GeriSeyahat Marmara’da bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Marmara’da bu yaz

Marmara’da bu yaz

Tekirdağ’ın Şarköy İlçesi’ndeki Mavi Bayraklı Belediye Plajı’nda bu yıl kıyı düzenlemesi yapıldı. 10 metrelik kumsalın dalgalarla tahrip olması engellendi. Ayrıca ilçe sahillerine dört bin metrekarelik plaj eklendi. Yalova’nın merkezdeki ve Çınarcık’taki beachclub’larında yaz boyunca deniz eğlenceleri birbirini izleyecek.

SAHİLLER

Mavi Bayraklı tek plaj Şarköy’de

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın hizmet kalitesi ve denizsuyu temizliğine göre Marmara Bölgesi’ndeki işletmelere bu yıl verdiği Mavi Bayrakların toplam sayısı 28. Ancak bunlardan sadece üçü Marmara Denizi kıyılarında dalgalanıyor. Çanakkale’nin beş, Balıkesir’in 19 bayrağı Edremit Körfezi’nde, Düzce’nin bir bayrağı Karadeniz’de. Marmara kıyısında ise tek bayraklı plaj Tekirdağ’da. Şarköy Belediye plajı 2006’dan bu yana her yıl Mavi Bayrak’la ödüllendiriliyor. Tekirdağ merkezine 75 kilometre uzaklıktaki plajın uzunluğu 500, kumsal genişliği 10 metre. Bağcılık ve şarapçılık merkezi Şarköy’ün 35 bin nüfusu, yaz aylarında Hoşköy ve Mürefte beldeleriyle birlikte 400 bine ulaşıyor. Bu yıl belediye plajda kıyı erezyonunu engellemek için önlemler aldı. 10 günde bir denizsuyu kalitesi kontrol ediliyor. Marmara Siteleri’nin bulunduğu bölgeye dört bin metrekare ek plaj yapıldı. Çarşamba, perşembe, cumartesi, pazar sabahları saat 09.30’da Şarköy İskelesi’nden Marmara, Avşa adasına günlük tur düzenleniyor. Saat 21.00’de vapurlar Mürefte’ye kadar iki saatlik mehtap turuna çıkıyor.
İstanbul’un Ataköy ve Kalamış marinaları bu yıl da Mavi Bayraklı. Balıkesir’in Erdek İlçesi’nde altın renkli kumuyla ünlü Pınar, Çuğra, Kurbağlı ve Gedeve plajları denizi sevenlerin tercih ettiği mekanlar. Avşa Adası’nda iskeleden sol kısmında bulunan yaklaşık 5 kilometrelik alan, kıyı şeridinin en uzun plajı. Altınkum, Tavşanlı ve Çınar Koyları adada daha sakin mekan arayanların tercihi.
Bursa Sağlık Müdürlüğü’nün denizsuyundaki kolibasili tahlillerine göre, ilin en temiz denizi Karacabey İlçesi’nin küçük tatil mekanı Yeniköy’de. Organik ürünleri, ıhlamur ağaçlarının süslediği sahilleriyle önemli cazibe merkezi olan köyün çayırlarında bu mevsimde hoş kokulu Fransız lavantası yetişiyor. Mudanya’nın tüm kıyılarında hâlâ denize girmek mümkün. Ayrıca Kumyaka, Zeytinbağı, Eğerce ve Eşkel sahillerinde de kilometrelerce uzanan doğal plajlar bulunuyor.
Yalova’nın beachclub konseptiyle hizmet veren tesisi TİGEM’e giriş bu yıl 1 TL, iki şezlongun günlük kirası 5 TL. Tesiste restoranlar, piknik alanları bulunuyor. Gözde eğlence merkezlerinden Çınarcık sahilindeki plajlarda dans, karpuz yeme ve halat çekme yarışmaları düzenleniyor. Beachclub gibi çalışan Kum Plaj’a giriş ücretsiz. VIP bölümünün bulunduğu işletmede şezlong kirası 5-10 TL arasında. Yalova sahillerinde su kayağı yapılan, denizde muzla sürat turları düzenlenen tek tesis Cemos Beach.
Marmara Denizi’nin en büyük adası Marmara Adası, yazın sahildeki aile tipi lokanta, çaybahçeleriyle orta gelirli tatilcilere hizmet veriyor. Merkeze 5 kilometre mesafedeki Gündoğdu Köyü, denizin yanında yeşil doğa örtüsüyle ilgi çekiyor. Çınarlı, merkezden sonra adanın en popüler plajlarına sahip. Huzurlu, sessiz bir tatil için Paşalimanı Adası’na gidenler, eğer yüzmeyi yeni öğreniyorsa, derin denizi sevmiyorsa Poyrazlı Köyü’nü tercih ediyor. Poyrazlı Plajı’nda deniz seviyesi sahilden 60 metre uzağa kadar bel hizasında. Teller, İncirvari ve Harmanlı adadaki diğer kumsal plajlar.

LEZZETLER

Tekirdağ’da Özcanlar’ın köftesi Yalova’da Divan’ın lavaşlı kebabı

Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde, 20 yıl önce Giritli bir aile tarafından kurulan Ahtapot Restoran mezeleriyle öne çıkıyor. Hafta sonunda rezarvasyonla müşteri kabul eden Arnavutköy Mevkii’ndeki Erol Balık ağzına etten başka yiyecek koymayanlara bile özel mönüsüyle balığı sevdiriyor. Tekirdağ merkezinde, çarşı içindeki Hüseyin Pehlivan Caddesi’nde bulunan Meşhur Köfteci Özcanlar tam 56 yıldır müşterilerine leziz köfteler sunuyor. Köftede kullanılan danalar Özcanlar’ın çiftliğinde yetiştiriyor, köfteler özel atölyesinde hazırlayıp, pişirilmek üzere restorana getiriliyor. Tekirdağ’ın meşhur peynir helvasını, Yunus Çakır’ın Çukurçeşme’deki dört masalı dükkanında tatmanızı öneririz. Yolunuz Yalova’ya düşerse, kebap seviyorsanız Gazipaşa Caddesi’ndeki 26 yıllık Divan Antep Sofrası’na uğrayabilirsiniz; spesyalitesi lavaşla fırınlanan Divan Kebabı. Marmara Adası’ndaki 28 yıllık Birol Restoran, deniz ürünlerinin yanı sıra yöre yemeklerinden peynirli patlıcan, etli şevketibostan ve hardal otu yapıyor. Sütotu ve hindibadan yapılan salataları da ünlü.

False