GeriSeyahat Kış güneşi kaçamakları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kış güneşi kaçamakları

Kış güneşi kaçamakları

Bu yıl Kurban Bayramı tatili yılbaşıyla birleşiyor. Soğuk günlere denk gelen bu tatilde seçeneklerinizin sadece karla kaplı, soğuk yerler olması gerekmiyor. The Sunday Times muhabirlerinden Mark Hodson ve Richard Green, geçtiğimiz günlerde bu kış en sıcak geçecek 14 bölgeyi seçti. Siz de güneşten kopamayanlardansanız, Güney Amerika, Avustralya ve Güneydoğu Asya’da yer alan bu bölgelerden birine gitmeyi düşünebilirsiniz.

MARAKEŞ - FAS

Kızıl şehirde yılbaşı

Fas, güneşi, çölü, denizi bir arada isteyenler ve değişik kültürlere meraklı olanlar için ideal bir ülke. Çölün büyüsünün
/images/100/0x0/55eaa14df018fbb8f88c925b
yanısıra dağlarında yazın tırmanabilir, kışın kayak yapabilirsiniz. Vadilerdeki kır çiçekleri, bozulmamış Akdeniz sahilleri ve neredeyse bütün yıl boyu süren sıcaklığıyla oldukça çekici. Zıtlıkların, renklerin ülkesi Fas, gölgelerin güneşle, denizin gökyüzüyle birleştiği cazibeli, heyecan verici bir cennet gibi.

Nüfusu 1.5 milyonu aşan Marakeş, Atlas Dağları’nın eteğinde, çölle kuzey Fas arasında bir geçit. Sahra Çölü’ne açılan kervan yollarının kuzey kapısı. Binalardan yollara, duvarlardan toprağa, her yer kızıl olduğu için "Kızıl Şehir" olarak anılıyor. Burada eskiyle yeninin büyüleyici bir uyumu var. Medine (Eski Şehir Merkezi) bizim Kapalıçarşı’yı andırıyor. Buradan baharat kokuları dışarı taşıyor; halıcılar, seramikçiler, kuyumcular, bakırcılar, tahta oymacıları farklı renkleri bir arada sunuyor. Gezmeye çıkarsanız en çok rastlayacağınız içki "Fas viskisi" olacak, yani nane çayı...

Ünlü meydan Cema ül Fena, gece gündüz oldukça şenlikli bir yer. Falcılar, akrobatlar, yılan oynatıcıları, kınadan dövme yapanlar, bahisçiler, müzisyenler, akşamları ortalığı dolduruyor. Sokak yemekleri ise ayrı bir karnaval; meyve suyu sıkanlar, kuruyemişçiler, ızgaracılar, bol baharat ve duman... Kentin sembol binası ise 67 metrelik minaresiyle 800 yıllık Kutubiye Camii. 19. yüzyıldan kalma Bahya Kraliyet Sarayı, Menara Bahçeleri ve 1602’de inşa edilmiş El Badi Sarayı, mutlaka görülmesi gereken yerler. Yemek ve konaklama için saray gibi görünen Dar Moha’yı (www.darmoha.ma) tercih edebilirsiniz.

LANZAROTE

Yanardağda akşam yemeği

İsmi yerel dil Guanche’de "Tite-Roy-Gatra", yani "Kırmızı Dağlar" anlamına gelen İspanyol adası Lanzarote, Kanarya Adaları’nın gözbebeği. Her ne kadar Tenerife Adası buradan daha güzel olsa da kış mevsiminde kuzeyde bulunan bu adaya gittiğinizde sizi soğuk günler bekleyecektir. Ancak güneye, yani Lanzarote’ye doğru indiğinizde karşınıza sıcak ve hoş kokulu bir hava çıkar. Badanalı evler ve siyah volkanik kumlardan oluşan adada bol bol sörfçüye rastlayabilirsiniz. Ada sakinleri burayı koruyabilmek için çok çaba sarfediyorlar. Özellikle de lavla örtülü Timanfaya Doğal Parkı’na çok önem veriyorlar. Bu parkın bir diğer özelliği de yerel bir artistin (Cesar Manrique) açtığı, yanardağın jeotermal ısısını kullanan El Diablo adlı restoran...

DJERBA - TUNUS

Bir saat uçuşla kumsala

Tunus’u sevmek için birçok sebep var; baharat pazarı, Roma harabeleri, efsanevi yemekler ve kumsallar... Ancak buraya kış aylarında gidiyorsanız, biraz dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü Tunus’un daha sık ziyaret edilen kuzey bölgesinde kapalı ve soğuk bir havayla karşılaşacaksınız. Ama uçakla bir saat güneyinde kalan Djerba’ya giderseniz, sımsıcak güneş sizi bekliyor olacak.

