GeriSeyahat Kış hed10izmi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kış hed10izmi

Kış hed10izmi

Eğer kışı, soğuk, karanlık, kalın giysiler ve zorunlu asosyallik olarak görüyorsanız; fikrinizi değiştirecek bu 10 keyfi bir deneyin.

1-Kış lezzetleri
Kestane, salep, boza bir tarafa... Yazın akşam serinliğinde bile yeseniz kurdeşen dökeceğiniz birçok yiyecek kışın bir keyif halini alabiliyor. Geçen hafta bir lüks otelin kahvaltısında, kebapçılarda getirdikleri bal-muz-kaymak-ceviz dörtlüsüyle karşılaştım.

2-Evdeki kış yoldaşları
Ev ortamında, TV karşısında kahve ya da çayınızı yudumlarken sadece kışın keyfini sürebileceğiniz kış yoldaşlarını unutmamak lazım: Sıcacık kaşmir çoraplar, içi yünlü özel ev terlikleri ve yumuşacık polar sabahlıklar...

3-Sıcak su terapisi
Yazın birçok insan duş alırken bile sıcak suya tahammül edemez. Ama kışın, deniz tuzları, rahatlatan esanslar ve vücut bakım şampuanlarıyla ballandırılmış bir küvet ya da jakuzi saatler süren bir su masajına dönüşebilir.

4-Kış pikniği

Manzara gören ama rüzgâra karşı kuytuda bir yerde olmalı. Tüylü bir örtünün üzerinde ve eğer varsa güneşten faydalanıp sıcak yaz günlerini yadedebileceğiniz saatlerde... Ne mi götürmeli? Termos termos çay-kahve ve bol şarküterili, Jameika soslu sandviçler... İçinizi sıcak tutması için brandy. Olmazsa olmazı: Marshmallow... Hani çubuklara takılıp ateşte kızartılan pofuduk tatlılar! Büyük marketlerde bulabilirsiniz.

/images/100/0x0/55eaf1e5f018fbb8f8a0d13e

5-Kar altında deniz düşü

Açıkhavada sıcacık havuz Çırağan Palace Kempinski’nin açıkhava havuzu ısıtmalı olduğundan yaz-kış kullanılabiliyor ve denize sıfır olduğundan kar yağsa bile Boğaz’da yüzüyormuş hissi veriyor. Kar altında 28 derecelik havuzda yüzmek için hafta içi 100 hafta sonu 160 Euro ödeniyor.

6-Pamukkale’de kar gibi traverten Pamukkale’de kaynak suyu ısısı yaz-kış 35 derecede sabit olduğu için kışın soğuk havada da travertenlerde yüzülebiliyor. Üstelik bölge son yıllarda alınan koruma önemleriyle eski bembeyaz haline yeniden kavuştu.

3Ş formülü

7-Şale: Belki Alpler’deki gibi değil ama  şale hevesinizi Türkiye’de de bir nebze olsun köreltmek mümkün. Bursa’da 1500-2000 TL, Sapanca’da 500 TL’ye günlük kiralık çok şirin yerler var. Mesele kimle, hangi istikamete gideceğiniz... Sevgiliyle baş başa romantizme mi, koca bir arkadaş grubuyla hafta sonu partilemeye mi?

8-Åžarap: Herhangi bir ÅŸarap deÄŸil; sıcak ÅŸarap. Herhangibir sıcak ÅŸarap deÄŸil,  meyveli kırmızı sıcak ÅŸarap... Ä°ki bardak suyu bir tenecereye koyun; iki çubuk tarçın, beÅŸ kakule, yeri karanfil, üç kök zencefille birlikte suyun yarısı buharlaÅŸana kadar kaynatın. Ãœzerine bir ÅŸiÅŸe kırmızı ÅŸarap ekleyin. Bir yeÅŸil elmayı kabuklarıyla birlikte dörde bölüp içine atın. Bir portakalın kabuÄŸunu rendeleyin, beÅŸ çorba kaşığı ÅŸekerle birlikte tencereye atıp karıştırın. Kaynamasına izin vermeden tekrar ısıtın. Süzün ve kupalarda servis edin.Â

9-Şömine: Evlerin en romantik kış oyuncağı... Tutucu bir klasik deÄŸilseniz, artık odun döküntüsü, kül derdi de yok; doÄŸalgazlı, elektrikli, bioetanollü modelleri de var. Ama en büyük rahatlığı yerinizden bile kalkmadan uzaktan kumandayla yakılıp söndürülebilmesi.Â

Hürsan Şömine yetkilileri bioetonölün, bitki köklerinden elde edilen ve solunuma zararı olmayan bir sıvı yakıt olduğunu ve bacasız olarak kullanılabildiğini söylüyor.

10-Ve tabii ki kızak!
İster geyik, ister köpek isterse de at tarafından çekiliyor olsun bir kızağın üstünde kısa bir yolculuk yapmak bile unutamayacağınız bir kış hatırası olacak. Tıpkı şale kültürü gibi Türkiye’de bu kültür de pek gelişmemiş. Yerli ve yabancı turistler sadece Ardahan’da kışın donan Çıldır Gölü üzerinde yaşayabiliyor.

False