GeriSeyahat Orta Oregon’un kışkırtıcı kız kardeşleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Orta Oregon’un kışkırtıcı kız kardeşleri

Orta Oregon’un kışkırtıcı kız kardeşleri

Orta Oregon doğal güzellikleri, milli parklarıyla her yıl yüz binlerce turisti bölgeye çekiyor. Doğaseverler, Üç Kızkardeş Dağları, Smith Kayaları ve Crooked Irmağı’nın büyüleyici manzarasını seyretmek, bölgedeki çiftliklerde at binmek için bölgeye gidiyor. Bugüne kadar 228 ülke gören Gezginler Derneği’nin rekortmen başkan yardımcısı Selman Arınç yazdı.

ABD’nin, Pasifik kıyısındaki üç eyaletinden biri Oregon. Merkezindeki Orta Oregon bölgesinde beş şehir yer alıyor: Bend, Redmond, Madra, Prineville ve Sisters... Yüksek Cascade (Kaskad) Dağları’nın, adeta bir kalkan işlevi görüp, okyanustan gelen soğuk ve yağışlı havayı kesmesiyle bölgede hava yılın 10 ayında güneşli, açık. Orta Oregon, bol oksijenli iklimiyle ülkenin en karakteristik köşelerinden biri. Bunun yanında, Ulusal Park ve orman alanları, uzunluğu 850 kilometreye ulaşan ırmakları, sayıları 150’yi aşan pırıl pırıl dağ gölleri, yüksek çöl ikliminin şaşırtıcı coğrafi doğal güzellikleri, 3 bin metreyi aşan zirveleri, at çiftlikleri, golf alanlarıyla görülmeye değer bir coğrafya...
Portland Oregon, uluslararası havalimanına indikten sonra, Smith Rock Parkı’na 180 kilometrelik yolculuğumuz başlıyor. Kiraladığımız otomobille, yakıcı temmuz sıcağına inat, yol boyunca yemyeşil sıralanmış serin ormanlar arasından keyifle ilerliyoruz. Üç saat sonra, Redmond kentinin, 10 kilometre kadar kuzeydoğusundaki, Terrebonne kasabasındayız.

ZİRVEDEKİ SOLUK KESEN MANZARA

651 dönümlük parkın en turistik bölümü Smith Kayalıkları. İsmini 1863’te, Amerikan İç Savaşı sırasında burada ölen askerden alıyor. Oscar’lı efsane aktör John Wayne ve Katharine Hepburn’un oynadığı birçok kovboy filmine set olmuş bu kayalar. Kevin Costner’ın rol aldığı ‘Postacı’ da burada çekilmiş. Tüf, bazalt oluşumlu kayalar Amerikan modern kaya tırmanışı sporunun da doğum yeri. Bu sayede uluslararası şöhrete kavuşmuş. Dik uçurumlar oluşturarak 550 metreye kadar yükselen kayalıklar yıl boyunca tırmanışa açık. Altından Crooked Irmağı sakin şekilde akıyor. Çöl adaçayı, asma akağaç, kızılçam ve manzanita’nın güzelleştirdiği bitki örtüsünde tavşanlar serbestçe dolaşıyor.
5 dolar giriş ücreti ödeyerek ayak bastığımız park, yılda 500 bine yakın ziyaretçi çekiyor. Çevreyi gezerken pek çok Kanada plakalı otomobille karşılaşıp İngilizce dışında pek çok dil işitiyoruz. Smith Kayalıkları’nda ipli, teknik tırmanış parkurlarının yanı sıra, binin üzerinde yürüyüş, dağ bisikleti rotası bulunuyor.
Yorucu bir yürüyüşten sonra zirveye ulaştığımızda müthiş bir manzarayla ödüllendiriliyoruz: 200 kilometrelik Crooked, yılankavi kıvrımlarla akıyor. Three Sisters (Üç Kız Kardeş) Dağları’nın volkanik zirveleri güzelliğiyle nefes kesiyor. Kayaların çevresine kusursuz bir kamp ve modern piknik alanları yapılmış. Etraf, yürüyüşçüler, at binenler, dağ bisikletçileriyle dolu. Aşağıda, kanyonda balık tutanlara gıptayla bakıyoruz. Gökyüzünde altın kartallar, kır şahinleri süzülüyor. Çevrede korkusuzca gezinen geyikleri zevkle izliyoruz. Parkın batısına yöneldiğimizde, ağzı, burnu ve gözleriyle adeta gerçek, dev bir maymuna benzeyen ve bu nedenle Monkey Face (Maymun Yüzü) diye tanımlanan, 110 metre yüksekliğinde büyük bir kaya kütlesi ilgimizi çekiyor.

