GeriSeyahat Kaçkarlar’ın en güzel manzaralı dağ ve göllleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kaçkarlar’ın en güzel manzaralı dağ ve göllleri

Kaçkarlar’ın en güzel manzaralı dağ ve göllleri

Doğu Karadeniz’de uzanan Kaçkar Dağları, çok sayıda zorlu zirveye ve bunların arasındaki düzlüklere saklanmış buzul göllerine ev sahipliği yapıyor. Bu doğa değerlerine ulaşmak başlı başına bir macera ama biraz çabayı göze alanları benzersiz manzaralar bekliyor. Bölgenin en güzel manzaralı dağ ve göllerini sizin için derledik.

DAĞLAR

1. Kaçkar Dağı (3932 m)

Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın en yüksek zirvesi olan Kaçkar Dağı (3932 m) benzersiz bir manzaraya sahip. Dağ hem kuzeyden hem de güneyden çok güzel görüntüler sunuyor. Kuzey manzarasının en etkileyici yönü, dağın eteğinden başlayıp neredeyse zirvesine kadar giden büyük buzul. Eğer hava çok sisli değilse büyük bir buzul düzlüğü olan Öküz Çayırı’nda oturup buzuldan gelen derenin rahatlatıcı sesini dinleyebilir, doyumsuz manzaranın keyfine varabilirsiniz. Sırtınızı bir kayaya dayayıp buzulun da içinde olduğu manzaraya bakarken karşınızda duran kütlenin birkaç bin yıldır orada olduğunu düşünün. Bu eşşiz manzarayı izlemek için çok kolay bir patikadan sadece iki saat yürümek yetiyor. Yukarı Kavran Yaylası’ndan yola çıkanlar çok az bir eğimle yavaş yavaş yükselerek 2 saat içinde Öküz Çayırı’na varabilirler. Yalnız dikkat: Rehbersiz yola çıkmayın ve rehbere haber vermeden gruptan ayrılmayın.

2. Verçenik Dağı (3709 m)

Kaçkar Dağları’nın en zorlu zirvesi olan Verçenik, hem Verçenik Yaylası’ndan hem de Hemşin Aşıtı’ndan olağanüsü manzaralar sunuyor. Zirvenin dört bir tarafı dağ, yayla ve göl manzarasına sahip. Dağın hem Rize hem de Erzurum tarafındaki manzarası olağanüstü. Kara bir piramite benzeyen Verçenik, uzaklardan bile muhteşem görünüyor. Otomobille Çat üzerinden Verçenik Yaylası’na kadar gidildiğinde dağın eteklerine varılıyor. Verçenik, yol boyunca bir görünüp bir kaybolacak ama en ürkütücü manzaralarını da bu yol boyunca sergileyecek. Erzurum tarafından dağın eteklerine ulaşmak biraz zorlu bir yolculuğu göze almayı gerektiriyor. Rize tarafı ise otomobille çok daha kolay. Görkemli bir dağ manzarası görmek ve dağın eteklerindeki buzul göllerinde yüzmek isteyenler için Verçenik’ten daha ideal bir dağ olamaz.

3. Bulut Tepe (3380 m)

Bulut Dağları’nın en yükseği olmasa bile en görkemli zirvesi olan Bulut Tepe’ye hem ulaşım kolay hem de manzarası muhteşem.
Bu özellikleriyle milli parkın önemli zirvelerinden biri. Bulut Vadisi’nin başlangıcındaki bu görkemli zirvenin bulunduğu yöre çok fazla bilinmiyor. Bulut Vadisi’ne en rahat ulaşım Artvin’in Yusufeli ilçesinin Yaylalar köyünden sağlanıyor.
Köyün Körahmet Mahallesi’ne kadar araçla gidilip buradan yarım saatlik bir yürüyüşle Satelef Yaylası’na varılıyor. Satelef Yaylası’ndan yarım saat sonra solda Bulut Tepe kendini göstermeye başlıyor. Bu olağanüstü vadide kamp kurarak muhteşem dağ manzaralarının keyfini daha fazla çıkaralabilirsiniz.

4. Kındevul Tepe (3562 m)

Bulut Dağları’nın en yüksek zirvesi olan Kındevul Tepe, hem Rize hem de Artvin tarafında manzarası en güzel dağlardan biri. Rize tarafında Kemerli Kaçkar da denilen Kındevul, olağanüstü manzaralar sunuyor. Rize tarafında otomobille Palakçur Yaylası’na gidildiğinde zirve tüm heybetiyle ortaya çıkıyor. Dağlara çok yaklaşınca görkemli görüntüler kayboluyor, bu nedenle uzaktan izlemek daha iyi. Yusufeli tarafından Kındevul’u izlemek için dağın çok yakın olduğu Körahmet Mahallesi yerine otomobille Mikeliz Mahallesi’ne bağlı Mudut Yaylası’na gitmek daha mantıklı. Bu güzel yaylada bir gün geçirebilirsiniz.

5. Altıparmak Dağları (3584 m)

Altıparmak Dağları’nın Yusufeli tarafı muhteşem patikalarla bezeli. Her patika başka bir güzelliğe açılan bir kapı adeta. Bu güzellik kimi zaman yüksek bir dağın zirvesi, kimi zaman bir buzul gölünün kenarı, kimi zaman orman içinde bir yayla oluyor. Yusufeli’ye bağlı Barhal köyünün Altıparmak Dağları eteklerinde bulunan Naznara ve Amanesget mahalleleri en güzel manzaraların önemli bileşenleri. Altıparmaklar’ın en etkileyici manzaraları bu vadiden izlenebiliyor.
Rize tarafında ise otomobille gidilebilen Huser Yaylası’ndan Altıparmak Dağları izlenebilir. Ayder-Avusor yayla yolu ise Altıparmaklar’ın yavaş yavaş ortaya çıktığı olağanüstü bir güzergâh.

