GeriSeyahat Karadeniz kıyısında üç balıkçı, bir de kale: GARÄ°PÇE KÖYÜ
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Karadeniz kıyısında üç balıkçı, bir de kale: GARÄ°PÇE KÖYÜ

Karadeniz kıyısında üç balıkçı, bir de kale: GARÄ°PÇE KÖYÜ

Ä°stanbul’un içinde ama bir o kadar da dışında kalan saklı köşelerinden biri Garipçe Köyü. Küçük bir Karadeniz yerleÅŸmesi. Otomobili olmayanlar için tek ulaşım aracı Sarıyer’den kalkan Ä°ETT otobüsleri. Neden mi gitmelisiniz Garipçe’ye? Çünkü burada mis gibi iyot kokan temiz havayı doyasıya içinize çekebilir, kaleye çıkıp manzaraya dalabilir ve en önemlisi enfes bir balık ziyafeti çekebilirsiniz.Garipçe Köyü, Ä°stanbul Sarıyer’in dokuz köyünden biri. Muhtarı Ferudun Berber. Osmanlı döneminde köyün saraya sebze, meyve özellikle de üzüm yetiÅŸtirdiÄŸi rivayet ediliyor. BoÄŸaz’ın Karadeniz giriÅŸinde, Rumeli Feneri’nden sonraki ikinci köy olan Garipçe, küçücük bir koyun yamacına kurulmuÅŸ. Üç lokanta, bir kahve, bir de bakkalı var. Karşısında Poyrazköy uzanıyor. Nüfusu 50 yıldır sabit duran köy, SÄ°T alanı aynı zamanda. Yani çivi çakmak yasak. Konaklamak için bir tesis de yok. Burada en büyük ilacınız doÄŸa. Sadece manzarayı seyretmek için bile gidilebilir. Sürekli içildiÄŸinde böbrek taşı ve kumu düşürdüğü iddia edilen, içimi hoÅŸ, yumuÅŸak bir su kaynağı var köyde. Hacı Suyu ya da Hacı Süleyman Suyu olarak biliniyor. Bu suyu içmek için Çanakkale’den, Bursa’dan gelenler var.BALIK LOKANTALARIAma Garipçe’ye her ÅŸeyden önce balık yemek için gidilmeli. Köyde üç balık lokantası var. Ãœstelik bu köy taze balığı herhalde en ucuza yiyebileceÄŸiniz adreslerden. Koyun kıyısındaki Aydın Balık Restoran, yaz ayları ve bayramlarda açık. Izgara balık çeÅŸitleri levrek, lüfer, çipura ve tava balıkları beÄŸeniliyor. Yerli uskumru ve kalamar tavanın tadına bakmalısınız. Balıkların porsiyonu ÅŸu anda 7.5-10 milyon lira arasında. Aydın Balık Restoran’ın tam karşısında, sahilde Garipçe Balık Restoran var. Fiyatlar burada da hemen hemen aynı. Burada manzaraya dalıp gidenlerin arasında Derya Tuna, Ali Kırca ve Erdal ÖzyaÄŸcılar gibi ünlüler varmış. Erdal ÖzyaÄŸcılar’ın köyde bir evi de bulunuyor. Bu iki restoranda alkollü içki yok.Balıkların tadına deniz kenarı yerine, asma bahçesinde bakmak istiyorsanız o zaman Asmaaltı Restoran’a gideceksiniz. Kış için kapalı bölümü de var. Palamut, etli sarma, hamsili börek, balık köftesi, salata, kola ve ev baklavasından oluÅŸan mönü 15 milyon lira. Åžu sıralar palamut yaklaşık 12, lüfer 8-12, etli sarma 7, hamsili börek 3 milyon lira. Bir gün önceden sipariÅŸle mısır ekmeÄŸi de yapılıyor. Ev baklavasını da tavsiye ediyoruz. Bu lokantada asmadaki üzümlere rahatlıkla göz koyabilir, beÄŸendiÄŸiniz dala isim etiketi asıp zamanı geldiÄŸinde ücret ödemeden üzümleri dalından koparıp yiyebilirsiniz. Zengin bir sabah kahvaltısı da var. Burayı aynı evde yaÅŸayan bir aile iÅŸletiyor. YemeÄŸinizi yedikten sonra köyün Cenevizlilerden kalma kale ve kulesine çıkmalısınız. Köy meydanından sola yürüdüğünüzde karşınıza sizi kaleye götürecek dik merdivenler çıkıyor. Tepeye vardığınızda muhteÅŸem bir deniz manzarasıyla karşılaşıyorsunuz. Bir gözetleme kulesini de bünyesinde barındıran kale, 550 yıllık. Ä°ki tarafı taÅŸ duvarlı geçitten ilerleyip, demir kapıdan geçerek açık havaya çıkıyorsunuz. Kale eteklerinde piknik yapılabilir. Tek sorun, kale bakımsız ve pislik içinde. Muhtarı kale ve kulenin yeniden hayata kazandırılması için elinden geleni yapıyor ama henüz bir adım atılmış deÄŸil. Garipçe’de yaz aylarında denize de giriliyor. Kalenin gövdesini verdiÄŸi koylarda erkekler ve kadınlar iki ayrı burunda yüzüyorlar. Çok yakında ücretsiz Büyükliman Plajı da var.NASIL GÄ°DÄ°LÄ°RÖzel araçla Sarıyer’den Rumeli Feneri-Kilyos yönünde ilerlemek gerekiyor. 6 km sonra Garipçe yol ayrımı var. Köye Sarıyer-Rumeli Feneri arasında çalışan otobüslerle gidilebilir. Otobüsler yazın ve haftasonlarında 15 dakikada bir, diÄŸer günler 45 dakikada bir kalkıyor. Sarıyer’den köye son otobüs 21.30’da. Garipçe’den Sarıyer’e son otobüs ise 22.20’de kalkıyor. Gerekli telefonlarMuhtarlık: 0212-228 10 41Aydın Balık Restoran: 0212-228 16 93 Asmaaltı: 0212-228 10 70Garipçe Balık Restoran: 0212-228 18 01Â
False