi. Olimpiyatlardan sonra en büyük spor organizasyonlardan birisi olan “UNIVERSIADE Kış Oyunları”nın 2011 bölümünü üstlendi. Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu’nun (FISU) yetkisindeki kış festivali için Palandöken’de yeni hazırlıklar yapıldı. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Dr. Özer Ayık’ın verdiği bilgiye göre, Gençlik ve Spor Müdürlüğü bütçesi ile 2011 projesi için telesiyejler ve pistler oluşturuldu. Suni kar makinesi alındı. Pistlerin Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescili yapıldı. Yeni yarış alanları kuruldu. 7 yeni telesiyej yapıldı. Pist kenarında bulunan 12 kilometrelik güvenlik ağlarına 40 kilometre uzunluğunda yenileri eklenmeye başlandı. Yön ve işaret levhaları yenilendi. Liftlerin bazı bölümlerinin halatları değişti. Geceleri pistlerin üzeride gezip karları ezip sabah kayakçılara hazırlayan Snowtrack adı verilen araçların sayısı 6’dan 12’ye çıkartıldı. Dağda bulunan “Çığ kurtarma ekibi”nin eğitim projeleri Fransa Çığ Kurumu’na yaptırıldı. Çığın kendiliğinden değil de riskin olmadığı zamanlarda istenildiği zaman düşmesi için çığ bombaları içeren sistemler alındı. Çığ önleyici bu sistemler dağın riskli olan 8 noktasına yerleştirildi. Kamera kontrol sistemleri kuruldu. Önümüzdeki günlerde dağın tüm bölümleri kameralar ile gözetim altına alınacak. Pistler kamera merkezinden görüntülenecek. Böylelikle kayak yaparken kaybolma tehlikesi ortadan kalkacak, yaralananlar kaza geçirenler tespit edilip olay yerine yardım araçları sevk edilecek. Ayrıca da Palandöken’de kaza geçirenler Kayak Federasyonu tarafından can kaybı için 50 bin TL, yaralanmalar için de 2 bin TL’ye kadar teminatlarla sigortalandı.

ŞEHRİN TARİHİ MEKANLARINA DA UĞRAYIN

Kış tatilcilerin gözdesi Palandöken’e gidince Erzurum’a uğramadan olmaz. Çünkü Erzurum tarihle iç içe bir şehrimiz. Camiler, çeşmeler, medreseler, mezar anıt olarak bilinen kümbetler kentin simgeleri. Anadolu Selçukluları zamanında yapılmış Anadolu’nun en büyük açık avlulu medresesi Çifte Minareli Medrese kentin simgesi niteliğinde. Taşlarla süslemenin muhteşem örneklerinden olan iki minare çok uzaklardan bile sizi etkiliyor. Ayrıca İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan Yakutiye Medresesi ile “Üç Kümbetler” adlı anıt mezarları, Kurtuluş Savası sırasında kente gelen Atatürk’ün kaldığı Atatürk Müzesi ile Erzurum Kalesi kentin görülmeye değer diğer yapıları arasında. Biraz vaktiniz varsa Ilıca kaplıcaları 20 kilometre, Tortum Şelalesi 60 kilometre, Narman Peri bacaları da 35 kilometre uzaklıkta.

BEYAZ KENTİN KARA TAŞINDAN ALIN

Yılın altı ayında bembeyaz bir örtüye bürünen Erzurum’a gidince kentin simgesi, karakehribar olarak da bilinen Oltu taşından yapılmış süs eşyalarından almadan dönmeyin. Bunlardan ağırlıklı olarak tespih, yüzük, kolye, ağızlık, kol düğmeleri ve rozetler yapılıyor. Kullandıkça parlayan bu siyah taş sadece Erzurum’un Oltu ilçesi civarında çıkıyor. Kentteki birçok mağazada bu taşları bulabilirsiniz. Tarihi Taşhan veya Rüstem Paşa Çarşısı içindeki dükkânların sergilediği Oltu taşından ürünlerin çeşitliliği başınızı döndürecek.

YÖRE MUTFAĞININ ADRESİ ERZURUM MERKEZİ

Palandöken’deki kış tatilinizin lezzet yolculuğunu da Erzurum yemekleri ile yapın. Dağ çevresindeki otellerde genel olarak Türk mutfağı ve uluslararası mutfaklar veriliyor. Gerçek Erzurum yemekleri de kentteki lokantalarda tadabilirsiniz. Döner kebabın yan yatmış hali olarak gözüken Cag kebabı kuzu etinin lezzetini damaklarınıza taşıyor, ancak çok yağlı olduğu için kararında yemek gerekiyor. Cağ adı verilen şişe geçirilerek yapılan kebaptan sonra kadayıf dolmasının tadının tarifini yapmak bile olanaksız. Çünkü tel kadayıf, dövülmüş cevize sarılıp yağda kızartılıyor. Üzerine de şerbet dökülerek servis ediliyor. Cağ kebabının mucidi olduğunu iddia eden Tortumlu Kemal Koç’un restoranı “Koç Cağ Kebabı” Kongre Caddesi’ndeki Nazik Çarşı’da. Restoran gece 23.00’e kadar açık. (0442 213 45 47) Kadayıf dolmasının adresi Numune Hastanesi’nin tam karşısındaki “Muammer Usta’nın Yeri”. (0442 233 62 82) Simavi Demir, üç asırlık İbrahimpaşa Mahallesi’nde 11 eski evi satın alıp restoran haline getirdi. Erzurum Evleri mantıdan tandıra, güveçten cag kebabına bölge yemeklerinin ve tatlılarının her türünü bulunduruyor. Bu restoranlarda yemek yer sofrasında yeniyor, eski radyolardan yöre türküleri çalınıyor. Tesisler sabah saat 8.00’den gece 24.00’e kadar açık. (0442 213 83 72)

False