GÖLLER

Kaçkarlar’ın en güzel manzaralı dağ ve göllleri

1. Yedigöller

Yedigöller, Erzurum’un İspir ilçesi sınırlarında. Bu göl grubu, bir buzul çanağının içinde birbirine çok yakın on civarında gölden oluşuyor ama bazıları çok küçük. Bu doğa harikaları, Doğu Karadeniz Dağları’nın en güzel gölleri arasında. 15 yıl öncesine kadar göllere sadece Yedigöl (Salaçor) köyünden yürünerek ulaşılıyordu. Ancak önce Moryayla köyünden itibaren göllerin en güzel gözlendiği noktaya kadar yol yapıldı. Sonra da bu tepeden inen patikaya beton merdivenler yapıldı ama bu sırada doğal yapıya büyük zarar verildi. Yine de Yedigöller hâlâ olağanüstü bir manzaraya sahip. İspir’den otomobille bir günde gidip dönebileceğiniz gibi göllerin kenarında kamp da kurabilirsiniz. Buzul gölleri genellikle çok soğuk olur ama hava sıcaksa yüzmeyi deneyebilirsiniz.

2. Kapılı Göller

Kapılı Göller, ismini Rize-Erzurum arasındaki geçişlerden almış. Dağlarda geçit veren yerlere Rize tarafında “kapı” deniyor. Bu iki il arasındaki ticarette kapı görevi gören Hemşin Aşıtı’na göllerden geçilerek gidildiği için bunlara zamanla Kapılı Göller denmiş. Birbirine bağlanmış 2 göl ve bunları eteğinde barındıran kara piramit Verçenik, birbirini tamamlayan birer doğal mucize gibi. Hemşin Gediği mevkiine ilerlerken aradaki düzlüklerde iki göl daha var. Bu muhteşem gölleri görmek için sabah erkenden araçla Çat’tan yola çıkarak akşama geri dönmek mümkün. Çat’ta konaklamak için uygun pansiyon bulunabiliyor. Zamanı olanlar 2900 metre rakıma sahip bu göllerin kenarında bir gece bile olsa konaklayabilir. Otomobilin son ulaştığı nokta olan Verçenik Yaylası’ndan 2-3 saatlik bir yürüyüşle Kapılı Göller’e ulaşmak mümkün. Patikalar çok belirgin ve eğim yürümek için çok müsait. Kapılı Göller’in sıcaklığı civardaki diğer göllere oranla yüzmek için daha uygun.

3. Tatos Gölleri (Sulak Göller)

Tatos Dağları’nın eteğindeki bir çanakta bulunan ve birbirine bağlanan bu üç göl, Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın en güzel gölleri arasında. Göllerin kenarı yaz aylarında sürekli çiçeklerle kaplı. Çat’ta konaklayarak otomobille Verçenik Yaylası’na gidildikten sonra, bu kez soldaki yamaçtan yürünüp 3 saatlik bir süre içinde göllere varmak mümkün. Bu yürüyüş sırasında en zor etap, yokuşun başlangıç kısımları. Yaklaşık bir saat sonra patikanın eğimi azalıyor. Göle giderken yol üzerinde bulunan Mocar Gölü de bir başka doğa harikası. Mocar Gölü’nden yaklaşık yarım saatlik mesafedeki aşıda vardığınızda hemen aşağıda Tatos Gölleri’ni göreceksiniz. Bu göller de yaklaşık 2900 metre rakıma sahip.

4. Deniz Gölü

Deniz Gölü için Kaçkar Dağları’nın incisi demek yanlış olmaz. Ulaşımı oldukça zor olan Deniz Gölü 3370 metrelik rakımı, 60 metre derinliği ve yaklaşık 200 metrelik çapıyla ismini fazlasıyla hak ediyor. Bölge halkı bu doğa değerine “Derin Göl” de diyor. Deniz Gölü’ne ulaşmak için iki yol var. Biri Yusufeli’nin Yaylalar köyü rotası. Bu rota gidiş dönüş yaklaşık 10 saat civarında sürüyor. İkinci rota ise İspir’in Sırakonaklar (Hodiçur) köyünden başlıyor. Her iki rotada da farklı konaklama seçenekleri mevcut. Zamanı olanlar Deniz Gölü’nün kenarında kamp kurarak bu doğal anıtın tadını biraz daha fazla çıkarabilirler.

5. Çeymakçur Gölleri

Çeymakçur Gölleri, Kaçkar Dağları’nın uzak ara en çok ziyaretçiye sahip gölleri. Ayder Yaylası’nda konaklayan onlarca kişi her gün Çeymakçur Gölleri’ne yürüyüş yapıyor. Bu göller aynı zamanda klasik Kaçkar geçişinin yapıldığı rota üzerinde. Göllerden Kındevul Tepe’nin olağanüstü bir görüntüsü var. Otomobille Çeymakçur Yaylası’na kadar gidildikten sonra yaklaşık 2-3 saatlik bir yürüyüşle göllere ulaşmak mümkün. Yaklaşık 2900 metrelik rakıma sahip göllere Yukarı Kavrun Yaylası’ndan da gidilebiliyor. Yukarı Çeymakçur Yaylası’ndan itibaren patikanın eğimi dikleşiyor. İlk olarak karşınıza Karadeniz Gölü çıkacak. Burada yüzme molası verip geri dönebilir veya diğer göllere de gidebilirsiniz.

False