Djerba, beyaz evleri, bozulmamış kumu ve güneşiyle sizi etkileyecek. Daha çok Fransız, Alman ve Çekler’in tercih ettiği Djerba, Tunus’un hálá Berberi dili konuşulan sayılı bölgelerinden biri. Burada plajın keyfini çıkarıp, bulvar kahvelerinden birinde dilediğinizce taze portakal suyu içebilirsiniz. Sonra da yürüyüşe çıkıp, sakin tavırlı dükkan sahiplerinin sizi antika gümüşlerini almanız için ikna etmeye çalışmasını izleyebilirsiniz.

Tunus’a gelen turistlerin Djerba’ya çok fazla ilgi göstermesinin bir diğer sebebi de ilk Yıldız Savaşları (Star Wars) filminin dış görüntülerinin burada çekilmiş olması. Djerba’da Dar Dhiafa ya da Mövenpick Ulysse Palace, konaklamak için önerilebilecek yerler.

GAMBİYA

Altın sarısı kumlar ve kuş safarisi

Afrika’nın batısında kalan ve kıtanın en küçük ülkesi olan Gambiya Cumhuriyeti, en iyi kış güneşinin yakalanabileceği yerlerden biri diyebiliriz. Her ne kadar otelleri şık olsa da size hizmet edecek çok fazla kişi ya da kocaman havuzlar bulamayacaksınız. Ancak burayı ziyaret edenlerin en büyük mutluluğu, nerede bittiği görünmeyen altın sarısı kum ve gerçekten samimi bir şekilde yapılan servis. Restoranlarda hurma yağından yapılmış sebze ve balık yemeklerini tadabilir, daha sonra kuş safarisi, nehir gezintisi ya da kano turlarına katılabilirsiniz. Tavsiye edilebilecek otel ise plajın hemen önünde yer alan Kairaba...

PAPHOS - KIBRIS RUM KESİMİ

Şubata kadar sıcak

Kıbrıs Rum kesimi, her ne kadar Akdeniz’de yer alsa da, burada orta batı iklimi görülüyor. Aralık ayına kadar devam eden sıcak ve bol güneşli uzun günleri, şubat ayının ortalarında 24 derecede kalmaya devam ediyor. Sadece ocak aylarında hafif yağmur ve bulutlu havayla karşılaşma şansınız yüksek. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey, adanın sık gidilen yerlerinden Ayia Napa ve Protaras’ı kışın tercih etmemeniz olacak.

Adanın güneybatısında yer alan ve Roma mozaiklerini içinde barındıran Paphos’un turistler için ayrı bir yeri var. Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası Afrodit’in doğduğu yer olarak kabul edilen Paphos’ta hem eski şehir, hem de yeni şehir gezilmeli. Ayrıca liman, deniz kenarındaki uzun yürüyüş yolu ve Apostolos Pavlos Caddesi’ndeki Hondros gibi lezzetli yemekleri olan restoranlar da ilginizi çekecek. Konaklamak içinse minimalist tasarımıyla Almyra’yı ya da tenis dersleri, spa ve golf sahası bulunan lüks Aphrodite Hills gibi bir oteli tercih edebilirsiniz.

LAMU- KENYA

Otomobilsiz gezintiler

Kenya’nın Hint Okyanusu kıyısı gerçekten mükemmel ancak ne yazık ki bunu sahil boyunca yoğun bir şekilde uzanan otellerden dolayı sadece uçuş sırasında görebiliyorsunuz. Ama Nairobi’den kuzeydoğuya doğru gittiğinizde kendinizi farklı bir dünyada, Lamu’da bulacaksınız. 14. yüzyılda keşfedilen şehirde çok fazla Swahili mimarisine rastlayabilirsiniz. UNICEF Dünya Mirası listesine alınan eski şehirde Doğu Afrika’daki en iyi Swahili yerleşmeleri bulunuyor. Şehrin sokakları dar olduğundan burada otomobil kullanımına izin verilmiyor. Şehri yürüyerek, bisikletle ya da eşekle gezebilirsiniz. Petley’s Inn’de akşamüstü içkinizi içtikten sonra deniz kıyısındaki Bush Gardens’ta akşam
/images/100/0x0/55eaa14df018fbb8f88c925d
yemeğinizi yiyebilirsiniz. Sevimli bir aile oteli arıyorsanız, Shela Köyü’ndeki Peponi’nin evinde kalabilirsiniz.

BREZİLYA

Güneş, festival ve dans

Güneş, festival ve sambanın ülkesi Brezilya, Güney Amerika’nın en büyük ve kalabalık ülkesi. Kuzeyi Amazon ormanlarıyla güneyi de alçak dağlarla kaplı olan Brezilya, unutulamayacak bir tatil yeri. Salvador yakınlarındaki oteller ve yeni açılan Vila Gale Mares Oteli’ni deneyebilirsiniz.

