GeriSeyahat LÄ°KÖRLER DÜNYASI Kokteyl tariflerindeki 1 ölçü cin, ½ ölçü cointreau… gibi reçetelerde, egzotik ülkeleri ya da Fransız 'café'lerini anımsatan isimler ilgimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
LÄ°KÖRLER DÜNYASI Kokteyl tariflerindeki 1 ölçü cin, ½ ölçü cointreau… gibi reçetelerde, egzotik ülkeleri ya da Fransız 'café'lerini anımsatan isimler ilgimi

LÄ°KÖRLER DÜNYASI Kokteyl tariflerindeki 1 ölçü cin, ½ ölçü cointreau… gibi reçetelerde, egzotik ülkeleri ya da Fransız 'café'lerini anımsatan isimler ilgimi

LÄ°KÖRLER DÃœNYASI Kokteyl tariflerindeki 1 ölçü cin, ½ ölçü cointreau… gibi reçetelerde, egzotik ülkeleri ya da Fransız 'café'lerini anımsatan isimler ilgimi çektiÄŸinde, tadlarını ve nasıl ÅŸeyler olduklarını hep merak etmiÅŸimdir... AraÅŸtırmaya baÅŸladığımda gördüm ki, likörler dünyası uçsuz bucaksız.Likörler (liqueur ya da liquor) aromatik tatlandırıcılarla tadlandırılmış, ÅŸekerli, meyva ya da türlü bitkilerden veya bunların brandy, cin, rom, vodka, viski gibi içkilerle harmanlanmasıyla yapılan alkollü içeceklerin genel adıdır. Bailey's, Benedictine gibi pek çoÄŸu, eskiden manastırlarda tıbbi amaçlarla yapılan karışımlarmış. Reçeteleri de çok gizli tutulurmuÅŸ.Bugün, tıbbi amaçlarla deÄŸil, tek başına içilen ya da kokteyl yapımında kullanılan likörlerin en çok bilinen ve kullanılanlarını sıralamamız gerekirse…AMARETTO: Buruk-tatlı bir Ä°talyan likörü olan Amaretto Sicilya'da üretiliyor. Kayısı brandy'si ve bademden yapılıyor. Bu yüzden de yoÄŸun bir badem tadı ve kokusu hissediliyor.ANGOSTURA: Kırmızı renkli ve buruk tatlı bu likör 1820'de Venezuela'da üretilmeye baÅŸlanmış ve adını da üretimin yapıldığı kentten almış. Aslında, Siegert adındaki bir askerî doktor tarafından tıbbi bir tonik olarak yapılmış. Angostura rom esaslı bir likör.BAILEY'S IRISH CREAM: Ä°rlanda viskisi, çikolata ve kremadan yapılıyor. 1970'te ilk kez satışa sunulduÄŸu andan itibaren hep revaçta olan ve çok sık tercih edilen ünlü bir likör.BENEDICTINE D.O.M.: En eski likörlerdendir. Fransa'da 1510'da yapılmaya baÅŸlanmış. 27 çeÅŸit bitkiden yapılıyor ve %40 oranında alkol içeriyormuÅŸ. Ä°sminin sonundaki D.O.M'in anlamı da "Deo Optimo Maximo"; yani "Yücelerin Yücesi Tanrı"dır.CASSIS: Åžeker ve ahududunun saf alkolde bekletilmesiyle yapılan bir Fransız likörüdür.CHARTREUSE: Oldukça yüksek oranda (%55) alkol içeren bu yeÅŸil renkli içecek, ilk kez Fransız Alplerinde 'Chartreuse Carthusian Manastırı'nda yapılmaya baÅŸlanmış. Karışık bitkisel esaslı bir likör.COINTREAU: Portakal esaslı bu likör, ilk kez 1850'de üretilmeye baÅŸlanmış ve halen Fransa'da üretimine devam ediliyor.CURAÇAO: Cointreau gibi bu da portakaldan yapılan bir likör.DRAMBUIE: Viski likörlerinin en eski ve en çok bilinenidir. Ä°lk kez 1745'te üretilmeye baÅŸlanmışsa da ticari olarak yaygınlaÅŸması 1900'lerden itibaren mümkün olmuÅŸtur. Formülünde malt viskinin yanısıra bal ve çeÅŸitli bitkiler vardır.FORBIDDEN FRUIT: Çok az sayıdaki Amerikan likörlerinden biridir. Portakal, bal ve greyfurt ailesinden 'shaddock' adlı bir meyvadan yapılır.GALLIANO: Ä°talyan savaÅŸ kahramanı Guiseppe Galliano anısına 1890'da yapımına baÅŸlanan tatlı, sarı renkli, bitkisel esaslı bir likör.GLAYVA: Bir Viski likörü olan Glavya'nın karışımındaki bitkiler, bu içeceÄŸe deÄŸiÅŸik bir tad verir.GRAND MARNIER: Portakallı likörlerin en ünlüsüdür. Zengin tadını veren bileÅŸimindeki konyaktır.HEERING: Bir viÅŸne brendisi olan bu likör 200 yıldan beri üretilen en eski likörlerden biridir.IRISH COFFEE LIQUEUR: Ä°rlanda viskisi, kahve ve çeÅŸitli bitkilerin karışımından elde edilir.IZARRA: Pireneler'de, Bask Bölgesi'nde yapılan bu likör, daÄŸ çiçekleri ve diÄŸer daÄŸ bitkilerinden yapılır ve "Bask Brandy"si olarak da adlandırılır.KAHLUA: Meksika'nın kahve çekirdeklerinden yapılan bu deÄŸiÅŸik likörü, Meksika'da soÄŸuk sütle karıştırarak içiyorlar. MILLEFIORI: Ä°sminin anlamı gibi, '1000 çeÅŸit çiçek'ten yapılan bir Ä°talyan likörü.SOUTHERN COMFORT: ÇoÄŸu zaman Bourbon ya da Amerkan Viskisi sanılsa da, aslında Bourbon, ÅŸeftali ve portakal karışımıyla elde edilen ve ilk kez New Orleans'ta üretilmeye baÅŸlanan bir likördür.TIA MARIA: Jamaica'ya özgü bu likör, rom, kahve ve Karaipler'de yetiÅŸen bazı bitkilerden elde ediliyor. Adı en çok duyulan likörlerden biri…Birbirinden deÄŸiÅŸik ve çekici ÅŸiÅŸeleriyle göze çarparak raflarda ışıldayan likörler yaklaÅŸan sıcak yaz günlerinde deÄŸiÅŸik kokteyllerin içinde yer almayı bekliyorlar ÅŸimdi…Seda SOYBAY - 22 Mayıs 2000, Pazartesi Â
False