Orta Oregon’un kışkırtıcı kız kardeşleri
REUBEN EĞİTİMDE

Orta Oregon’un Bend, Redmond ve Sisters şehirlerinde pek çok at çiftliği bulunuyor. Arazileri yüzlerce dönüm. Bu çiftliklerde Sisters Dağları’nın, göllerin nefes kesici manzarası eşliğinde, çiçekli çayırlarda at binebiliyorsunuz. Smith Kayalıkları Milli Parkı yakınlarındaki, 300 dönümlük bir at çiftliğini ziyaret etme şansını yakalıyorum. Ahırlarda, taylar, evcil atlar, binek ve gösteri atları, mustang, midilli gibi yüzlerce çeşitte at bulunuyor. Binicilik eğitmenleri kibar, güler yüzlü, sabırlı. Grup ya da bireylere farklı disiplinlerde, stillerde biniciliği öğretiyorlar. Temel eğitimi olanlara ileri teknikler üzerine kurs veriliyor. Kendi atıyla gidenler için her türlü bakım, nalbantlık, tedavi hizmeti sağlanıyor. At çiftliğini büyük bir heyecanla gezerken Reuben’le karşılaştım. Yaşını henüz doldurmuş mustang cinsi atın eğitimine ben de katıldım. Sonra birlikte fotoğraf çektirdim...
Ve Orta Oregon’dan mutlu ayrıldım...

Alabalıkları 10 kilogram

Sisters şehri Bend’e karayoluyla 35 kilometre uzaklıkta. Adını, 3300 metrelik üçlü zirveli volkanik dağdan alıyor. Kimi Cascade (Aile) kimileri 3 Sisters (Üç Kızkardeş) diyor bu dağlara. Halk zirvelerin her birine isim vermiş: Faith (İnanç) , Hope (Umut) ve Charity (Hayır)... Kent rodeo, klasik otomobil, folk ve caz festivaliyle tanınıyor. Ormanları yürüyüşçülere sınırsız olanaklar sunuyor. Irmaklarında, 80 santimetre uzunluğa, 10 kilogram ağırlığa ulaşan renkli alabalıklar, somonlar yaşıyor.

Golf deyince Redmond

Asırlık Redmond, ardıç ağaçları arasında. 27 bin nüfuslu kent Orta Oregon’un kalbi. Halkı misafirperver, samimi. Kasaba atmosferindeki tarihi merkezde 1928’de yapılan Redmond Inn’de konaklıyoruz. Çift kişi 65 dolar. Akşam yemeğinde Tres Hermanos’da (Üç Kardeşler) Meksika mutfağını tadıyoruz.
Cascade Dağları’nın doğusundaki Redmond, altına hücum çağının yerleşimi. Bugün, yılda yüzde 11 büyüyen bir uluslararası fuarcılık, havacılık, golf merkezi. Savaşta Japonya’ya saldırılarda kullanılan Roberts Field Askeri Havaalanı, günümüzde yolcu taşımacılığında öne çıkan önemli bir merkez.
Güneyindeki 18 delikli Juniper Golf Alanı, Kuzeybatı Pasifik’teki en geniş sahalar arasında. Civardaki, Eagle Crest, Eagle Ridge, Crooked River Ranch, The Greens ve Brasada Ranch’la birlikte Reymond, ABD’nin batıdaki en büyük golf şehri. Merkezindeki 21 parkta yaz boyunca konserler veriliyor. Şehirde çok sayıda sanat galerisi bulunuyor.
Sonraki gün, Redmond’un 14 kilometre kuzeyindeki, Bend’e doğru hareket ediyoruz. 80 bin nüfuslu kent, Cascade Dağları ile Deschutes Ulusal Ormanları’nın sınırında. Deschutes Irmağı kıyısında. 1905’te kurulmuş. Volkanik arazisi, özel parkurlarıyla ABD’de
dağ bisikletçilerinin gözdesi. Sulak alanlar, ırmak ve göller balıkçılık, golf, yürüyüş, kayak, tenis, bisiklet, rafting, kano ve su kayağı gibi imkânlar şehri genç nüfus için cazip yaşam alanına dönüştürmüş. Öte yandan şık restoranları, kafeleri, sağlık merkezleriyle
emeklileri çekiyor.

False