KÜBA

Puro ve salsa cenneti

Eğer tatilden beklediğiniz şey sadece güneş, kum ve denizse, bir de harika servisi ve yemekleri olan bir otele ihtiyacınız varsa kesinlikle Küba’ya gitmeyin deriz. Çünkü Küba’da çok farklı bir tatil bekliyor sizi. Havana’nın hareketli arka sokaklarında tüm gece salsa kulüplerine gidip, puro fabrikalarını gezebilirsiniz. Mutlaka kumsala yakın bir yer arıyorsanız da Cayo Levisa’yı, akşamları canlı müzik içinse Cafe de Paris’i deneyebilirsiniz

LUXOR - MISIR

En büyük açık hava müzesi

Mısır’ın güneyinde kalan Luxor, 200 bin nüfusuyla Al Uqsur’un başkenti. Winston Churchill, Agatha Christie ve Georges Clemenceau gibi isimler tarafından sürekli ziyaret edildiği yıllarda en parlak devrini yaşıyordu. Luxor, dünyanın en büyük açık hava müzesi olarak tanınıyor, buradaki tapınak harabeleri tüm modernleşmeye rağmen korunabiliyor. Güneşli günlerin ve Nil Nehri’nin güzelliğinin keyfini çıkarmak istiyorsanız, Jolie Ville Mövenpick otelinde konaklayarak gezintinizi sürdürebilirsiniz.

UMMAN

Mistik ve romantik

Güneybatı Asya’da, Arap Yarımadası’nın güneydoğu bölgesinde yer alan Umman, eski Arabistan’ın mistik ve romantik havasını tatmak isteyenler için ideal. Yüzlerce kilometrelik kumsalları, ortaçağdan kalma kaleleri ve deve pazarları ilginizi fazlasıyla çekecek.

ST. LUCIA / KARAYİPLER

Doğa sporcuları için ideal

St. Lucia, Karayip Adaları’nın en şirin ve kendini yenileyen adalarından biri. Doğuda kalan adada, muzdan sonra en önemli gelir kaynağını turizm oluşturuyor. Adada fazlasıyla doğa aktivitesi bulunuyor; yağmur ormanları yürüyüşü, dağ bisikleti ve dağ tırmanışları... Ayrıca tropik havası, uzun kumsalları ve kumsal boyunca yer alan otelleriyle de iki anlamda tatil sunuyor. Yani hem spor yapabilir, hem de bir güzel dinlenebilirsiniz.

GOA - HİNDİSTAN

Yunusları seyredebileceğiniz plajlar

Yaşlı hippiler buranın kötü durumda olduğunu söyleyebilirler ancak Baga ve Calangute gibi sık gidilen yerlerinin dışında hálá sizin için ideal olabilecek kumsallara sahip. Kumsaldaki kafelerde çok uygun fiyata bir şeyler atıştırırken açıktaki yunusları da izleyebilirsiniz. Hindistan’ın bu bölgesi kumsalları dışında mimari mirasıyla da dikkat çekiyor. Goa’da bulunan oteller genellikler butik şeklinde ve yukarı kısımda. Burada güneşlenirken karşınıza Kate Moss ya da Jade Jagger çıkabilir. Siolim Evleri (www.siolimhouse.com) iki kişilik oda için 76 Euro istiyor, Nilaya Hermitage’da (www.nilayahermitage.com) ise iki kişi 204 Euro’dan konaklayabilirsiniz.

ZANZİBAR

Beyaz kumlar ve palmiyeler

Eğer şeker gibi bembeyaz bir kum ve palmiye ağaçlarının arasında bir tatil düşünüyorsanız, Zanzibar tam size göre bir yer. Muhteşem kumsallarının yanısıra, adada Arap medeniyetleri ve koloni tarihi de ilginizi çekecek. Başkenti Stone Town’da camiler, pazarlar, dar, ağaçlı yollar ve büyük Arap evleri de dikkat çekenler arasında.

CERF ADASI - SEYŞELLER

Oldukça pahalı ama güzel

Hint Okyanusu’ndaki 115 adadan oluşan takımadalardan biri olan Cerf Adası, Madagaskar’ın kuzeyinde kalıyor. Bu adada sakın ucuz bir otel aramaya kalkmayın, çünkü bulamayacaksınız. Ayrıca otellerde ne ısıtma sistemi, ne kumsal kafesi var. Kumsalda yürüdüğünüzde ayaklarınızın altından çıkacak gıcırtı sesine, etraftaki farklı kuşlara ve sudaki tropik balıklara da dikkat. Ayrıca suyu çeşmeden içmeniz de mümkün. Cerf’e ana ada Mahe’den 10 dakikalık bir bot yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Giderken başka yerde göremeyeceğiniz orman manzaraları ve kumsallar olacak. Cerf Islan Marine Park Resort’ta 1600 Euro’ya ya da L’Habitation’da 1105 Euro’ya konaklayabilirsiniz.
False